Streda 16. októbra, 2024
Ibišek má mnoho zdraviu prospešných účinkov (Nungning20/ Shutterstock)

Spoznajte ibištek: superpotravinu, ktorá pomáha pri cukrovke aj rakovine

Ibištek sudánsky, známy aj ako sudánska ruža alebo africký slez, rastlina s vysokým obsahom živín, sa bežne používa v rôznych potravinových výrobkoch a výživových doplnkoch. Prebiehajúci výskum ukázal, že ibištek môže mať významné zdravotné účinky vrátane potenciálnej prevencie rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, znižovania hladiny cukru v krvi a dokonca zlepšovania príznakov Alzheimerovej choroby.

Je bohatý na polyfenoly, vlákninu a organické kyseliny a môže prispievať k celkovej pohode. Tieto látky pomáhajú chrániť pred oxidačným stresom, podporujú zdravie pokožky, podporujú reguláciu hmotnosti a zvyšujú fyzickú kondíciu.

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Kvet ibišteka môže pomôcť znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Výskum ukázal, že antokyány, druh flavonoidov, ktoré sa nachádzajú v ibišteku, môžu inhibovať oxidáciu „zlého“ cholesterolu, čím zabraňujú vzniku aterosklerózy (stavu, pri ktorom sa v stenách tepien hromadí plak).

Metaanalýza uverejnená v časopise Nutrition Reviews v roku 2022 ukázala, že Ibištek sudánsky významne znížil systolický krvný tlak o 7,92 % a diastolický krvný tlak o 6,84 % v porovnaní s východiskovou hodnotou. V priemere znížil systolický krvný tlak o 8,8 mm Hg. Odhaduje sa, že na každé zníženie systolického krvného tlaku o 2 a 5 mm Hg sa riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca znižuje o 4, resp. o 9 %. Tieto zistenia naznačujú, že ibištek môže byť cenným nástrojom na zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení.

Zníženie krvného tlaku a lipidov

Klinická štúdia uverejnená v časopise Journal of Human Hypertension v roku 2021 skúmala liečivý potenciál Ibišteka sudánskeho. Výskumníci skúmali 219 pacientov s hypertenziou bez kardiovaskulárnych alebo obličkových komplikácií a sledovali ich 6 mesiacov. Výsledky ukázali, že užívanie tabliet alebo odvarov z Ibišteka sudánskeho bolo pri znižovaní krvného tlaku rovnako účinné ako užívanie antihypertenzívneho lieku kaptopril.

Zistilo sa, že kvety ibišteka znižujú hladinu cholesterolu a LDL cholesterolu u diabetických myší o 29 % resp. 40 %. Tieto účinky boli porovnateľné s účinkami lieku lovastatín znižujúceho hladinu cholesterolu.

Podľa vedcov by konzumácia kvetov ibišteka mohla pomôcť znížiť markery rizika kardiovaskulárnych ochorení a znížiť pravdepodobnosť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Pacientom s chronickou hypertenziou odporučili, aby zvážili zaradenie Ibišteka sudánskeho do svojho jedálnička.

Pomoc pri cukrovke

Metaanalýza randomizovaných klinických štúdií naznačila, že pitie čaju z ibišku môže významne znížiť hladinu cukru v krvi nalačno o 3,67 mg/dl. Normálna hladina cukru v krvi nalačno sa zvyčajne pohybuje medzi 70 a 99 mg/dl.

V prehľade z roku 2022 sa uvádza, že ibištek môže inhibovať aktivitu alfa-amylázy, enzýmu, ktorý sa podieľa na rozklade sacharidov, čím zlepšuje trávenie a vstrebávanie cukrov a potenciálne znižuje riziko vzniku cukrovky.

Štúdie naznačujú, že ibištek sa môže používať buď samostatne, alebo v kombinácii s bežnou liečbou na prevenciu, resp. liečbu cukrovky a jej komplikácií vrátane retinopatie, ochorenia obličiek, neuropatie, vredov a zápalov.

Inhibícia rakovinových buniek

Medzi liečivé účinky ibišteka patrí jeho schopnosť bojovať proti rôznym typom rakoviny. Jedna štúdia zistila, že ibištek je bohatý na polyfenoly, ktoré sú známe svojimi antioxidačnými a protinádorovými vlastnosťami. Výskum naznačil, že výťažky z ibišteka môžu v bunkách rakoviny žalúdka vyvolať apoptózu alebo bunkovú smrť. V inej štúdii sa zistilo, že výťažky z ibišteka účinne inhibujú rast melanómu in vitro.

