Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke zasadnutie Súdnej rady SR. (Foto: Súdna rada Slovenskej Republiky)

Súdna rada zvolila O. Laciaka, R. Procházku a D. Ježovú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva

Súdna rada SR zvolila na svojom stredajšom zasadnutí Ondreja Laciaka, Radoslava Procházku a Danielu Ježovú za kandidátov na sudcu Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). Ich kandidatúru musí ešte odobriť vláda. Parlamentné zhromaždenie Rady Európy má voliť nového sudcu ESĽP za SR zo zoznamu troch kandidátov predložených slovenským vládnym kabinetom.

Ondreja Laciaka navrhla Slovenská advokátska komora (SAK), Združenie sudcov Slovenska a Notárska komora SR. Od roku 2016 pôsobí ad hoc sudca na ESĽP, tiež zastáva funkciu predsedu Výboru pre trestné právo v Rade Európskych advokátskych komôr.

Radoslava Procházku, ktorý v minulosti pôsobil aj ako zástupca SR pred súdmi Európskej únie, tiež navrhla SAK a Združenie sudcov Slovenska.

Kým obaja kandidáti sa o tento post uchádzali už v minulosti, novou kandidátkou je Daniela Ježová. Navrhla ju predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová. Ježová v súčasnosti pôsobí ako advokátka so skúsenosťami pri riešení medzinárodných právnych otázok a otázok Európskej únie.

Mandát súčasnej slovenskej sudkyne ESĽP Aleny Poláčkovej uplynie 28. decembra 2024.

Prečítajte si aj