Nedeľa 7. júla, 2024
Michal Lajčiak počas súťaže ISEF v americkom Los Angeles. (Foto: FB / Stredná priemyselná škola Dubnica nad Váhom)

Stredoškolák zo Slovenska triumfoval na medzinárodnej súťaži v USA s projektom robotického roja

Študent Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom, Michal Lajčiak, dosiahol významný úspech na medzinárodnej scéne. Na prestížnej súťaži Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) 2024 získal prvé miesto v kategórii Robotics and Intelligent Machines.

Súťaž sa konala od 11. do 17. mája 2024 v Los Angeles a považuje sa za „olympiádu“ mladých vedcov. Tento rok sa na nej stretlo 1699 študentov zo 67 krajín. Michal Lajčiak zvíťazil s projektom Návrh systémov na riadenie robotického roja, informovala o tom Slovenská akadémia vied (SAV).

Michal Lajčiak so zlatou medailou International Science Engineering Fair v USA v katergorii Robotics and Intelligent Maschines. (Foto: FB / Stredná priemyselná škola Dubnica nad Váhom)

Cesta mladého vedca na ISEF začala už v novembri minulého roka, keď získal ocenenie Vedecký talent SAV na Festivale vedy a techniky AMAVET v bratislavskej Inchebe. Na základe toho mohol vycestovať do USA a súťažiť na svetovej úrovni.

Výnimočný úspech stredoškoláka ocenil aj Marián Babinčák, sprievodca slovenských študentov a člen odbornej hodnotiacej komisie Asociácie pre mládež, vedu a techniku (AMAVET). „Michalov úspech môže byť pre všetkých, učiteľov aj študentov, povzbudením, posilnením a dôkazom, že má zmysel pracovať,“ zdôraznil. 

Projekty na slovenskom Festivale vedy a techniky AMAVET podľa neho dosahujú kvalít medzinárodnej úrovne. Vďakou nešetril ani na adresu učiteľov a partnerov, ktorí podporujú rast a reprezentáciu mladých vedcov zo Slovenska.

„Účasť na súťaži ISEF mi priniesla kopu zážitkov a skúseností. Najkrajším zážitkom však bola výhra. Víťazstvo na ISEF-e pre mňa znamená splnený sen, ale aj cieľ, ktorý som si stanovil pred prípravou,“ zhodnotil talentovaný Michal.

Jeho projekt sa zaoberá riadením skupiny robotov nazývaných robotický roj. Ide o viacerých malých robotov, ktorí spolupracujú a vykonávajú rôzne úlohy. Cieľom bolo vytvoriť taký systém, aby dokázal riadiť všetkých robotov v reálnom čase. 

Vyvinul tiež vodcovského robota schopného viesť robotický roj a poskytovať mu informácie. Skúmal rôzne techniky umelej inteligencie na spracovanie obrazu, aby roboty dokázali rozpoznať predmety a uskutočňovať rozhodnutia založené na tom, čo vidia. Výskum plánuje využiť v reálnych projektoch v budúcnosti.

Prečítajte si aj