Štvrtok 19. septembra, 2024
Amir Avivi (Foto: Rami Zarnegar)

„Spravodajské služby zlyhali. Neostáva iné, než obsadiť Gazu a poraziť Hamas.“ (Rozhovor s izraelským brigádnym generálom v zálohe A. Avivim)

„Neostáva iné než obsadiť Gazu, nastoliť vojenskú vládu a vyčistiť toto miesto od teroristov a infraštruktúry,“ hovorí brigádny generál v zálohe Amir Avivi v rozhovore s izraelskou redakciou denníka Epoch Times. Avivi je zakladateľom a predsedom Fóra pre obranu a bezpečnosť Izraela (IDSF). Počas svojej služby zastával niekoľko vysokých funkcií v izraelskej armáde (IDF) vrátane zástupcu veliteľa bezpečnostných síl, riaditeľa kancelárie náčelníka štábu, zástupcu veliteľa divízie Gaza, veliteľa divízie Sagi, veliteľa batalionu 605 a veliteľa školy bojového inžinierstva.

Ako je možné, že všetky tieto sily nerušene prechádzajú z Gazy do Izraela? Existujú fotografie konvojov motocyklov a vozidiel, ktoré vchádzajú na izraelské územie.

Nie je pochýb o tom, že tu došlo k zlyhaniu spravodajských služieb. Sme úplne zaskočení. A podľa všetkého, nedošlo ani k posilneniu našej obrany, keďže sme nemali spravodajské informácie. Hamas a Islamský džihád vykonávajú mnoho výcvikov k prekonaniu takých a iných prekážok, ako napr. plot. Žiadna prekážka nie je dokonalá a zdá se, že prekážku na niekoľkých miestach prekonali infiltráciou. Úroveň pripravenosti v južnej oblasti a v Gaze nebola vysoká a nepribudli tam žiadné posily. S vysokou pravdepodobnosťou sa im podarilo prekvapiť a dostať sa do miest, obcí a dôležitých križovatiek.

Na rozdiel od všetkého, čo sme videli za posledných 20 rokoch, neexistuje žiadna alternatíva – musíme vstúpiť do Gazy a poraziť Hamas. Nemôžeme si dovoliť, aby existovali vojenské sily s desiatkami tisíc rakiet a celými prápormi teroristov, ktoré sa neustále obnovujú. Vidíme, že napriek tomu, že sme pred rokom a pol útočili niekoľko týždňov a zrejme tvrdo zasiahli ich schopnosti, nakoniec je rýchlosť ich obnovy značná a k odstrašeniu nedochádza. Nakoniec ich od akcie, ktorú uskutočnili, môže odradiť len jedna vec a tou je strach z okupácie a zničenia.

Aké možnosti má izraelská armáda okrem okupácie Gazy? Aké sú alternatívy, čo sa týka územia?

Nemôžete si vymyslieť svet teoretickej vojny a snažiť sa viesť obmedzené vojny. Vojna je vojna, neexistuje možnosť poraziť nepriateľa bez pozemného manévru. Taká schopnosť neexistuje, najmä ak je nepriateľ úplne v podzemí, najmä ak sa nepriateľ skrýva v civilných objektoch, školách. Preto neexistujú žiadne zázračné riešenia. Ak chcete poraziť Hamas, musíte vstúpiť na ich územie a poraziť ich. Znamená to celú Gazu? Znamená to severné pásmo Gazy? To ponechajme na izraelskú armádu, aby to naplánovala. Obávám sa však, že bez pozemného manévru sa ocitneme presne tam, kde sme boli, ale veľmi pravdepodobne s oveľa vyššími nákladmi. Ak nebudeme pripravení na manéver v Gaze, je iba otázkou času, kedy nás zasiahnu zo severu.

Očakávate, že sa arabskí občania Izraela pripoja k útoku na Izrael? A ak áno, ktorí a kde?

Tento scenár sme už videli v Jeruzaleme, v zmiešaných mestách, v Haife. Aby sme takýmto scénam zabránili, je nutná masívna mobilizácia, vrátane vyslania vojakov do niektorých miest. Nesmieme dopustiť, aby sa táto udalosť preliala z bojov v Gaze. Môže sa preliať na sever, do Judska a Samárie aj do samotného Izraela. Čím viac síl bude zmobilizovaných, nasadených v bojovom režime, tým väčšiu šancu máme situáciu zvládnuť a zamerať sa na rozprášenie Hamasu.

Boje se už vyostrili. Hovoríme o bojoch na izraelskom území. Hovoril som s ďalším bezpečnostným expertom, ktorý mi povedal, že má problémy dostať sa aj do divízie Gazy. Miesto sa stalo akousi „vojnovou zónou“.

To je pravda. Predpokládám, že sa tento problém v najbližších hodinách vyrieši. V túto chvíľu situáciu úplne obraciame. Čím viac síl dorazí, tým viac bude týchto teroristov eliminovaných a situácia sa v Izraeli stabilizuje. Podľa môjho názoru je to otázka hodín. Veľkou otázkou je, čo bude nasledovať. Izraelské sily sú v súčasnej dobe v mobilizácii. Zásadné rozhodnutie, ktoré stojí pred izraelskou vládou a armádou, je, aké budú operačné akcie proti Hamasu. Keď sa povie, že sme vo vojne, tak sa vojna musí premietnuť do činov. Tvorcovia strategických rozhodnutí musia rozhodnúť, aký vzorec akcie bude prijatý, a to je v podstate hlavné rozhodnutie, pred ktorým momentálne izraelská vláda stojí.

Prečo Hizballáh v súčasnej dobe neodpaľuje rakety na obyvateľov severného Izraela? Prečo sa nepripája?

To je dobrá otázka. Musím povedať, že pokiaľ sa Hizballáh nepripojil k tomuto prekvapivému útoku od začiatku, tak sa jeho schopnosť učiniť tak v budúcnosti pravdepodobne znižuje. Pretože od okamihu, kedy izraelská armáda vstúpi do plnej pohotovosti a začne nasadzovať sily aj na severe, to znamená, že Hizballáh už nás na severe s najväčšou pravdepodobnosťou nebude môcť prekvapiť. Musím teda povedať, že napriek tomu, že operácia Hamasu, má síce v súčasnej dobe veľmi výrazný taktický úspech, strategicky sa táto organizácia možno dopustila osudovej chyby, pretože v podstate išla do boja sama. Ak sa izraelským silám podarí udržať Hizballáh mimo boja, tak rozhodne existuje možnosť zasiahnuť Hamas prinajmenšom tvrdo, ak nie rozhodujúco. Môže sa ukázať, že Hamas nakoniec urobil veľmi vážnu chybu.

Čo znamená udrieť na Hamas? Myslíte si, že by malo byť zlikvidované napríklad vedenie Hamasu v zahraničí?

Myslím si, že je potrebné obsadiť aspoň severné pásmo Gazy, ak nie celé pásmo Gazy, aby sme tam zlikvidovali všetok teror a obnovili situáciu, aká bola pred 30 rokmi, pred Oslom (myslené dohody z Osla, pozn. red.). Neexistuje žiaden iný spôsob, ako obyvateľom severu vrátiť bezpečnosť. Jediné, čo si dokážem ešte predstaviť, je obsadiť bezpečnostné nárazníkové pásmo o dĺžke dvoch alebo troch kilometrov vo vnútri, čo je takmer celé pásmo Gazy, pretože pásmo Gazy má asi päť kilometrov, aspoň na severe. A zostať tam vo vnútri.

Prečítajte si aj