Štvrtok 19. septembra, 2024
Screenshot z tlačovej konferencie Za ľudí z oficiálnej FB stránky Za ľudí

Strana Za ľudí varuje, že po voľbách môže byť Kočner vďaka stranám Smer a Hlas prepustený

Predstavitelia strany Za ľudí tvrdia, že odsúdený Marian Kočner našiel pred voľbami u strany Smer útočisko. Podľa nich nie je vylúčená možnosť, že Kočner by mohol byť v budúcnosti prepustený na slobodu.

Na dnešnej tlačovej konferencii strana Za ľudí upozornila na výraznú zmenu v postoji predsedu Smeru Roberta Fica. Pôvodne sa Fico od Kočnera po jeho obvinení z vraždy novinára Jána Kuciaka dištancoval, no neskôr organizoval tlačovky s Kočnerovým advokátom Marekom Parom a zjavne zmenil názor na tento prípad. Strana Za ľudí predpokladá, že táto zmena naznačuje možné úmysly v prospech Kočnera.

Člen predsedníctva Za ľudí Ján Magušin ďalej poukázal na možný scenár, v ktorom by Smer v prípade úspechu vo voľbách mohol podniknúť kroky na revanš a čistky v právnom systéme. Vyjadril tiež obavy, že právoplatné rozhodnutie súdu nemusí byť nezvratné.

„Pri tom všetkom, čo sme za posledné roky videli, nie je vylúčené, že sa vymyslí ešte nejaká otočka alebo salto, ktoré by Mariana Kočnera dostalo von. Nakoniec, myslím si, že v tejto republike existuje množstvo vplyvných ľudí, ktorým strašne záleží na tom, aby tento človek, právoplatne odsúdený na 19 rokov, bol ticho,“ skonštatoval na tlačovej konferencii Ján Magušin.

Magušin spomenul aj postoj Smeru k špeciálnej prokuratúre a Špecializovanému trestnému súdu. Označil expresívne slová Roberta Fica na adresu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica za veľmi jasné a zbytočné komentára. Zároveň citoval vyjadrenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka, zachytené odpočúvaním (poľovníckej chaty), kde Kaliňák naznačoval, že po voľbách môže nastať proces, ktorý by mohol zmeniť osud Mariana Kočnera.

Podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej už dnes Robert Fico ukazuje, akým spôsobom sa vysporiada s nepohodlnými ľuďmi, keďže z nich robí terč nenávisti a hnevu. „Je veľmi pravdepodobné – a mnohé snahy tomu nasvedčujú, že po voľbách bude najvyššou prioritou Smeru oslobodiť všetkých zločincov a korupčníkov, a predovšetkým Kočnera pustiť na slobodu, čo by bol absolútny výsmech spravodlivosti,“ uviedla Remišová.

Predsedníčka Za ľudí pokračovala charakteristikou ďalšieho kandidáta na výhru vo voľbách: „Hlas má absolútne rovnakú rétoriku ako Smer. Vyšetrovateľov nazýva mafiou, opakovane sa vyjadruje, že chce zrušiť špeciálnu prokuratúru a Špecializovaný trestný súd, úplne rovnako Smer.“

Strana Za ľudí vyzvala iné politické subjekty, najmä Progresívne Slovensko a KDH, aby sa vyjadrili k tomu, či budú spolupracovať po voľbách so Smerom a Hlasom. Takáto spolupráca by mohla podľa Za ľudí ohroziť spravodlivosť a právny štát na Slovensku.

Hovorkyňa kresťanských demokratov Lenka Halamová zareagovala na výzvu a uviedla, že KDH v žiadnom prípade nepôjde do vlády so Smerom-SD a extrémistami.

Progresívne Slovensko doteraz kategoricky neodmietlo možnú spoluprácu so Smerom alebo Hlasom. Predseda strany Michal Šimečka v júnovom rozhovore pre aktuality.sk vysvetlil: „Čo sa týka PS, považujem za férové, aby naši voliči vedeli, ako uvažujeme o povolebnej stratégii a o rôznych možných spojenectvách, čo sú naše priority, čo sú naše podmienky a aké sú rámce, v ktorých sme ochotní rokovať a uvažovať. Myslím, že v tejto chvíli je na to príliš skoro. Voličom férovo povieme, ako uvažujeme v septembri pred voľbami, keď bude jasnejšie, kam to smeruje.“

Pre stranu Za ľudí je reforma prokuratúry a paragrafu 363 jej hlavnou prioritou po voľbách, zdôrazňuje predsedníčka Remišová.

Prečítajte si aj