Štvrtok 19. septembra, 2024
Predseda Smeru-SD Robert Fico vo videoreakcii na snahu vylúčiť Smer zo Strany európskych socialistov. (Screenshot FB / Robert Fico)
»

Strana európskych socialistov pozastavuje členstvo stranám Smer-SD a Hlas-SD

Ako už predpovedal politický analytik Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre Epoch Times Slovensko, Strana európskych socialistov (PES) včera skutočne pozastavila členstvo stranám Smer-SD (plné členstvo) a Hlas_SD (asociované členstvo).

PES vo svojom stanovisku uviedlo: „Predsedníctvo (PES) pozastavilo činnosť strán SMER a HLAS. K tomuto kroku pristúpilo po tom, čo sa líder Smeru-SD Robert Fico jednoznačne odklonil od hodnôt rodiny PES. A taktiež v dôsledku obáv po ohlásení vládnej koalície medzi Smerom-SD, Hlasom-SD a radikálnou pravicovou stranou (SNS).“

Predsedovia strán Smer-SD, Hlas-SD a SNS v stredu spoločne podpísali memorandum o porozumení a dohodli sa na uzavretí koaličnej zmluvy. Kandidáta na predsedu parlamentu navrhne Hlas a kandidáta na post predsedu vlády navrhne Smer. Smer získa okrem toho šesť ministerstiev, Hlas sedem a SNS tri, z ktorých jedno bude novovytvorené. O aké ministerstvo ide, nebolo zatiaľ oznámené.

„Je to nevyhnutný krok na ochranu našich hodnôt na Slovensku,“ uviedla Iratxe Garcíová Pérezová, podpredsedníčka PES na sociálnej sieti X.

Strana európskych socialistov je európska politická strana, ktorá združuje sociálnodemokratické a labouristické strany (strany práce) v Európskej únii a Nórsku. V Európskom parlamente (EP) tvorí väčšinu skupiny s názvom Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D). Po kresťanskodemokratickej Európskej ľudovej strane je tradične druhou najpočetnejšou skupinou v EP.

Skupina S&D vo svojom stanovisku publikovanom na sociálnej sieti X včera podporila postoj Strany európskych socialistov: „Vítame dnešné rozhodnutie PES o pozastavení členstva slovenských strán SMER a HLAS. Predsedníctvo S&D navrhne pozastavenie členstva jej 3 slovenských poslancov na zasadnutí skupiny budúci týždeň.“

Ide o troch poslancov Smeru-SD, ktorí sú členmi S&D – Monika Beňová, Robert Hajšel a Katarína Roth Neveďalová.

„Tento krok je reakciou na vytvorenie koaličnej vlády na Slovensku s krajne pravicovou Slovenskou národnou stranou. Memorandum o porozumení podpísané všetkými tromi stranami nie je v súlade s pokrokovými hodnotami a princípmi európskej rodiny socialistov a sociálnych demokratov. Nedávne verejné komentáre a stanoviská lídrov strán Smer a Hlas na tému ruskej vojny proti Ukrajine, migrácie, právneho štátu a LGTBIQ komunity vyvolali vážne obavy a nemajú miesto v progresívnej rodine,“ píše sa v oficiálnom stanovisku skupiny S&D.

Robert Fico vo svojom videu na Facebooku už 2. októbra nešetril kritikou Strany európskych socialistov: „Ľavica skoro všade v Európe prehráva, preto by víťazstvo skutočnej ľavicovej strany v parlamentných voľbách v jednej z členských krajín Európskej únie malo byť prirodzene privítané. Namiesto blahoželania však dnes Smer obdržal odkaz vydierania od predsedu Strany európskych socialistov, bývalého švédskeho premiéra, Stefana Löfvena. Ak vraj Smer bude vo vláde pokračovať vo svojich postojoch k vojne na Ukrajine, tak on osobne sa postará, aby začal proces vylúčenia Smeru z tejto medzinárodnej politickej štruktúry. Skutočne prekrásne a demokratické,“ povedal líder Smeru. 

Robert Fico dlhodobo deklaruje, že hneď po získaní moci zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu a bude pokračovať iba v humanitárnej pomoci. Opakovane vyzýva, aby medzi Ruskom a Ukrajinou začali hoci aj niekoľkoročné rokovania a zavládol mier. Vo videu sa osobne prihovára predsedovi PES Löfvenovi a vyčíta mu, že jeho odkaz je nedemokratický a nerešpektuje právo na iný názor, obviňuje ho z vydierania suverénnych politikov na Slovensku a žiada ho, nech sa pozrie do ostatných európskych krajín a nájde, kde ľavicová strana 5-krát vyhrala voľby a 4-krát zostavila vládu. Nakoniec vysvetľuje, že ľudia na Slovensku majú oveľa dôležitejšie problémy ako je ukrajinská otázka. Smer podľa Fica odsúdil ruský vojenský zásah na Ukrajine, ale názory ohľadom prístupu k vojne a mieru na Ukrajine meniť nemieni. Možno tak povedať, že Fico vylúčenie Smeru zo Strany európskych socialistov akceptoval už pred viac ako týždňom.

Hlas-SD sa naopak po rozhodnutí PES stavia do polohy prekvapenia. Uvádza, že vo svojej politike sa bude naďalej opierať o základné hodnotové piliere Strany európskych socialistov a naďalej sa bude uchádzať o vstup do tejto politickej skupiny. Zároveň verí, že PES ešte prehodnotí svoje závery. Hlas-SD nevidí na svojej strane akéhokoľvek odklonenie od sociálno-demokratických princípov.

„Strana vyjadruje prekvapenie nad rozhodnutím Strany európskych socialistov o pozastavení prístupového procesu Hlasu za jej plnohodnotného člena. Hlas získal štatút asociovaného člena PES pri plnom rešpektovaní všetkých princípov zo strany PES,“ informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková.

Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini ešte pred vytvorením koalície Smer, Hlas, SNS pasoval sám seba do role akéhosi garanta, že Slovensko nezmení zahranično-politické smerovanie a jeho trajektória nepôjde von z EÚ a NATO. Naznačil, že ak by zaregistroval takéto tendencie, strana Hlas koalíciu opustí, čo by znamenalo pád vlády.

Podľa Grigorija Mesežnikova sa však okolnosti môžu vyvíjať aj odlišne. V rozhovore pre Epoch Times Slovensko vysvetlil: ​​„Situácia môže byť taká, že Fico zlanári nejakých možno dokonca viacerých poslancov Hlasu a ani odchod Pellegriniho nebude znamenať pád tejto vlády na otázke zahraničnej politiky.“

Prečítajte si aj