Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke lietadlo Úradu humanitárnej pomoci Európskej komisie (ECHO). (Zdroj: Ssolbergj / wikipedia)

Svetový humanitárny deň vyzýva na zastavenie útokov na humanitárne organizácie

Svet si v pondelok (19. 8.) pripomenul Svetový humanitárny deň, hlavnou témou je výzva na zastavenie útokov na humanitárne organizácie. Vlaňajšok bol podľa OSN doteraz najsmrteľnejším pre humanitárnych pracovníkov, ktorí zachraňujú životy počas kríz v nízkopríjmových krajinách sveta. Predpokladá sa, že tento rok môžu byť štatistiky úmrtí ešte vyššie. Informovala o tom Boba Markovič Baluchová z platformy Ambrela.

Slovenská Platforma rozvojových organizácií Ambrela sa v tejto súvislosti zapojila do celosvetovej kampane #ActForHumanity „Cieľom kampane je verejne zatlačiť na mocných, aby prijali opatrenia na zabezpečenie ochrany civilného obyvateľstva, ako aj humanitárnych pracovníkov a pracovníčok v konfliktných zónach,“ priblížil výkonný tajomník platformy Daniel Kaba.

V dôsledku vojny na Ukrajine a následnej humanitárnej krízy sú bez domova a mimo domova desiatky miliónov osôb. „Konflikt v Gaze nám ukazuje problémy pri poskytovaní pomoci tým, ktorí ju potrebujú. Nemožno zabudnúť na klimatickú krízu a s ňou spojenú potravinovú neistotu,“ doplnil Kaba s tým, že najviditeľnejšia je v regióne východnej Afriky. „A k tomu treba pripočítať ešte zmenšujúci sa priestor pre občianske organizácie v Európe,“ dodal.

Prečítajte si aj