Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (Foto: Justin TALLIS / AFP) (Foto: JUSTIN TALLIS/AFP via Getty Images)

Štát spustil výzvu na podporu výstavby elektrických nabíjacích staníc

Ministerstvo hospodárstva SR spustilo v pondelok 28. augusta ďalšiu výzvu Plánu obnovy a odolnosti na podporu budovania nabíjacej infraštruktúry pre elektrické vozidlá pre právnické osoby a fyzické osoby – podnikateľov.

„Spustením výzvy pre čerpanie prostriedkov z Plánu obnovy a odolnosti na budovanie siete nabíjacích staníc pre elektromobily pre firemný sektor napĺňame ďalší zo záväzkov prijatých v Akčnom pláne pre podporu elektromobility, ktorý bol prijatý touto vládou 12. júna 2023. Je to ďalší nástroj, ktorého ambíciou je zatraktívniť bezemisnú dopravu na Slovensku,“ uviedol štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec.

Cieľom je vybudovanie siete verejných nabíjacích staníc popri cestnej infraštruktúre na Slovensku. Suma vyčlenená na tento účel je vo výške 6 084 500 eur bez DPH,  najviac do výšky 50 % celkových oprávnených  výdavkov pre oprávnených žiadateľov, maximálne však do výšky 50 % z uvedených maximálnych jednotkových cien na jeden nabíjací bod.

Pre jeden nabíjací bod AC (striedavý prúd) je poskytovaná dotácia AC ≥ 11 kW  najviac vo výške 1 500 eur z 3 000 eur bez DPH.

Pre jeden nabíjací bod DC (jednosmerný prúd) je poskytovaná dotácia DC ≥ 50 kW  najviac vo výške 14 500 eur z 29 000 eur bez DPH.

Celková vyčlenená suma má postačiť na vybudovanie 800 AC verejne prístupných nabíjacích bodov a 360 DC verejne prístupných nabíjacích bodov. Prvé kolo má byť uzavreté do konca septembra.

Prečítajte si aj