Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Socha váh spravodlivosti v Londýne) (Foto: Ian Waldie/Getty Images)

Sudcovia kritizujú vládne odvolanie členov Súdnej rady SR bez udania dôvodov

Združenie sudcov Slovenska (ZSS) považuje odvolanie viacerých členov Súdnej rady SR nominovaných vládou bez uvedenia dôvodov za nesúladné s európskymi štandardmi. Opätovne vyzýva zodpovedné subjekty k obnoveniu záruk nezávislosti súdnictva vrátane garancie nezávislého postavenia súdnej rady a jej členov. Píše sa to v stanovisku združenia, ktoré TASR poskytol jeho predseda František Mozner.

„ZSS od roku 2020 opakovane upozorňuje na to, že viaceré ústavné a zákonné zmeny, ktoré presadila predchádzajúca vládna garnitúra, a ktoré okrem iného formálne umožňujú odvolať členky a členov Súdnej rady SR kedykoľvek pred skončením ich funkčného obdobia a bez uvedenia dôvodu, sú krokom späť pri vytváraní podmienok na ochranu súdnictva pred neprimeraným vplyvom zo strany legislatívy
a exekutívy a záruk jeho nezávislosti,“ píše sa v stanovisku.

Združenie zároveň pripomenulo, že v hodnotení činnosti súdnej rady za uplynulé roky identifikovalo viaceré jej zlyhania. A to aj v súvislosti s postojom väčšiny jej členov k spomínaným legislatívnym zmenám. Tie podľa združenia nezodpovedajú európskym štandardom.

Vláda počas týždňa odvolala Evu Mišíkovú, Ľudovíta Bradáča a Katarínu Javorčíkovú z funkcie členov Súdnej rady SR. Nahradia ich Ľudmila Joanidisová, Martin Bezák a Magdaléna Hromcová. Javorčíková a Bradáč už avizovali, že podajú voči spôsobu ich odvolania sťažnosť na Ústavný súd SR.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia Najvyššieho súdu SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada (NR) SR, prezident SR a vláda SR.

Prečítajte si aj