Pondelok 16. septembra, 2024
(Vľavo) minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer - SD) a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) diskutujú po schválení programového vyhlásenia vlády na 4. zasadnutí vlády SR v Bratislave v pondelok 13. novembra 2023. (FOTO TASR - Martin Baumann)

Súhrn vládou prerokovaných návrhov

Vláda v pondelok schválila svoj program. Programové vyhlásenie vlády (PVV) následne predloží na rokovanie Národnej rady SR a požiada parlament o dôveru.

  • V tomto roku by sa mal vyplatiť 13. dôchodok mimoriadne nielen v novembri, ale aj decembri. Druhý koncoročný príplatok k dôchodku by mal byť v rovnakej sume 150 eur pre všetkých poberateľov. Vyplýva to z návrhu novely zákona o 13. dôchodku, ktorý v pondelok schválila vláda. Parlamentu ho navrhuje prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní.
  • Celkové prostriedky na financovanie projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR sa zvýšili na 6,408 miliardy eur. Súčasťou plánu obnovy sa stala aj kapitola REPowerEU na ktorú sa presunulo 36,3 milióna eur z pobrexitovej adaptačnej rezervy a 366,4 milióna eur z príjmov zo systému obchodovania s emisiami. Vláda v pondelok schválila zmenu dohody o financovaní medzi Európskou komisiou a Slovenskou republikou k Mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti, ktorá tieto zmeny obsahuje.
  • Optimalizácia siete nemocníc bude zatiaľ pokračovať za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti vo všetkých nemocniciach na prechodné obdobie. Zároveň sa má posunúť dátum zavedenia maximálnych čakacích dôb na operácie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorý v pondelok schválila vláda. Odobrila aj návrh na skrátené legislatívne konanie.
  • Ministerstvo financií (MF) SR môže využiť 7,6 milióna eur z kapitálových výdavkov, ktoré rezort nevyčerpal v predchádzajúcich dvoch rokoch, na nové ciele. So zmenou účelu použitia týchto peňazí v pondelok súhlasila vláda.
  • Vyše 600.000 eur, ktoré sa podarilo ušetriť pri nákupe CT prístroja pre Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave, sa použije na modernizáciu objektu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Banská Bystrica (DFNsP BB). Zmenu účelového použitia nevyčerpaných kapitálových výdavkov v pondelok odsúhlasila vláda.
  • Návrh novely antidiskriminačného zákona, ktorý má obsahovať úpravy vo všetkých oblastiach života osôb so zdravotným postihnutím bude vypracovaný do roku 2024. Pôvodne tak malo byť do konca tohto roku. Vyplýva to z návrhu aktualizácie Správy o plnení opatrení vyplývajúcich z Národného programu rozvoja životných podmienok osôb so zdravotným postihnutím za rok 2022, ktorý v pondelok schválila vláda.
  • Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predložilo na rokovanie vlády Národnú stratégiu na ochranu detí pred násilím Detstvo bez násilia pre všetky deti na roky 2023 – 2029 a Akčný plán vychádzajúci z Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím Detstvo bez násilia pre všetky deti na roky 2023 – 2026. Stratégia je zameraná najmä ma ochranu detí pred všetkými formami násilia. V pondelok ju schválil kabinet.
  • Novým štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR bude od 14. novembra Ivan Ivančin, ktorý nahradí Martina Bezeka. Vyplýva to z návrhu rezortu investícií, ktorý v pondelok schválila vláda.
  • Štátnym tajomníkom Ministerstva kultúry (MK) SR bude aj Tibor Bernaťák. Vláda v pondelok schválila jeho menovanie k 14. novembru.
  • Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa stal Alexander Daško. Vláda v pondelok schválila jeho menovanie k 14. novembru.
  • Vláda zrušila štatút splnomocnenca pre ochranu slobody vierovyznania alebo presvedčenia. Rozhodla o tom na pondelkovom rokovaní.

Prečítajte si aj