Sobota 21. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Sora Shimazaki / pexels)

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu: Spochybňovať súdne rozhodnutia predstaviteľmi výkonnej moci je neprípustné

Sudcovská iniciatíva Za otvorenú justíciu (ZOJ) považuje za neprípustné a škodlivé, ak najvyšší predstavitelia výkonnej moci spochybňujú právoplatné súdne rozhodnutia. Znižujú tak podľa nej dôveru verejnosti voči súdnej moci, jej nezávislosti a schopnosti zákonne a spravodlivo rozhodovať. Uviedla to v reakcii na slová ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), ktorými zdôvodnil dovolanie v prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Informovala o tom hovorkyňa ZOJ Katarína Javorčíková.

Iniciatíva reagovala najmä na slová ministra spravodlivosti, že právoplatný odsudzujúci rozsudok Dušana Kováčika je arbitrárnym rozhodnutím, ktoré vychádza z nesprávne zisteného skutkového stavu, a odsúdený Dušan Kováčik má právo na spravodlivý súdny proces. „Takéto závery vo vzťahu k súdnemu rozhodnutiu môže vysloviť len príslušný súd rozhodujúci o opravných prostriedkoch na základe riadneho dokazovania,“ uviedla iniciatíva vo vyhlásení.

Sudcovia sa podľa nej nesmú stať terčom útokov obžalovaných ani predstaviteľov výkonnej moci, ktorá ich zastrašuje disciplinárnymi návrhmi s návrhom najprísnejšieho trestu. „Je neprípustné, aby podanie disciplinárnych návrhov ohlasoval predseda vlády a minister spravodlivosti verejne na tlačových konferenciách a za nimi ako ich poradcovia stáli obžalovaní, o ktorých títo sudcovia rozhodovali či rozhodujú,“ dodala ZOJ.

Považuje útoky na sudcov za hrozby nielen voči sudcom, ktorých sa týkajú, ale voči všetkým sudcom. Žiadajú preto výkonnú moc, aby upustila od takého konania. Zároveň súdnu radu a sudcovské rady žiadajú, aby sa postavili na obranu takto atakovaných sudcov.

Prečítajte si aj