Štvrtok 19. septembra, 2024
Študenti Karlovej univerzity sú evakuovaní políciou v mieste streľby 21. decembra 2023 v Prahe. (Foto: Gabriel Kuchta / Getty Images)

Streľba na univerzite v Prahe: súvisiace vraždy a reakcie politikov

Streľba na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe si vyžiadala viac ako 14 mŕtvych a 24 zranených. Podľa polície sa 24-ročný študent inšpiroval podobnou hroznou udalosťou v Rusku. Český minister vnútra Vít Rakušan označil streľbu za „bezprecedentne šialený čin, aký Česká republika vo svojej histórii ešte nezažila“.

Podľa policajného prezidenta Martina Vondráška bol v budove fakulty obrovský arzenál zbraní a munície a nebyť rýchleho zásahu polície, počet obetí by bol mnohonásobne vyšší.

Pri zásahu proti strelcovi nebol zranený žiadny policajt ani príslušník iných záchranných zložiek. Podľa premiéra Petra Fialu streľba nebola dielom teroristov ani organizovanej skupiny. Bezpečnostné zložky ho ubezpečili, že situáciu majú plne pod kontrolou a občanom nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Sanitky a policajné autá pri Karlovej univerzite v centre Prahy 21. decembra 2023. (foto: MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)

Polícia preveruje aj informácie, podľa ktorých sa mladík inšpiroval podobným teroristickým činom spáchaným na jeseň v Rusku.

Podľa predbežných informácií na univerzite strieľal 24-ročný študent David Kozak z Kladenska zo stredných Čiech. Po tom, čo zastrelil 15 ľudí a ďalších zranil, sa útočník zastrelil potom, čo po ňom strieľali zasahujúci policajti.

„Z doterajších previerok vyplýva, že tento muž je pre nás čistý list papiera. Zistili sme, že má v legálnej držbe niekoľko strelných zbraní. V jeho minulosti nebolo zistené vôbec nič závadové,“ povedal policajný náčelník Martin Vondrášek. Podľa jeho slov nič nenasvedčuje tomu, že by strelec mal komplicov.

Polícia nemá informácie o tom, že by hrozilo nejaké iné nebezpečenstvo, ale nemôže vylúčiť riziko spojené s predmetmi, ktoré mohli zostať v škole. Na miesto boli preto vyslaní pyrotechnici.

Český prezident Petr Pavel, ktorý sa bezprostredne po návrate z pracovnej cesty z Francúzska stretne s bezpečnostnými zložkami štátu, vyjadril hlbokú ľútosť a úprimnú sústrasť rodinám a príbuzným obetí streľby. Jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron, ktorý v stredu prijal českého prezidenta v Elyzejskom paláci, vyjadril „solidaritu s obeťami, zranenými a ich príbuznými, ako aj s českým ľudom a orgánmi“.

Polícia očakávala, že študent mal byť na prednáške na Celetnej ulici, a preto tam evakuovala budovu. K streľbe však došlo v inej budove na Námestí Jána Palacha.

„To, čo poznáme z USA, sa stalo realitou v Českej republike. Pevne dúfame, že sa podobná tragédia nebude opakovať na akademickej pôde ani inde v Českej republike,“ uviedlo vedenie ďalšej českej univerzity, Českého vysokého učení technického v Prahe.

Aj ďalšie české univerzity sú v pohotovosti a začali s vnútornými bezpečnostnými kontrolami.

Súvisiace vraždy

Polícia podozrieva mladého muža, že v ten istý deň zabil svojho otca. „Dnes popoludní bol v Hostouni nájdený mŕtvy muž, ktorý zomrel násilnou smrťou. V súvislosti s tým sme vyhlásili pátranie po ďalšom mužovi, ročník 1999, ktorý je podozrivý z tejto násilnej činnosti,“ uviedla stredočeská polícia.

„Vyšetrujeme tiež nález zariadenia, ktoré sa podobá výbušnému zariadeniu, na jednom mieste v Kladne,“ dodal Vondrášek. Polícia tam uzavrela okolie domu.

Strelec údajne legálne vlastnil aj niekoľko zbraní a je možné, že mnohé z nich ukradol svojmu otcovi.

Polícia pracuje aj s verziou, že strelec má na svedomí aj smrť muža a dieťaťa v Klánovickom lese na východnom okraji Prahy, kde pred šiestimi dňami zatiaľ neznámy páchateľ zastrelil v lese dospelého a dieťa.

Krátko popoludní dostala polícia informáciu, že 24-ročný muž z obce Hostouň na Kladensku odišiel do Prahy s úmyslom vziať si život. Následne v obci našli mŕtveho otca údajného útočníka, ktorý bol tiež študentom filozofickej fakulty v Prahe.

