Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý americký prezident Donald Trump sedí s advokátom Robertom Costellovom v súdnej sieni počas súdneho procesu o úplatku za mlčanie na trestnom súde na Manhattane 21. mája 2024 (Michael M. Santiago/ Getty Images)
»

Sudca odložil Trumpov rozsudok až po novembrových voľbách

Sudca z New Yorku odkladá vynesenie rozsudku do 26. novembra.

Sudca Najvyššieho súdu v New Yorku Juan Merchan uviedol 6. septembra, že odkladá vynesenie rozsudku v trestnom konaní proti bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi až po obdobie tohtoročných prezidentských volieb.

Nový termín je stanovený na 26. novembra namiesto pôvodného 18. septembra. Rozsudok bol pôvodne naplánovaný na júl, ale bol odložený po podaní návrhov týkajúcich sa imunity a konfliktu záujmov Merchana.

V liste adresovanom Trumpovým právnikom a kancelárii okresného prokurátora v New Yorku Merchan opísal súd ako „spravodlivú, nestrannú a apolitickú inštitúciu“ a vysvetlil, že chce odložiť rozsudok, aby sa predišlo dojmu zaujatosti.

„Vynesenie rozsudku bude odložené, aby sa predišlo akémukoľvek dojmu – hoci neodôvodnenému – že tento proces bol ovplyvnený blížiacimi sa prezidentskými voľbami, v ktorých je obžalovaný kandidátom,“ uviedol.

Merchan dodal, že „odročenie rozhodnutia o podnete a prípadnom vynesení rozsudku by malo rozptýliť akékoľvek náznaky, že súd vydal akékoľvek rozhodnutie alebo uložil trest s cieľom zvýhodniť alebo znevýhodniť akúkoľvek politickú stranu alebo kandidáta na akúkoľvek funkciu“.

Trump bol v máji uznaný vinným v 34 bodoch obžaloby z falšovania obchodných záznamov. Merchan stanovil rozsudok na júl, ale odložil ho po rozhodnutí Najvyššieho súdu o prezidentskej imunite.

Trump a jeho právny tím opakovane požadovali Merchanovo vylúčenie, poukazujúc na to, že jeho dcéra vedie demokratickú politickú poradenskú firmu. Jeho právnici sa tiež pokúsili napadnúť rozsudok na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu o prezidentskej imunite z júla. V prípade Trump vs. Spojené štáty Najvyšší súd rozhodol, že prezidenti nemajú trestnú imunitu za neoficiálne činy.

Časový plán po voľbách

Merchan vo svojom liste stanovil 12. november, teda až po voľbách, ako dátum vydania rozhodnutia o imunite.

Trump sa pokúsil odložiť rozsudok tým, že požiadal o odklad federálneho sudcu, ktorý jeho pokus o presun prípadu zamietol. Dňa 6. septembra Merchan tiež zamietol Trumpovu žiadosť o pozastavenie účinnosti jeho príkazu súvisiaceho s týmto zamietnutím.

Federálny sudca Alvin Hellerstein vydal 3. septembra stanovisko, že rozhodnutie Najvyššieho súdu o imunite v prípade Trump vs. Spojené štáty nezmenilo jeho stanovisko, že konanie skúmané v newyorskom prípade bolo neoficiálne.

Hellerstein tiež uviedol, že by nebolo vhodné, aby jeho súd „posudzoval otázky nespravodlivosti alebo chýb v štátnom procese“. Trump tvrdil, že Merchan zle zvládol obvinenia týkajúce sa údajného porušenia federálneho volebného zákona – konkrétne tým, že nesprávne naviedol porotu a zamlčal jej určité dôkazy.

Merchan vo svojom liste zo 6. septembra uviedol, že verdikt poroty by nemal byť narušený prezidentskými voľbami.

„Dôvera verejnosti v integritu nášho súdneho systému vyžaduje vypočutie o vynesení rozsudku, ktoré bude plne zamerané na verdikt poroty a zváženie priťažujúcich a poľahčujúcich okolností bez rozptyľovania alebo skreslenia,“ vyhlásil právnikom.

„Členovia tejto poroty pracovali na tomto prípade svedomito a ich verdikt musí byť rešpektovaný a riešený spôsobom, ktorý nie je narušený dôležitosťou nadchádzajúcich prezidentských volieb. Rovnako tak, pokiaľ to bude nevyhnutné, má obžalovaný právo na vypočutie o rozsudku, ktoré rešpektuje a chráni jeho ústavné práva.“

Jeho list prišiel v rovnaký deň, keď sa Trumpovo odvolanie v prípade urážky na cti zo strany E. Jean Carrollovej dostalo pred Odvolací súd USA pre druhý obvod, kde sa Trump snaží odvolať proti Hellersteinovmu rozhodnutiu o presune prípadu, na ktorý Merchan dohliada.

Počas tlačovej konferencie Trump odsúdil rôzne žaloby proti svojej osobe a tvrdil, že ide o rozsiahle zneužitie súdneho systému. Jeho prípad pred Merchanom je jediný zo štyroch trestných prípadov proti nemu, ktorý dosiahol verdikt. Merchanovo rozhodnutie prakticky vylúčilo možnosť, že by Trump kandidoval na prezidenta z väzenskej cely.

Ak Trump vyhrá, očakáva, že budú stiahnuté dve federálne žaloby proti nemu. Aj keby bol odsúdený v štátnych prípadoch – v New Yorku a Georgii – právni experti oznámili Epoch Times, že Ústava by mu zabránila v odpykaní týchto trestov v úlohe prezidenta.

Merchanov odklad vynesenia rozsudku prišiel len deň po tom, čo federálna sudkyňa Tanya Chutkanová stanovila nový plán pre pokračovanie Trumpovho federálneho prípadu volebného zasahovania v okrese Columbia po rozhodnutí Najvyššieho súdu o imunite. Posledný súbor lehôt Chutkanovej bol predĺžený iba do konca novembra.

Počas procesného rokovania 5. septembra povedala, že načasovanie volieb nie je relevantné a že pri plánovaní predsúdnych konaní nebude túto skutočnosť brať do úvahy.

„Tento prípad prebieha viac ako rok,“ povedala Chutkanová. Sudkyňa však tiež podotkla, že sa súd „sotva pohybuje“ k cieľovej čiare.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj