Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke I. štátna tajomníčka ministerstva vnútra Slovenskej republiky Dr.h.c. Prof. JUDr. Lucia Kurilovská, PhD. (Zdroj: Lucia Kurilovská / FB)

Štátna tajomníčka L. Kurilovská prijala opatrenia k ochrane mäkkých cieľov

Na pôde rezortu vnútra dnes zasadala medzirezortná pracovná skupina pre ochranu mäkkých cieľov, zriadená pri Rade vlády SR pre prevenciu kriminality, pod záštitou I. štátnej tajomníčky MV SR Lucie Kurilovskej, za účasti štátnych tajomníkov Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže, zástupcov Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, zástupcov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, zástupcov Združenia náčelníkov obecných a mestských polícií Slovenska , Samosprávne kraje Slovenska – SK8, a pozvaní hostia zo Žilinskej univerzity v Žiline, Slovenskej rektorskej konferencie a Asociácie stredných odborných škôl Slovenska.

Medzirezortná pracovná skupina dnes prijala ďalšie kroky vedúce k ochrane mäkkých cieľov a to „Minimálny štandard pre audit bezpečnosti a ochrany vysokej školy“ vypracovaný pod gesciou Ministerstva vnútra SR a Prezídia Policajného zboru v spolupráci s Akadémiou Policajného zboru Bratislava a Fakultou bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline, ktorý bude podkladom pre vysoké školy pri vypracovaní bezpečnostných auditov.

Záber zo zasadnutia komisie pre ochranu mäkkých cieľov, zriadená pri Rade vlády SR pre prevenciu kriminality. (Zdroj: Ministerstvo vnútra SR)

„Na základe ich výsledkov budú následne vysoké školy konzultovať potrebné bezpečnostné opatrenia aj so zástupcami krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Samozrejme osobitne sa venujeme aj základným a stredným školám. Návratnosť bezpečnostných dotazníkov na základných a stredných školách k 26. marcu predstavuje 54 %, čas na ich vyplnenie majú základné a stredné školy do 30. mája,“ povedala prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

Pracovná skupina dnes zároveň prerokovala aj ďalšie plánované postupy vedúce k ochrane mäkkých cieľov :
–        informačný materiál Ako sa správať pri ozbrojenom útoku „Uteč – Skry sa – Bojuj“
–        prípravu video-spotov v oblasti ochrany mäkkých cieľov, so zameraním sa na širokú verejnosť ako aj samostatne pre pedagógov
–        potrebu akreditácie subjektov v oblasti vzdelávania o ochrane mäkkých cieľov
–        návrh nového predmetu na základných a stredných školách – náuka o bezpečnosti
–        financovanie bezpečnostných auditov na vysokých školách a vzdelávania pre zamestnancov a študentov vysokých škôl
–        vyhlásenie výziev na financovanie aktivít prevencie kriminality v oblasti zvyšovania bezpečnosti miest a obcí
–        rozšírenie informačných kancelárií pre obete trestných činov MV SR

V oblasti ochrany mäkkých cieľov boli pod gesciou Ministerstva vnútra SR a v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru, Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže, Akadémiou Policajného zboru a Fakultou bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline dosiaľ zrealizované nasledovné aktivity:

        Apríl 2023:
–        vypracovanie bezpečnostného dotazníka pre základné a stredné školy

        Jún až september 2023:
–        vyčlenenie 2 050 príslušníkov a príslušníčok PZ na spoluprácu so základnými a strednými školami

        Január 2024 :
–        realizácia vzdelávacích preventívnych aktivít v oblasti radikalizácie, extrémizmu a (kyber)šikanovania, online bezpečnosti.
–        poskytovanie pomoci obetiam radikalizácie, extrémizmu a (kyber)šikanovania prostredníctvom informačných kancelárií pre obete trestných činov, zriadených Ministerstvom vnútra SR.

        Február 2024:
– vypracovaná príručka pre policajných koordinátorov a policajtov prvého kontaktu pre komunikáciu v oblasti ochrany mäkkých cieľov.
– regionálne školenia pre krajských, okresných policajných koordinátorov (ktorí sú zároveň členmi pracovných skupín na ochranu mäkkých cieľov na úrovni krajských a okresných riaditeľstiev PZ) a policajtov prvého kontaktu.
– spustenie bezpečnostného dotazníka na základných a stredných školách (do mája 2024). Spolupráca krajských, okresných policajných koordinátorov a policajtov prvého kontaktu pri vypĺňaní bezpečnostného dotazníka so základnými a strednými školami.
– Rada vlády SR pre prevenciu kriminality zriadila medzirezortnú pracovnú skupinu pre ochranu mäkkých cieľov.

        Marec/apríl 2024:
– úvodné stretnutia s rektormi vysokých škôl v každom kraji
– prijaté opatrenie ministra vnútra SR č. 39/2024 o riešení ochrany mäkkých cieľov, čím bola zriadená pracovná skupina na Ministerstve vnútra SR zameraná na problematiku ochrany mäkkých cieľov, ktorej členmi sú zástupcovia odboru prevencie kriminality MV SR, Prezídia Policajného zboru, Akadémie Policajného zboru v Bratislave, odboru civilnej ochrany a krízového plánovania MV SR, Hasičského a záchranného zboru a Protiteroristickej centrály NAKA P PZ.

Prečítajte si aj