Policajný prezident Martin Vondráček ( vľavo) a minister vnútra Vít Rakušan (vpravo) hovoria s médiami po streľbe na Karlovej univerzite v Prahe, 21. decembra 2023. (foto: MICHAL CIZEK / AFP / Getty Images)

„Z informácií, ktoré mám, vyplýva, že išlo o premyslený hrozný čin, ktorý sa začal v Kladne a bohužiaľ sa skončil tu,“ povedal Vondrášek.

Podľa denníka iDnes.cz mal študent psychické problémy. Polícia potvrdila, že na sociálnych sieťach písal poznámky, ktoré naznačujú, že vraždu plánoval. Prvý príspevok zverejnil 9. decembra a začínal slovami: „Toto je môj denník o tom, ako som sa rozhodol pre schoolshooting“. Údajne sa malo jednať o rodeného hovorcu. Nie je však potvrdené, či ide o skutočný profil vraha.

Podľa novín mal mladík za svoju bakalársku prácu získať cenu Mariana Szyjkowského, ktorú od roku 2018 udeľuje Poľský inštitút v Prahe prácam zameraným na Poľsko.

O streľbe informovali všetky významné svetové médiá. O incidente v českej metropole informujú aj izraelské médiá.

Minister vnútra Rakušan sa vyjadril k incidentu a dodal, že stojí za kvalitnou a profesionálnou prácou polície.

Reakcie politikov

Mnoho ďalších svetových a európskych lídrov vyjadrilo úprimnú ľútosť nad obeťami streľby v Prahe. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že je šokovaná nezmyselným násilím, ktoré si vyžiadalo niekoľko obetí. Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán označil streľbu za „opovrhnutiahodnú“.

Český premiér Petr Fiala vyjadril sústrasť príbuzným a priateľom všetkých obetí. „Je mi nesmierne ľúto všetkých, ktorí sa stali obeťami neospravedlniteľného útoku na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity. Ich príbuzným a priateľom vyjadrujem hlbokú sústrasť,“ povedal Fiala.

„Zbytočne vyhaslo mnoho životov, prevažne mladých ľudí, a pre tento hrozný čin neexistuje žiadne ospravedlnenie,“ dodal premiér.

„Stojíme pri našich českých bratoch v tejto ťažkej situácii a sme pripravení poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorá by zmiernila následky tejto strašnej tragédie,“ povedal slovenský premiér Robert Fico.

„Myslím na všetky nevinné obete, ich príbuzných a priateľov. Je mi nesmierne ľúto, že k takejto tragédii došlo u našich susedov práve v predvečer Vianoc, sviatkov pokoja a rodiny,“ uviedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Som hlboko šokovaný správou o tragických udalostiach v Prahe, ktoré si vyžiadali smrť a zranenia civilistov. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodinám obetí a zraneným želám skoré uzdravenie,“ napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na X.

Biely dom vyjadril ľútosť nad „nezmyselným násilným činom“. „Federálne orgány sú v kontakte s českými orgánmi, ktoré tento incident vyšetrujú, a sme pripravení poskytnúť ďalšiu podporu, ak to bude potrebné,“ uviedla pre agentúru Reuters hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová. 

„Je srdcervúce vidieť jednu z najstarších európskych univerzít ako dejisko teroru. V myšlienkach som s rodinami obetí a zraneným želám skoré uzdravenie. Európa stojí pri Českej republike,“ povedala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola. „Takéto násilie by nemalo mať v našej spoločnosti miesto,“ povedal šéf Európskej rady Charles Michel.

Aj ďalší českí politici vyjadrili sústrasť pozostalým a ocenili rýchlu reakciu integrovaného záchranného systému.

„Ako primátor Prahy musím reagovať. A uistiť Pražanov, že sú v bezpečí. Boli sme svedkami tragédie nevídaných rozmerov. Je hrozné, koľko nevinných životov prišlo o život. Všetkým pozostalým vyjadrujem hlbokú sústrasť. Nesmieme sa poddať zlu!“ povedal pražský primátor Bohuslav Svoboda.

„Hoci nemôžem zvrátiť ani utešiť stratu životov a bolesť ľudí a ich blízkych, myslím v smútku na všetkých, ktorých táto hrôza postihla. Toto nezmyselné násilie nemá v spoločnosti miesto,“ napísal podpredseda vlády Ivan Bartoš (Piráti) a dodal, že fakulta je jeho alma mater.

„Myslím na obete streľby, na všetkých zranených, ale aj na všetkých študentov, ktorí si museli prejsť niečím takým šialeným. Som úplne šokovaný,“ povedal Andrej Babiš, šéf opozičného hnutia ANO.

Prečítajte si aj