Štvrtok 19. septembra, 2024
(Zľava) Juraj Droba a Richard Sulík. (foto FB Juraj Droba)

Strana SaS žiada Ministerstvo zahraničných vecí o stretnutie s maďarským veľvyslancom 

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzvala Ministerstvo zahraničných vecí, aby požiadalo maďarského veľvyslanca na Slovensku o vysvetlenie kontroverzných výrokov maďarských politikov o stíhaní opozičných politikov na Slovensku. SaS tieto požiadavky oznámila na stredajšej tlačovej konferencii. 

Išlo o výroky maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa, ktorý v minulom týždni vyhlásil, že na celom svete, vrátane Slovenska, dochádza k stíhaniu politikov, ktorí sú v opozícii voči „medzinárodnému liberálnemu mainstreamu a odvážne zastávajú národné záujmy“. 

Juraj Droba (SaS) uviedol, že odsudzuje takýto druh výrokov a správania. „Zároveň chcem požiadať rezort diplomacie na Slovensku, aby si povolal veľvyslanca Maďarska Csabu Balogha, aby toto konanie maďarských politikov vysvetlil a zdôvodnil,“ vysvetlil.  Droba označil túto komunikáciu za jasne politicky motivovanú. „V podstate pomáha Fideszu na to, aby pomáhal Smeru v predvolebnej kampani,“  dodal. 

Strana SaS skritizovala súčasný politický režim maďarského premiéra Viktora Orbána. Juraj Droba vyjadril obavy ohľadom nezávislosti polície a právneho štátu v Maďarsku a zdôraznil, že Slovensko sa takýmto smerom neuberie. „Pokusy ovplyvniť priebeh volieb na Slovensku sú evidentné a my to považujeme za neprijateľné,“ zdôraznil Droba.

Na vzniknutú situáciu reagoval aj poslanec Juraj Krúpa (SaS). Ten vyzval Maďarsko, aby nezasahovalo do vnútorných záležitostí Slovenska, najmä pred nadchádzajúcimi voľbami.

Prečítajte si aj