Štvrtok 19. septembra, 2024
Švédsky minister civilnej obrany Carl-Oskar Bohlin hovorí, že „vytváranie odolnosti spoločnosti nemôže počkať“, na národnej konferencii spoločnosti a obrany vo švédskom Salene 7. januára 2024. (Foto: PONTUS LUNDAHL/TT News Agency/AFP via Getty Images)
»

Švédsky minister obrany chce, aby sa občania lepšie pripravili na prípadnú mobilizáciu

Súčasný švédsky minister civilnej obrany (MSB) Carl-Oskar Bohlin nabáda obyvateľov Švédska, aby „spolupracovali na posilnení odolnosti Švédska“.

„Pripravenosť znamená omnoho viac než mať doma konzervy a rádio na kľuku. Vyžaduje si zvýšené povedomie celého švédskeho národa o vážnej bezpečnostnej politickej situácii, v ktorej sa nachádzame,“ uviedol Carl-Oskar Bohlin švédskej tlačovej agentúre TT.

Švédsko požiadalo v roku 2022 o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO) v súvislosti s inváziou ruských vojenských síl na Ukrajinu. Do tej doby zostávalo neutrálne. Členstvo Švédska v NATO zatiaľ ešte neschválil turecký parlament, ktorý o veci rokuje, a ani Maďarsko. 

Švédsko a Spojené štáty podpísali začiatkom decembra 2023 obrannú dohodu, ktorá umožňuje Spojeným štátom prístup na všetky vojenské základne v krajine.

V súčasnej dobe každý, kto žije vo Švédsku, a má od 16 do 70 rokov, podlieha brannej povinnosti a podľa ministra Bohlina je potrebné, aby boli tí, ktorí brannej povinnosti podliehajú, čo najlepšie pripravení, pokiaľ by došlo k mobilizácii.

Nie je jasné, ako reálna je hrozba invázie Ruskej federácie na územie Švédska, ale Bohlin obyvateľov školí, ako sa pripraviť na možné hraničné situácie, a ako príklady dáva reálne situácie počas invázie ruských vojsk na území Ukrajiny.

„Niektorí hovoria, že toto politické vyhlásenie ľuďom môže znieť ako trochu prehnaná hrozba, zatiaľ čo iní hovoria, že vstupujeme do novej fázy obrany,“ uvádza švédsky reportér deníka The Epoch Times Marcus Strand.

„Švédsky premiér včera povedal, že mať švédske občianstvo bude znamenať mať v ruke aj zbraň. Momentálne usporiadavajú národnú obrannú konferenciu, takže pravdepodobne preto sa tieto veci objavujú. Veci sa menia, ale môj odhad je, že dôvodom je zmes všetkého, čo sa vo Švédsku a v Európe za posledné dva roky stalo,“ komentuje M. Strand.

Bývalý švédsky spravodajský dôstojník Johan Westerholm tvrdí, že podľa neho Švédsko „už vo vojne je“.

Podľa ministra obrany Bohlina je potrebné v hraničných situáciách zachovať čo najdlhšie normálny chod a fungovanie spoločnosti. „Aby ste toho boli schopní, mali by ste mať dobre pripravenú domácnosť a byť si vedomý zraniteľných miest, ktoré máte vo svojom živote, a snažiť sa ich eliminovať, aby ste mohli pokračovať v práci aj počas zvýšenej pohotovosti alebo ozbrojeného útoku,“ hovorí.

Okrem obáv spojených s inváziou na Ukrajine reportovalo Švédsko v minulom roku násilnú trestnú činnosť, pri ktorej došlo v krajine k minimálne 261 streľbám, kde zomrelo 36 ľudí a 73 bolo zranených. V septembri 2023 tiež došlo k dvom silným explóziám na predmestí Štokholmu a k zabitiu dvoch ľudí streľbou v preplnenom bare severozápadne od hlavného mesta.

„Švédska stredopravicová vláda sprísňuje zákony v boji proti kriminalite páchanej gangami, zatiaľ čo šéf švédskej polície na začiatku tohto mesiaca uviedol, že bojujúce gangy priniesli do krajiny bezprecedentnú vlnu násilia,“ napísala v septembri 2023 agentúra AP.

Carl-Oskar Bohlin teraz apeluje na občanov, aby si položili otázku, či majú čas a energiu na to, aby sa zapojili do dobrovoľnej obrannej organizácie alebo inak prispeli k posilneniu obrany spoločnosti.

„Môžem v prípade vojny spraviť niečo, čo by Švédsku prospelo, a môžem túto motiváciu niekde reálne nasmerovať? Aké mám kompetencie a ako by mohli prospieť spoločnosti?“ ponúka podnety na zamyslenie.

Podľa ministra obrany „sa nedá chodiť okolo horúcej kaše s perspektívou, že 10 miliónov Švédov bude brániť malá vojenská organizácia vo švédskych ozbrojených silách“ a dodáva, že k účinnej obrane bude môcť dôjsť iba v prípade, že sa „každý, kto môže, bude nejakým spôsobom podieľať na švédskom obrannom úsilí“.

Odporúčanie vlády – ako prežiť 7 dní

Švédska vláda už v roku 2020 odporučila občanom, aby boli pripravení prežiť 7 dní bez pomoci okolitej spoločnosti. Nazývajú to domáca pripravenosť

Podľa Bohlina je potrebné, aby si občania uvedomili a popremýšľali nad tým, že pripravenosť na hraničné situácie „nespočíva iba v tom, že máte doma potraviny a vybavenie“. „Úplne zásadná môže byť psychická pripravenosť, teda mať plán, ako v takej krízovej situácii konať,“ uvádza Bohlin.

Vybavenie domácnosti

Toto je zoznam krízového vybavenia domácnosti na zmienených 7 dní bez vonkajšej pomoci:

  • Rádio na batérie alebo na kľuku/solárnu energiu
  • Lampa a čelovka s náhradnými batériami
  • Fľaše a kanistre s čistou vodou
  • Potraviny, ktoré nepotrebujú chladničku alebo mrazničku. Potraviny, ktoré možno okamžite zjesť alebo uvariť bez vody.
  • Variče a palivo. Prednostne používajte vo vidieckom prostredí.
  • Spacáky, prikrývky a teplé oblečenie
  • Zápalky, sviečky, čajové sviečky
  • Petrolejové lampy a palivo, napríklad lampový olej alebo petrolej. Zaistite si dobré vetranie.
  • Alternatívny zdroj tepla využívajúci petrolej, LPG, naftu alebo drevo
  • Domáca lekárnička, lieky na ošetrenie rán, všetky základné lieky
  • Hygienické potreby, ako sú vlhčené obrúsky, dezinfekčné prostriedky na ruky, plienky a hygienické vložky
  • Náhradné batérie, nabité powerbanky
  • Hotovosť pre prípad, že by prestali fungovať platobné karty.
  • Papierový zoznam telefónnych čísel na rodinu, príbuzných, susedov, nemocnicu, obecný úrad, záchrannú službu, dodávateľa elektriny
  • Nie každý je schopný mať doma pripravené veci na celý týždeň, preto sa skúste na niektorých veciach dohodnúť so susedmi a priateľmi. Urobte, čo môžete – aj maličkosť môže počas najťažších časov znamenať mnoho.

Zdroj: MSB

Ministerstvo tiež vydalo inštruktážnu brožúrku nazvanú Keď príde kríza alebo vojna.


Pôvodný článok

Prečítajte si aj