Ďalší výskum ukázal, že výťažky z Ibišteka sudánskeho majú protinádorové účinky na dva typy buniek rakoviny prsníka, pričom účinne inhibujú ich inváziu a migráciu. Štúdie in vitro a in vivo ukázali, že výťažky z listov ibišteka môžu vyvolať apoptózu v bunkách rakoviny prostaty.

Zdravie pokožky a regulácia hmotnosti

Priaznivé účinky Ibišteka sudánskeho na zdravie pokožky sa pripisujú polyfenolickým zlúčeninám, ako sú antokyány, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Klinická štúdia ukázala, že u zdravých dospelých ľudí, ktorí pili 200 ml ibištekového nápoja denne počas 6 mesiacov, sa zvýšil obsah fenolov a antioxidačná kapacita spolu so zlepšením vlhkosti pokožky tváre a znížením začervenania tváre.

V ďalšej klinickej štúdii, ktorá trvala 12 týždňov a zúčastnilo sa na nej 36 ľudí s nadváhou vo veku 18 až 65 rokov, sa zistilo, že užívanie výťažku z Ibišteka sudánskeho viedlo k zníženiu hmotnosti, telesného a brušného tuku, ako aj k zlepšeniu stavu pečene. Výskumníci uviedli, že extrakt z ibišteka by sa mohol používať ako doplnková terapia na prevenciu obezity a tukovej choroby pečene.

Priaznivé účinky na Alzheimerovu chorobu

Bolo preukázané, že gossypetín, flavonoid obsiahnutý v ibišteku, aktivuje mikroglie, primárne imunitné bunky mozgu. Pomáha odstraňovať poškodené alebo odumierajúce neuróny a beta-amyloidové plaky z mozgu, čo môže pomôcť zmierniť príznaky Alzheimerovej choroby.

Štúdia z roku 2022 uverejnená v časopise Alzheimer’s Research & Therapy ukázala, že liečba gossypetínom zlepšila priestorové učenie a pamäťové schopnosti u myší s Alzheimerovou chorobou tým, že znížila množstvo beta-amyloidových plakov v mozgu.

Liečebné a kulinárske využitie

Tradičná čínska medicína (TČM) vychádza z koncepcie „jedlo ako liek“. Kuo-Pin Wu, riaditeľ taiwanskej kliniky Xinyitang Heart Clinic, povedal pre Epoch Times, že ibištek sa môže používať na liečbu aj ako súčasť diétnej terapie. Kvety, korene a semená majú liečivé využitie. Kalichy, listy a stonky sa môžu konzumovať aj ako potravina.

Z Ibišteka sudánskeho sa dajú pripraviť rôzne pochúťky. Napríklad, keď sa nakladá, stáva sa z neho sladká a pikantná pochúťka, ktorá je nielen osviežujúca, ale vraj aj vyživuje krv. Okrem varenia čaju z kvetov ibišteka môžete z kvetov fermentovať víno, ktoré vraj zvyšuje fyzickú silu a podporuje zdravie pečene a srdca. Nezrelé kalichy sa môžu použiť ako základ pre ocot alebo varené ako zelenina, zatiaľ čo jemné listy sa môžu jesť surové alebo varené.

Kedy sa vyhnúť konzumácii ibišteka

Hoci ibištek ponúka mnoho zdravotných výhod, podľa Wu existuje niekoľko kľúčových bodov, ktoré treba mať pri jeho konzumácii na pamäti:

  • Ibišek má vysoký obsah organických kyselín, ktoré môžu pomôcť pri trávení. Ľudia s nadmerným obsahom žalúdočných kyselín by ho však mali konzumovať s mierou. Odporúča sa tiež vyhnúť sa pitiu ibištekového čaju na prázdny žalúdok; pridanie trochy medu môže pomôcť zmierniť prípadné tráviace ťažkosti.
  • Ľudia s oslabeným imunitným systémom by sa mali vyhnúť nadmernej konzumácii ibišteka.
  • Ženy by sa mali zdržať jeho konzumácie počas menštruácie, tehotenstva alebo po pôrode.
  • Ľudia s nízkym krvným tlakom by mali konzumáciu ibišteka obmedziť, pretože môže znižovať krvný tlak.
  • Ľudia s poruchou funkcie obličiek by mali ibištek konzumovať s mierou, v závislosti od ich konkrétneho stavu.
  • Ľudia užívajúci lieky alebo s inými zdravotnými problémami by sa mali pred konzumáciou ibišteka poradiť so svojím lekárom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj