Štvrtok 19. septembra, 2024
Kandidát na prezidenta Štefan Harabin vo svojej centrále v Bratislave v nedeľu 24. marca 2024. (FOTO TASR - Pavol Zachar)

Súdny proces so Štefanom Harabinom sa nezačal

Súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu (NS) SR a kandidátom na prezidenta vo víkendových voľbách (skončil tretí) Štefanom Harabinom sa v pondelok nezačal. Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ján Buvala síce prijal obžalobu podanú pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia a prečin schvaľovania trestného činu, ale obhajoba podala sťažnosť. O obžalobe tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Štefan Harabin spochybňoval aj opatrenie, ktorým bol prokurátor poverený zastupovať obžalobu pred súdom a príslušnosť ŠTS rozhodovať tento prípad. „Zastávam názor, že obžaloba spĺňa všetky zákonom požadované náležitosti. Trvám na podanej obžalobe,“ reagoval prokurátor, ktorému prvostupňový súd vyhovel.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu v júni 2023. Skutok sa týka vyjadrenia Štefana Harabin krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Štefan Harabin na sociálnej sieti napísal, že by urobil to isté, čo ruský prezident Vladimir Putin.

Prečítajte si aj