Nedeľa 8. septembra, 2024
Čínsky prezident Si Ťin-pching sa zúčastňuje na druhom plenárnom zasadnutí vo Veľkej sále ľudu v Pekingu 8. marca 2024 (Pedro Pardo/ AFP via Getty Images)
»

Stalo sa „niečo veľké“? Čínou sa šíria špekulácie o možnej mŕtvici prezidenta

Na čínskych sociálnych sieťach sa množia špekulácie o možnej mŕtvici najvyššieho predstaviteľa Si Ťin-pchinga, ktorú mal prekonať počas prebiehajúceho zjazdu komunistickej strany.

Disidentská novinárka Jennifer Zengová vo svojej relácii Inconvenient Truths (Nepohodlné pravdy) uviedla, že najprv prominentný profesor na Čínskej ľudovej univerzite školiacej komunistické kádre na svojom profile napísal: „niečo veľké, nech je chaos.“

Neskôr používateľ Su Siao-ming, ktorý má na svojom kanáli na YouTube takmer 180 000 sledovateľov, uviedol, že Si Ťin-pchinga „počas tretieho plenárneho zasadnutia Komunistickej strany Číny náhle postihla mŕtvica. Celá jeho tvár bola pokrivená a bol prevezený do nemocnice.“ Vrcholná schôdza začala 15. júla a trvala do štvrtka (18. júla).

Podľa Zengovej aj ďalší čínski videoblogeri šíria podobné informácie, že sa stalo niečo veľké. Podobné divoké špekulácie sa však objavili už v minulosti, poznamenáva novinárka. Dokonca aj západné médiá v roku 2022 informovali, že podľa neoverených informácií bol generálny tajomník Čínskej komunistickej strany koncom roka 2021 hospitalizovaný pre mozgovú aneuryzmu, teda vydutie ciev v mozgu, ktoré môže viesť k ohrozeniu života.

V marci 2024 sa tiež masovo rozšírili zábery Si Ťin-pchinga na straníckom stretnutí, na ktorých bol vidieť bolestný výraz jeho tváre po popíjaní čaju.

Zengová na záver uviedla, že z týchto informácií nemieni vyvodzovať žiadne závery. Neskôr (17. júla) napísala, že ďalšia neoverená správa z internetu, údajne z nemocnice, tvrdí, že Si Ťin-pching v skutočnosti spadol zo schodov, keď pri zostupe z pódia prehliadol schod. Údajne je stále ošetrovaný na pohotovosti a nie sú známe žiadne ďalšie konkrétne podrobnosti.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj