Nedeľa 8. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: lookstudio on Freepik

Štúdia: výber stravy môže zlepšiť duševné zdravie

Môže byť váš nákupný zoznam tajnou zbraňou proti depresii? Nedávna štúdia z Južnej Kórey naznačuje, že bežné potraviny, ako sú mlieko, banány a kimči, môžu byť prirodzenými pomocníkmi pri zlepšovaní nálady. Niektorí odborníci však tvrdia, že táto súvislosť nemusí byť taká jednoznačná, ako sa zdá.

Bežné potraviny, ktoré môžu prirodzene bojovať proti depresii

Štúdia uverejnená v časopise Nutrients sa zaoberala súvislosťou medzi konkrétnymi potravinami a depresívnymi symptómami u mladých dospelých v Južnej Kórei pomocou prierezového prieskumu s cieľom preskúmať stravovacie alternatívy k farmaceutickej liečbe depresie.

Potraviny bohaté na bioaktívne zložky, ako sú omega-3 mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín D, foláty a fytochemikálie, môžu pomôcť zmierniť príznaky depresie. Tieto živiny podľa autorov potenciálne pôsobia na stresové hormóny, prozápalové cytokíny a neurotransmitery.

Vedci skúmali stravovacie návyky 1 000 mladých Kórejčanov pomocou prieskumu stravovania, ktorý zahŕňal 112 bežných potravín a jedál. Účastníci odpovedali na otázku, ako často jedli určité potraviny za posledný rok, a to v rozmedzí od nikdy až po tri a viackrát denne. Uvádzali rovnako aj typické veľkosti porcií, od malej po veľkú. Výskumníci použili dotazník s 20 otázkami, ktorý hodnotil príznaky depresie účastníkov za posledný týždeň.

Nasledujúce potraviny boli spojené s nižším rizikom príznakov depresie:

  • vajcia: o 45 % nižšie riziko
  • mlieko a banány: 42 % nižšie riziko
  • sladké zemiaky: o 40 % nižšie riziko
  • pomaranče: 38 % nižšie riziko
  • huby: 47 % nižšie riziko (len u žien)
  • kimči: o 60 % nižšie riziko (len u mužov)

Štúdia naznačuje, že tieto potraviny môžu obsahovať bioaktívne látky, ktoré by mohli zmierňovať príznaky depresie.

Tím identifikoval konkrétne zlúčeniny, ktoré môžu byť zodpovedné za tieto pozitívne účinky. Hesperidín, ktorý sa nachádza v pomarančoch, preukázal silný potenciál v boji proti depresii. Vedci však uvádzajú, že na potvrdenie tejto súvislosti a preskúmanie možného využitia týchto potravín pri liečbe depresie je potrebný ďalší výskum.

Súvislosť verzus príčina

Dr. Timothy Sullivan, vedúci oddelenia psychiatrie a behaviorálnych vied v Univerzitnej nemocnici v Staten Island uviedol pre Epoch Times, že je dôležité rozlišovať medzi koreláciou (súvislosťou) a príčinou. Aj keď existujú určité väzby, preukázať priame príčinné súvislosti je ťažké a táto štúdia nedokazuje príčinnú súvislosť, poznamenal.

Súčasná teória naznačuje, že strava ovplyvňuje duševné zdravie prostredníctvom zmien v črevnom mikrobióme. „Strava a zdravie čriev sú premenné, ktoré sa vzájomne ovplyvňujú s ďalšími premennými súvisiacimi s konštitúciou a návykmi jednotlivca vrátane jeho genetického rizika depresie,“ povedal Dr. Sullivan. Pokiaľ sa nejedná o závažnú podvýživu alebo metabolické problémy, dôkazy nenaznačujú, že by samotné stravovacie návyky ovplyvňovali depresiu, dodal.

Dr. Sullivan upozornil na nasledujúce nedostatky živín spojené so zvýšeným rizikom depresie:

  • vitamín D, nevyhnutný pre reguláciu nálady
  • omega-3 mastné kyseliny, majú zásadný význam pre zdravie mozgu
  • železo, nevyhnutné pre tvorbu neurotransmiterov
  • horčík, podieľajúci sa na syntéze neurotransmiterov
  • foláty a vitamín B12, nevyhnutné pre tvorbu neurotransmiterov a funkciu mozgu

Predchádzajúce výskumy identifikovali niektoré potraviny, ktoré môžu ovplyvňovať duševné zdravie, vrátane príznakov depresie. Americká psychologická asociácia na základe preskúmania viacerých štúdií o súvislostiach medzi potravinami a depresiou z do 90. rokov 20. storočia, identifikovala nasledujúce potraviny, ktoré majú pozitívny vplyv na depresiu:

  • Plnohodnotné potraviny: Obsahujú viac živín a menej spracovaných zložiek, ktoré môžu zhoršiť depresiu.
  • Potraviny s rôznym obsahom vitamínov a minerálov: Tieto látky poskytujú nevyhnutné pomocné látky pre funkciu mozgu a produkciu neurotransmiterov.
  • Potraviny s vysokým obsahom vlákniny: Tie podporujú zdravie čriev, čo súvisí s lepším duševným zdravím.
  • Japonská a nórska strava: Tieto diéty obsahujú plnohodnotné potraviny a rôzne živiny, ktoré zlepšujú duševné zdravie.
  • Rozmanitá zelenina: Poskytuje celý rad živín nevyhnutných pre zdravie mozgu a reguláciu nálady.
  • Orechy: Bolo preukázané, že orechy ako súčasť stravy znižujú depresiu.
  • Stredomorská strava: štúdie spájajú konzumovanie tejto stravy, ktorá obsahuje zdravé tuky, ako je olivový olej, ovocie, zelenina, strukoviny, ryby a orechy, so znížením depresie.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj