Štvrtok 19. septembra, 2024
Policajné auto (By Kostiviar - moje, CC0)

Štát chce ušetriť náklady vďaka zmenám v personálnej štruktúre polície

Podľa analýzy Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP) je načase zefektívniť náklady na policajný zbor, zlepšiť jeho fungovanie a zaviesť hodnotenie kvality služieb. Štát by vďaka nižším nákladom na civilných pracovníkov ušetril a plánuje tak nimi obsadiť najmenej 900 miest v policajnom zbore.

Zásadným krokom by bolo scivilnenie takých policajných pozícií, ktoré si nevyžadujú špeciálne právomoci, policajné vzdelanie, oprávnenia a zvýšené nároky na zamestnancov –  personalistov, administratívnych pracovníkov, IT špecialistov, dopravných technikov a spojovateľov. Podľa ÚHP by mohli scivilnieť celé útvary Policajného zboru a časti služieb by sa dokonca mohli posunúť iným štátnym inštitúciám.

V návrhoch opatrení nájdeme aj preskúmanie možností prenesenia úloh mýtnej polície na Národnú diaľničnú spoločnosť. Slovensko je spomedzi krajín V4 jedinou krajinou s najnižším podielom civilných zamestnancov. V ostatných krajinách sú aj úlohy mýtnej polície vykonávané civilnými inštitúciami. MFSR uvádza, že na porovnateľnej pozícii sú náklady na policajta vyššie o viac ako polovicu v porovnaní s civilným zamestnancom. Úspora pri zamestnávaní civilov vyplýva z platovej a penzijnej prémie policajtov.

Podľa Ministerstva financií je na Slovensku zhruba 20 500 policajtov, čo predstavuje oproti roku 2019 až 6%-ný pokles. Platy policajtov sú v priemere porovnateľné s okolitými krajinami.

Dôvera v políciu patrí na Slovensku medzi najnižšie spomedzi krajín. Polícii dôveruje iba 46% obyvateľov.

Posilniť by sa mala prevencia a objasňovanie kriminality. U Slovákov zatiaľ prevláda nízka miera nahlasovanie trestných činov.

Prečítajte si aj