Sobota 5. októbra, 2024
Zakladateľ a výnný riaditeľ Svetového ekonomického fóra (WEF) Klaus Schwab, Davos, 2024. (Foto: FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)

Svetové ekonomické fórum: „Nebudete nič vlastniť a budete šťastní“

„Vitajte v roku 2030. Vitajte v mojom meste – alebo skôr v našom meste. Nič mi nepatrí. Nevlastním auto. Nevlastním dom. Nevlastním žiadne spotrebiče ani oblečenie. Možno sa vám to zdá zvláštne, ale nám v tomto meste to dáva zmysel. Všetko, čo ste považovali za produkt, sa teraz stalo službou. Máme prístup k doprave, ubytovaniu, jedlu a všetkému, čo potrebujeme v každodennom živote. Všetky tieto veci sa jedna po druhej stali bezplatnými, takže pre nás nemá zmysel veľa vlastniť.“

Citát pochádza z článku Idy Aukenovej, členky dánskych sociálnych demokratov. Je účastníčkou programu Svetového ekonomického fóra (WEF) „Young Global Leader“ a v roku 2016 uverejnila esej na túto tému na blogu WEF (na webovej stránke WEF už nie je online, ale si ju možno pozrieť prostredníctvom webového archívu). Článok bol v podobnej verzii uverejnený aj v časopise „Forbes“.

Tento text vyvolal v posledných rokoch veľký rozruch a nie je už dostupný online. Aukenová pridala nasledujúci komentár:

Bývalá dánska ministerka životného prostredia Ida Auken, Brusel, 2012. (foto: GEORGES GOBET/AFP via Getty Images)

„Niektorí ľudia čítali tento blog ako moju utópiu alebo sen o budúcnosti. Nie je to tak. Je to scenár, ktorý ukazuje, kam by sme mohli smerovať – k lepšiemu alebo k horšiemu. Tento príspevok som napísala, aby som začala diskusiu o výhodách a nevýhodách súčasného technologického vývoja.“

Od „Green dealu“ cez „Veľký reset“ až k socializmu

Novinár Michael Klonovsky, ktorý dlho pracoval pre časopis Focus a neskôr sa dal na politiku, keď neúspešne kandidoval do nemeckého parlamentu za AfD, komentuje vízie Aukenovej a WEF vo svojom videu. Poznamenáva: „Nemajú žiadne súkromné vlastníctvo, žiadne súkromie. To znie ako socializmus.“

Klonovsky sa prihovára ku generácii mladšej ako tridsať rokov, ktorá pozná NDR už len z počutia, a objasňuje: „Socializmus nikdy nefungoval a nikdy fungovať nebude. (…) Socializmus najprv urobí všetkých rovnými a potom všetkých chudobnými.“

Svoju myšlienku posúva ešte ďalej: „Čo je podstatou socializmu? Nie vyššia morálka, ako sa vás ľudia snažia presvedčiť, ale povera. Je to povera, že rozvoj ľudstva sa dá podrobiť ľudskému plánovaniu, a preto ho nemožno ponechať náhode – napríklad chaotickému trhu.“

Samozrejme, nehovoria, že sa má zaviesť socializmus, ale že ide o sociálne spravodlivejšiu, ekologickejšiu a udržateľnejšiu budúcnosť, o „globálne riadenie“, „zelenú dohodu“ alebo „veľký reset“, pokračuje Klonovsky.

Kniha K. Schwaba o COVID-19 a „Veľkom resete“

WEF oznámil svetu svoj program „Veľkého resetu“ v júni 2020 (článok je k dispozícii offline a prostredníctvom webového archívu). Pred niekoľkými rokmi sa ešte „nový svetový poriadok“ považoval za nadávku a nezrelú konšpiračnú teóriu. Kniha „COVID-19: Veľký reset“, ktorú napísal zakladateľ WEF Klaus Schwab a ekonóm Thierry Malleret, však niektorým kritickým mysliteľom poskytuje plán komplexnej reorganizácie globálneho hospodárskeho a sociálneho poriadku.

Výrok „Nebudete nič vlastniť, ale budete šťastní“ sa takmer stal symbolom budúcnosti a s ňou súvisiacimi obavami. Jedna strana v tom vidí útok na ľudskosť a slobodný, samostatný život, zatiaľ čo druhá strana nevidí nič zlé na tom, že vedúci predstavitelia politiky, obchodu a mimovládnych organizácií premýšľajú o budúcnosti a formujú ju.

Fakty o myšlienkach Klausa Schwaba

Nedávne video v denníku Neue Zürcher Zeitung odmieta úvahy o tom, že by WEF chcel zaviesť nový svetový poriadok.

