Piatok 20. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Worldspectrum / pexels)

Stretnutie odborníkov k problematike trestnoprávnych aspektov kryptomien

Problematika finančného vyšetrovania, zaisťovanie kryptomien, ich správa v trestnom konaní a napokon aj možnosti ich trestnoprávnej konfiškácie. Nielen toto boli témy odborného pracovného stretnutia, ktoré sa uskutočnilo v stredu 12. júna 2024 na Generálnej prokuratúre Slovenskej republiky. Predmetom stretnutia odborníkov z viacerých inštitúcií bola problematika rizika, regulácie a trestnoprávnych aspektov kryptomien.

Odborné stretnutie zorganizovali zástupcovia medzinárodného a trestného odboru Generálnej prokuratúry SR. Okrem prokurátorov GP SR a zástupcov krajských prokuratúr sa stretnutia zúčastnili aj zástupcovia Finančnej spravodajskej jednotky, Národnej banky Slovenska, Národného centra osobitných druhov kriminality a Úradu pre správu zaisteného majetku.

Po úvodnom otvorení podujatia prvým námestníkom generálneho prokurátora SR JUDr. Jozefom Kanderom, za Generálnu prokuratúru SR predniesli k téme pracovnej porady príspevky prokurátori Mgr. Branislav Boháčik, JUDr. Peter Golha a JUDr. Adam Petrovič, PhD. Odborného podujatia sa zúčastnil aj riaditeľ Úradu pre správu zaisteného majetku Mgr. Ján Kmeť, PhD.

Jedným z hlavných cieľov stretnutia bola tiež prezentácia a diskusia k možnostiam lepšieho využitia nástrojov na predchádzanie trestnej činnosti páchanej s využitím kryptomien. Diskutujúci sa zhodli, že v tejto oblasti sa javí ako nevyhnutné, prijatie silnejšej regulácie nakladania s kryptomenami zo strany NBS.

Odhaľovanie trestnej činnosti s využitím kryptomien, trasovanie ich pohybu a možnosti využitie kryptomien v oblasti prania špinavých peňazí bolo zas predmetom prezentácie zo strany zástupcov Finančnej spravodajskej jednotky a Národného centra osobitných druhov kriminality. Ďalšia časť podujatia bola zameraná na medzinárodnú justičnú spoluprácu pri zaisťovaní kryptomien a možnostiam ďalšieho vzdelávania prokurátorov, pričom podujatie by malo zároveň prispieť aj k lepšej ochrane práv seniorov, ktorí bývajú často predmetom podvodných konaní týkajúcich sa investícií do kryptomien.

Prítomní sa tiež zhodli na potrebe užšej spolupráce v rámci realizovaných trestných konaní páchaných s využitím kryptomien, vrátane medzinárodného presahu, ako aj plnenia úloh v oblasti prevencie a ďalšieho vzdelávania.

Prečítajte si aj