Šťava z bazy čiernej znižuje cukor a spaľuje tuky. Nová štúdia odhaľuje jej zázračné účinky
Baza čierna má mnoho liečivých účinkov. Nová štúdia teraz poukazuje aj na ich pozitívny vplyv na metabolizmus cukru a tukov.
Šťava z bazy čiernej prispieva k zdravšej črevnej mikroflóre a lepšiemu metabolizmu. Taký je záver novej štúdie vedenej Washingtonskou štátnou univerzitou (WSU) a uverejnenej v októbri 2024 v odbornom časopise Nutrients.
Podľa výsledkov denná konzumácia 350 mililitrov šťavy z bazy čiernej počas jedného týždňa zvyšuje množstvo prospešných baktérií v črevách a znižuje hladinu cukru v krvi. Do tejto prvej štúdie sa však zapojilo len 18 dospelých osôb s nadváhou.
Šťava z bazy čiernej zlepšuje mikrobióm
Štúdia bola randomizovaná a kontrolovaná placebom. Účastníci pili buď šťavu z bazy čiernej, alebo placebo, pričom dodržiavali štandardizovanú diétu.
Aby bolo možné izolovať účinky bazy čiernej, vyhýbali sa počas päťtýždňovej štúdie potravinám s vysokým obsahom polyfenolov – prírodných antioxidačných zlúčenín. Medzi tieto potraviny patrili bežné druhy ako bobuľové ovocie, červené hrozno, čerešne, slivky, červené jablká, červená kapusta, červená cibuľa, baklažány a tmavá fazuľa.
Po ukončení intervencie prebehli klinické skúšky. Tie ukázali, že účastníci, ktorí pili šťavu z bazy čiernej, mali vo svojom mikrobióme výrazne viac prospešných črevných baktérií a menej škodlivých baktérií.
Ďalej sa im znížila hladina cukru v krvi v priemere o 24 %, zatiaľ čo hladina inzulínu klesla o 9 %. To naznačuje zlepšenie metabolizmu cukrov.
Zvýšené spaľovanie tukov vďaka čiernej baze
Štúdia tiež ukázala, že účastníci, ktorí pili šťavu z bazy čiernej, spaľovali viac tukov. Tento efekt sa prejavil najmä po konzumácii jedál bohatých na sacharidy a počas športových aktivít.
Vedci tieto účinky pripisujú vysokej koncentrácii antokyánov v baze čiernej. Tieto rastlinné látky sú známe svojimi protizápalovými, antidiabetickými a antimikrobiálnymi vlastnosťami.
„Jedlo je liek; veda doháňa túto ľudovú múdrosť,“ uviedol Patrick Solverson v tlačovej správe. Solverson je odborným asistentom na Lekárskej fakulte Elsona S. Floyda Washingtonskej štátnej univerzity a hlavným autorom štúdie.
Aj iné bobuľovité ovocie, napríklad černice, obsahujú antokyány, ale ich koncentrácia je všeobecne nižšia. Ako poznamenal Solverson, človek by musel denne zjesť približne 550 gramov černíc, aby získal rovnakú dávku antokyánov, aká je obsiahnutá v 200 mililitroch šťavy z bazových plodov.
„Bobule bazy čiernej sú podceňovaným bobuľovitým ovocím, tak z obchodného, ako aj z výživového hľadiska,“ uviedol Solverson. „Táto štúdia prispieva k rastúcemu množstvu dôkazov o tom, že baza čierna, ktorá sa už stáročia používa ako ľudový liečebný prostriedok, má rad prínosov pre metabolické zdravie a zdravie črevnej mikroflóry,“ dodal.
Opatrenia
Pre deti do dvanástich rokov nie sú k dispozícii žiadne údaje o používaní bazy čiernej. To isté platí aj pre tehotné a dojčiace ženy, ktorým sa preto konzumácia bazových plodov neodporúča.
Aj ľudia s autoimunitnými alebo chronickými ochoreniami by sa mali pred užívaním bazových plodov poradiť so svojím lekárom.
Nebezpečenstvo otravy: nekonzumujte surové plody bazy čiernej
Surové alebo nezrelé bazové bobule, listy a stonky obsahujú kyanogénne glykozidy, ktoré môžu pri konzumácii spôsobiť nevoľnosť, zvracanie, hnačku alebo vážne ochorenie. Tieto látky sa po zahriatí na viac ako 80 ° C stávajú neškodnými. Z tohto dôvodu by sa plody mali vždy predtým uvariť.
Baza čierna obsahuje aj lektíny, ktoré môžu byť toxické a spôsobiť alergickú reakciu. Lektíny sa dajú neutralizovať desaťminútovým varením bazových plodov.
Tento článok nenahrádza lekársku konzultáciu. V prípade zdravotných otázok sa obráťte na svojho lekára alebo lekárnika.
Pôvodný článok
ZDIEĽAŤ ČLÁNOK