Štvrtok 11. júla, 2024
Účastníci Svetového ekonomického fóra v čínskom meste Dalian 26. júna 2024 (Pedro Pardo/ AFP via Getty Images)

Svetové ekonomické fórum zažíva horúce leto. Rieši obvinenia z diskriminácie a šikany

V dňoch 25. až 27. júna 2024 sa v čínskom prímorskom meste Dalian konalo 15. stretnutie takzvaných Nových šampiónov Svetového ekonomického fóra (WEF). Podľa internetových stránok WEF sa na ňom zúčastnilo približne 1 600 svetových lídrov z viac ako 80 krajín.

Hlavnou témou bolo tentoraz skúmanie hraníc rastu. Diskusie boli rozdelené do týchto šiestich tematických panelov:

  • Nové globálne hospodárstvo
  • Čína a svet
  • Podnikanie vo veku umelej inteligencie (UI)
  • Nové hranice priemyslu
  • Investovanie do ľudí
  • Prepojenie klímy, prírody a energie

Okrem tohto stretnutia sa však vedenie WEF muselo minulý týždeň vyrovnať s nepríjemnými obvineniami mnohých bývalých a súčasných zamestnancov. Tí sa prostredníctvom mediálneho domu Wall Street Journal (WSJ) sťažovali na šikanovanie v organizácii, sexuálne obťažovanie a diskrimináciu žien a ľudí čiernej farby pleti.

Začnime však v krátkosti niektorými rečníkmi na zasadnutí WEF v Číne.

Úryvky zo zasadnutia v Daliane

V paneli na tému „Prepojenie klímy, prírody a energie“ vystúpil napríkla Paul Dennett, námestník primátora britského Manchestru a jeho širšieho okolia, s plánom premeniť Manchester do roku 2038 na uhlíkovo neutrálne mesto.

V tejto súvislosti Dennett hovoril o rozširovaní elektromobility a udržateľnosti dopravných uzlov. „V konečnom dôsledku chceme znížiť aj našu závislosť od vlastníctva automobilov a chceme zvýšiť našu závislosť od verejnej dopravy,“ povedal.

Darko Matovski, generálny riaditeľ britskej spoločnosti causaLens, hovoril v paneli „Podnikanie vo veku UI“ o potenciáli umelej inteligencie.

Podľa neho „budeme žiť v budúcnosti, keď 99 % všetkej inteligencie bude umelej. Zvyšné jedno percento ľudskej inteligencie bude slúžiť ako podpora umelej inteligencie a bude na UI dohliadať.“

„Čomu sa bude venovať toto jedno percento ľudskej inteligencie?“ spýtal Matovski.

Ďalej uviedol, že spomínaná transformácia UI „môže nastať oveľa rýchlejšie, ako si myslíme… a povedie k radikálnej zmene v spoločenskom rozhodovaní“.

WEF sa zaoberá obvineniami z diskriminácie na pracovisku

Temným tieňom nad uplynulým týždňom pre WEF bol spomínaný článok WSJ o diskriminácii jeho zamestnancov.

WSJ sa rozprával s viac ako osemdesiatimi súčasnými a bývalými zamestnancami WEF. Z rozhovorov autori zistili, že v organizácii údajne už niekoľko desaťročí existujú rôzne druhy diskriminácie.

Niektoré ženy sa sťažovali na sexuálne obťažovanie alebo náhle ukončenie pracovného pomeru kvôli tehotenstvu.

Podľa zistení WSJ boli zamestnanci čiernej pleti často diskriminovaní pri kariérnom postupe. Niektorí vedúci pracovníci WEF údajne dokonca používali rasistické výrazy.

„To bolo asi najväčšie sklamanie. Vidieť rozdiel medzi tým, čo sa WEF snaží robiť, a tým, čo sa deje za oponou,“ povedala WSJ Cheryl Martinová, bývalá manažérka WEF.

Klaus Schwab, zakladateľ WEF, vo veci obvinení odmietol poskytnúť rozhovor. Hovorca WEF Yann Zopf uviedol, že článok WSJ „necharakterizuje našu organizáciu, našu kultúru, našich zamestnancov ani nášho zakladateľa“.

WEF tiež reagoval na článok vyhlásením, podľa ktorého článok v denníku Wall Street Journal obsahuje značné nepresnosti a nepodložené špekulácie.

Bez toho, aby sme naznačovali akúkoľvek možnú súvislosť s týmito obvineniami, zmienime, že v máji 2024 Schwab oznámil svoje odstúpenie z vedenia WEF.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj