Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia lekára (Foto: Karolina Grabowska / Pexels)

Štát pošle poisťovniam stovky miliónov eur na dofinancovanie strát

Ako vyplýva z rozhodnutí rezortu zdravotníctva a financií, štát poskytne zdravotným poisťovniam 316 miliónov eur. Tieto finančné prostriedky majú slúžiť k pokrytiu strát všetkých troch poisťovní, ktoré ku koncu júla dosiahli straty takmer 150 miliónov eur.

Zdravotné poisťovne obdržia od štátu  podporu vo výške 316 miliónov eur formou vyšších platieb za poistencov. Doposiaľ platil štát mesačne za nezamestnaných, dôchodcov a deti 32 eur, avšak do konca roka sa tieto platby zvýšia a štát bude za poistencov odvádzať vyššiu sumu. Minister nezverejnil, o aké navýšenie pôjde. Poisťovne si finančné prostriedky rozdelia podľa počtu poistencov. Najvyššia suma, vyše 170 miliónov eur, poputuje Všeobecnej zdravotnej poisťovni.

Poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič uviedol: „My sme sa dostali do situácie, že za september nám vznikol nejaký deficit, ktorý sme museli veľmi rýchlo dofinancovať, aby sa nestalo, že Všeobecná zdravotná poisťovňa alebo aj iná súkromná poisťovňa by sa dostala do nútenej správy“.


Ministri zdravotníctva a financií rozhodli o poskytnutí podporných finančných zdrojov poisťovniam dva dni pred predčasnými parlamentnými voľbami, aby táto skutočnosť nebola témou predvolebného boja.

Zhruba 140 miliónov dostanú poisťovne Union a Dôvera, pričom časť zdrojov na stabilizáciu zdravotníctva už dostali poisťovne v septembri. Ďalšia časť bude vyplatená do konca roka.

Z tých peňazí sa bude hradiť zdravotná starostlivosť pre poistencov, či už je to zdravotná starostlivosť v nemocniciach, ambulanciách, laboratóriách, záchranky,“ vysvetlil hovorca Dôvery Matej Štepianský.

Zdravotné poisťovne sa podpísaním memoranda zaviažu minúť peniaze iba na starostlivosť o pacientov. Na nedostatočný tohtoročný rozpočet pre zdravotníctvo upozorňovali odborníci už od minulého roka, pretože nerátali s dofinancovaním ambulancií, ani s vyššími platmi zdravotníckych pracovníkov v nemocniciach.

Ako vysvetlil prezident Asociácie nemocníc Marián Petko, pokiaľ by sa nenašli prostriedky na dofinancovanie strát v zdravotníctve, plánované lekárske úkony by sa odkladali: „Ak by neboli prostriedky, no tak buď by sa začalo pristupovať k zabezpečeniu len akútnej a neodkladnej zdravotnej starostlivosti a plánovaná by sa odkladala. Došlo by k ďalšiemu výraznému zadlžovaniu minimálne nemocníc“.

Prečítajte si aj