Piatok 27. septembra, 2024
Existuje iba niekoľko podobných zlatých náhrdelníkov v celej Európe. (Foto: Maďarské národné múzeum, mnm.hu)
»

Svetová senzácia: V Maďarsku objavili 3 000 rokov nedotknutý náhrdelník

Neporušený zázrak z doby bronzovej bude vystavený v Maďarskom Národnom múzeu od polovice októbra.

Počas výskumov na kopci Somló odkryli archeológovia pod vedením výskumníka Dr. Jánosa Gábora Tarbaya jedinečný klenot z neskorej doby bronzovej (1000 – 850 pred n. l.). Vzácny náhrdelník čakal na svoje znovuobjavenie v zemi 3 000 rokov v nádobe urnového typu. Obklopovali ho tisícky bronzových predmetov ako obruče, korálky a špirály. Skvostný šperk mohol patriť elitnej žene tohto obdobia.  

„Nikto z nás by si nepomyslel, že náš nedávny výskum, ktorý sa začal začiatkom roka 2023, pripomenie éru objavov z 19. storočia alebo im dokonca bude konkurovať. Poklady objavené v Somló zásadne menia náš pohľad na rituály z neskorej doby bronzovej a ranej doby železnej. Za nájdenými predmetmi sa skrývajú siete prepojení naprieč Európou, ktoré sa tiahnu od Baltiku, cez Alpy až po Karpatskú kotlinu“, vysvetlil Dr. Gábor Tarbay a dodal, že bohaté nálezy zlatých a jantárových šperkov či zbraní odhaľujú prosperujúcu komunitu z neskorej doby bronzovej v Somló.

Somló je kopec vulkanického pôvodu vo veszprémskej župe. Známa je nielen svojím stredovekým hradom, ale najmä vďaka významnému bohatstvu hrobov z neskorej doby bronzovej a mladšej doby železnej, ktoré tu boli v 19. storočí objavené. V prvej polovici 1. tisícročia pred n. l. ju obývali komunity vedené bojovníkmi, ktorí počas obetných obradov ukrývali v osade poklady mimoriadnej hodnoty. Pripúšťa sa aj možnosť, že toto miesto bolo sídlom elity.

Podľa riaditeľa Maďarského národného múzea Dr. Zsigmonda Gábora je tento nález v 220 ročnej histórii národného múzea obrovskou senzáciou. Podľa doterajších poznatkov existuje iba niekoľko podobných zlatých náhrdelníkov objavených v Európe. K podobným významným nálezom nedochádza často, preto je názoru, že možno tento objav považovať za senzáciu v svetovom merítku.

Prečítajte si aj