Či v budúcnosti „elity budú vlastniť všetko, my budeme musieť jesť hmyz a nebudeme smieť nič vlastniť“, redakcia overuje a skúma pomocou troch faktorov:

1) Článku Idy Aukenovej

2) Udalosť 201 (Event 201)

3) Schwabovej knihy „The Great Reset“ (Veľký reset)

Švajčiarske noviny NZZ (Neue Zürcher Zeitung) o článku dánskej autorky píšu: „Aukenová je vo svojej eseji k tejto budúcnosti veľmi kritická. Autorka dáva jasne najavo, že ani ona si tento svet neželá.“ To, či je toto hodnotenie správne, alebo to, ako euforicky Aukenová píše o novej dobe, si môžu overiť len tí, ktorí poznajú odkaz na pôvodný text a zadajú ho napríklad do webového archívu, keďže WEF medzitým blogový záznam vymazal.

V každom prípade autorka ľutuje všetkých, ktorí radšej žijú mimo moderných miest v sebestačných komunitách bez nových technológií. O tom, že WEF sa o svete bez súkromného vlastníctva vyjadruje skôr pozitívne, svedčí aj video „8 predpovedí pre rok 2030“.

„Event 201“ nie je podľa NZZ dôkazom „plandémie“. Ak niekto tvrdí, že COVID-pandémia nebola náhoda, ale riadená globálna udalosť s cieľom pripraviť spoločnosť na veľké zmeny, je to len konšpiračná teória. „Event 201“ v ktorom sa presne takáto pandémia nacvičovala niekoľko mesiacov pred oficiálnym vypuknutím COVID-19, nie je žiadnym dôkazom.

„Ak by tajná svetová elita skutočne plánovala pandémiu Covid-19, vysielala by túto udalosť naživo a zapojila by do nej verejnosť? Takže je nezmysel, že pandémiu Covid-19 naplánovali WEF a Bill Gates, aby ovládli svet.“

Sú to všetko len konšpiračné mýty?

Zostáva ešte kniha zakladateľa WEF Klausa Schwaba. V rozhovore pre NZZ vysvetľuje: „Vo svojej knihe Veľký reset som opísal možnosti nových technológií a neskôr som poukázal na možné nevýhody, ako je napríklad štát sledujúci svojich občanov. Chcem len zabrániť tomuto zneužívaniu.“ Stále hľadá riešenia, „ako sa dostať z problémov, ktorým čelíme na celom svete“. Podľa Schwaba však našťastie pribúda fact checkerov (overovateľov faktov), „ktorí z vlastnej iniciatívy dokazujú, že zlomyseľné narážky na moju osobu sú jednoducho nepravdivé“.

Hlavným cieľom WEF je „zlepšiť stav sveta“, ako to opisuje Norbert Häring na svojom blogu pod názvom „Veľký reštart: Svetové ekonomické fórum plánuje veľký reštart, (alebo mu skôr v tom bráni)“: „Klub najbohatších ľudí a najväčších korporácií ničiacich prírodu chce „veľký reštart“, veľký nový začiatok. Namiesto chudoby, chorôb, preľudnenia a ničenia prírody nám megabohatí sľubujú spravodlivý svet v súlade s prírodou. Absurdné? Áno. Cynické? Samozrejme. Máme ich ignorovať? V žiadnom prípade.“

WEF 2024: vojny, krízy, klíma a umelá inteligencia

Umelá inteligencia (AI) bola jednou z hlavných tém tohtoročného WEF. Na programe však boli aj vojny, krízy a klíma. Stovky politikov a obchodných lídrov raz ročne cestujú do Davosu kvôli tomuto summitu – často súkromným lietadlom.

Najväčšie švajčiarske letisko v Zürichu zaznamenalo počas konania WEF približne 1 000 letov navyše. Z toho 500 letov pripadlo len na súkromné lietadlá. Počas WEF 2022 prekonalo 53 % letov vzdialenosť menšiu ako 750 km, ktorú bolo možné ľahko prekonať vlakom alebo autom.

Olaf Scholz, v tom čase nový nemecký kancelár, predstavil na WEF 2022 svoj prístup k politike v oblasti klímy. Cieľom bolo zmeniť klímu z nákladového faktora na konkurenčnú výhodu: „Už nebudeme čakať na najpomalších a najmenej ambicióznych,“ povedal Scholz.

Bývalý novinár Focusu Michael Klonovsky končí svoje video vysvetľujúc „Veľký reset“ slovami: „Tí istí politici, ktorí vám hovoria, že nemôžete vytvárať CO₂, nemajú najmenší problém s tým, aby vám zanechali hory dlhov v miliónoch.“

Novinár ďalej dodáva: „Postupné odovzdávanie našich volebných práv a vládnych právomocí orgánom EÚ znamená, že malá skupina neznámych byrokratov v Bruseli rozhoduje o našich životoch. Zrušenie hotovosti v kombinácii s čoraz bezproblémovejším digitálnym sledovaním znamená, že štát o nás vie všetko a môže obmedziť naše základné práva, ako uzná za vhodné, ak sa nebudeme správať v súlade s vládou.” 

Pôvodný článok

Prečítajte si aj