Nedeľa 8. septembra, 2024
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, jeho manželka Julia, opozičný politik Ľubov Sobol a ďalší demonštranti pochodovali 29. februára 2020 v centre Moskvy na pamiatku zavraždeného kritika Kremľa Borisa Nemcova. (Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV /AFP cez Getty Images)

Svetoví politici reagujú na smrť moskovského kritika A. Navaľneho

Najvýznamnejší ruský politický opozičný líder a vášnivý kritik Putinovej vlády Alexej Navaľnyj v piatok 16. februára skolaboval a zomrel v arktickej trestaneckej kolónii, kde si odpykával dlhší trest odňatia slobody.

Navaľnyj, 47-ročný bývalý právnik, hlasno poukazoval na korupciu úradov a organizoval masové protesty proti Kremľu. Vo väzení bol od januára 2021 po návrate do Moskvy z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou. Navaľnyj obvinil Kremeľ z otravy, ku ktorej došlo použitím novičoku.

Po návrate si odpykával tri tresty odňatia slobody v celkovej dĺžke vyše 30 rokov.

Podľa ruskej Federálnej väzenskej služby sa Navaľnyj cítil zle po prechádzke v trestaneckej kolónii IK-3 v Charpe, približne 1 900 kilometrov severovýchodne od Moskvy za polárnym kruhom. Takmer okamžite stratil vedomie.

„Boli vykonané všetky potrebné resuscitačné opatrenia, ktoré nepriniesli pozitívne výsledky,“ uviedla väzenská služba a dodala, že príčiny smrti sa zisťujú.

Putin bol o úmrtí informovaný, uviedol Kremeľ. Podporovatelia Navaľného a niektorí západní predstavitelia jeho smrť odsúdili.

Spojenci Navaľneho uviedli, že nemôžu potvrdiť, že je mŕtvy, ale ak je, tak veria, že bol zabitý.

K úmrtiu došlo v čase, keď bol právnik Navaľného na ceste do väznice v Charpe. Navaľneho hovorkyňa Kira Jarmyšová uviedla, že nemá potvrdenie o jeho smrti.

„Som úprimne presvedčený, že k Navaľneho smrti viedli podmienky zadržiavania,“ povedal agentúre Reuters redaktor ruských novín a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov. „Jeho trest doplnila vražda.“

Embed from Getty Images

Alexej Navaľnyj bol jedným z mála otvorených a silných oponentov Putina. Viedol kampaň proti vládnucej strane Jednotné Rusko a organizoval protesty proti korupcii vo vláde a elitnej triede v Moskve.

Kampaň proti Putinovi

V decembri 2016 Navaľnyj oznámil svoju prezidentskú kandidatúru pre voľby v roku 2018 a zriadil kampaňové úrady od Vladivostoku po Kaliningrad. Ústredná volebná komisia Ruskej federácie mu však zakázala kandidovať kvôli odsúdeniu za trestný čin.

Navaľnyj tvrdil, že odsúdenie bolo proti nemu vykonštruovaným obvinením, aby ho nepustili do politiky. Ruské úrady sa zdržiavali zmienok o jeho mene na verejnosti, aby udržali jeho profil v miestnom obyvateľstve pod kontrolou.

Po vstupe do politiky v roku 2008 bol medzi ruskou mládežou populárny. Do povedomia sa dostal po tom, ako začal viesť protikorupčné vyšetrovania členov ruskej elity, ako napríklad Dmitrija Medvedeva, bývalého prezidenta, premiéra a blízkeho spojenca Putina.

Navaľnyj sa vo svojich vyšetrovaniach zameral na najbližšie okolie Putina. Identifikoval nehnuteľný majetok ruského prezidenta, ako napríklad osobný palác postavený na pobreží Čierneho mora spolu so sídlami pre D. Medvedeva.

Navaľnyj bol zatknutý viac ako desaťkrát a stovky dní bol vo väzbe. V roku 2011 bol uväznený na 15 dní po protestoch proti údajnému falšovaniu hlasov v parlamentných voľbách Putinovou stranou Jednotné Rusko. V roku 2013 bol zadržaný a uväznený na základe obvinenia zo sprenevery.

V auguste 2020 bol Navaľnyj otrávený v letiskovej kaviarni. Prišlo mu zle počas letu z ruského mesta Tomsk do Moskvy. Lietadlo urýchlene pristálo, ale Navaľnyj upadol do kómy.

Po zotavení bol v roku 2021 zatknutý na základe obvinenia z porušenia podmienky a odsúdený na sériu trestov odňatia slobody, ktoré podľa neho boli odvetnými opatreniami Putina.

Kremeľ odmietol tvrdenia Navaľneho o korupcii a osobnom bohatstve Putina. Spojenci Navaľneho utiekli z Ruska a v súčasnosti sa nachádzajú v rôznych európskych krajinách.

Ruskí predstavitelia označili Navaľneho za extrémistu, ktorý je bábkou americkej spravodajskej služby CIA. Tá sa podľa nich snaží zasiať revolúciu, aby oslabila Rusko a urobila z neho vazalský štát Západu.

Putin je medzitým na ceste k tomu, aby po prepísaní ústavných limitov na funkčné obdobie v roku 2020 začal svoje piate prezidentské obdobie. Predbehol ho len Josif Stalin.

Reakcie na smrť

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg novinárom povedal, že je „hlboko zarmútený a znepokojený“ správami o smrti Navaľneho. „Je potrebné zistiť všetky fakty a Rusko musí odpovedať na vážne otázky.“

„Alexej Navaľnyj bol dlhé roky silným hlasom za slobodu, za demokraciu a NATO a jeho spojenci už dlho vyzývali na jeho okamžité prepustenie.“

Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan v rozhovore pre NPR povedal: „Ak sa to potvrdí, je to strašná tragédia a vzhľadom na dlhú a špinavú históriu ruskej vlády, ktorá ubližuje svojim oponentom, to vyvoláva skutočné a zjavné otázky o tom, čo sa tu stalo.“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne povedal, že je „zrejmé“, že Navaľneho zabili. „Putinovi je jedno, kto zomrie, pokiaľ zostane na svojom poste.“

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné na X uviedol: „Alexej Navaľnyj zaplatil životom za svoj odpor voči systému útlaku. Jeho smrť v trestaneckej kolónii nám pripomína realitu režimu Vladimíra Putina. Francúzsko vyjadruje sústrasť jeho rodine, blízkym a ruskému ľudu.“

Lotyšský prezident Edgars Rinkevics na X povedal: „Nech už si o Alexejovi Navaľnom ako politikovi myslíte čokoľvek, práve ho brutálne zavraždil Kremeľ. To je fakt a to je niečo, čo by mal človek vedieť o skutočnej povahe súčasného ruského režimu. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine a priateľom.“

Britský premiér Rishi Sunak uviedol, že smrť pána Navaľneho je „strašná správa“, a dodal: „Alexej Navaľnyj ako najzarytejší obhajca ruskej demokracie preukázal počas celého svojho života neuveriteľnú odvahu. V myšlienkach som s jeho manželkou a ľudom Ruska, pre ktorého je to obrovská tragédia.“

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v reakcii na komentáre politických lídrov k úmrtiu pána Navaľneho uviedla: „Okamžitá reakcia vedúcich predstaviteľov NATO na správu o smrti Alexeja Navaľného v podobe priamych obvinení proti Rusku je príznačná.”

„NIE sú k dispozícii žiadne údaje zo súdnolekárskej expertízy, napriek tomu Západ už vyslovil svoje závery.“

Okrem manželky Júlie Navaľnej zanechal po sebe Navaľnyj syna a dcéru.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj