Streda 18. septembra, 2024
Ľudia si užívajú teplé letné počasie pod slnečníkmi na najnovšom prírastku vyhliadkových bodov pozdĺž nábreží hlavného mesta, Štokholm, Švédsko, 5. augusta 2024. (Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NEWS AGENCY/AFP via Getty Images)
»

Švédsko zvažuje, že ponúkne naturalizovaným občanom peniaze na návrat do krajín pôvodu

Migrácia a integrácia sú v posledných rokoch vo Švédsku horúcou témou po tom, ako vo viacerých mestách krajiny došlo k prudkému nárastu násilia zo strany gangov.

Švédska vláda zvažuje, že cudzincom, ktorí sa stali naturalizovanými občanmi, ponúkne peniaze na odchod z krajiny.

Súčasný program „dobrovoľnej remigrácie“ ponúka 10 000 švédskych korún (860 eur) na dospelého a 5 000 korún (430 eur) na dieťa, ako aj cestovné náklady pre utečencov a migrantov na opustenie Švédska. Návrh bol predložený švédskej ministerke pre prisťahovalectvo Marii Malmer Stenergardovej 13. augusta.

Ministri v Štokholme žiadali o radu, ako by sa dala emigrácia „výrazne stimulovať“ a či by sa vo Švédsku mohol ponúknuť štedrejší grant, podobný tomu, ktorý sa poskytuje v Dánsku v hodnote približne 13 300 eur.

Správa varovala, že ak by sa ponúkla vyššia suma, došlo by k zásahu do verejných financií a že by to mohlo mať aj „negatívne dôsledky na integráciu spoločnosti“.

„[Vysoký grant] vysiela cieľovej skupine, ktorej je grant určený, signál, že vo Švédsku nie sú vítaní – dokonca do takej miery, že Švédsko je ochotné zaplatiť vysoké sumy, aby sa niektorých z nich zbavilo.“

V správe sa uvádza, že to môže mať také dôsledky, ako je nižšia účasť na trhu práce a zvýšenie úrovne kriminality medzi skupinami prisťahovalcov, na ktoré je grant zameraný. Namiesto toho správa nabáda ministrov, aby rozšírili okruh osôb oprávnených na grant aj na švédskych občanov.

„Ľudia by mali mať nárok na príspevok aj v prípade, že získajú švédsky pas,“ uvádza sa v správe.

Vo vyšetrovaní sa však uvádza, že sa „nepodarilo“ nájsť politiku, ktorá by „výrazne zvýšila“ dobrovoľnú migráciu zo Švédska, „vzhľadom na zjavný nedostatok akýchkoľvek skúseností alebo náznakov vhodných metód“.

Správa bola vydaná krátko po tom, ako údaje ukázali, že v minulom roku zo Švédska odišlo viac ľudí, ako prišlo, čo je prvý čistý úbytok za viac ako päť desaťročí. Švédske ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že do 28. júla bolo zaregistrovaných celkovo 5 600 žiadostí o azyl, čo predstavuje pokles o 27 % v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Záporná čistá migrácia bola zistená u osôb narodených v Iraku, Sýrii a Somálsku, ktoré sa presťahovali do krajiny. „Vývoj smerom k udržateľnému prisťahovalectvu je potrebný na posilnenie integrácie a zníženie sociálneho vylúčenia,“ uviedla Stenergardová.

„Počet žiadostí o azyl sa javí ako historicky najnižší, počet povolení na pobyt súvisiacich s azylom naďalej klesá a Švédsko má prvýkrát za 50 rokov čistú emigráciu.“

Násilie gangov

Migrácia a integrácia boli v posledných rokoch v škandinávskej krajine horúcimi témami po explózii násilia gangov vo viacerých mestách. Policajné štatistiky ukazujú, že v roku 2023 došlo najmenej k 363 streľbám, z toho 53 smrteľných, a k nárastu počtu bombových útokov z 90 na 149.

Začiatkom tohto týždňa dánsky minister spravodlivosti odsúdil organizované zločinecké gangy, ktoré si najímajú švédskych tínedžerov, aby uskutočňovali smrtiace streľby na dánskom území.

Po sérii streľby, ktorú v Dánsku spáchali švédski tínedžeri, sa zvýšili kontroly vo vlakoch cez most Oresund spájajúci Kodaň s juhošvédskym mestom Malmö.

Dánsky minister spravodlivosti Peter Hummelgaard uviedol, že od apríla sa vyskytlo 25 prípadov, keď sa mladí Švédi nechali najímať Dánmi na páchanie trestných činov cez úžinu Oresund.

„Zvyšujeme dohľad, čiastočne s cieľom zvýšiť bezpečnosť, ale aj zabrániť najatým švédskym detským vojakom, ktorí prichádzajú do Kodane plniť úlohy v súvislosti s konfliktami gangov,“ povedal Hummelgaard.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj