Streda 31. júla, 2024
Cestovné autobusy Shen Yun boli dlho terčom sabotáží. V poslednom čase sa vyhrážky voči umeleckej spoločnosti, ktorá predstavuje "Čínu pred komunizmom", stupňujú (The Epoch Times)
» ,

Správa amerického ministerstva zahraničných vecí upozorňuje na nátlak Číny na umelecký súbor Shen Yun

Výročná správa o slobode náboženského vyznania ministerstva zahraničných vecí USA dokumentuje taktiku čínskeho režimu, ktorý tlačí na divadlá, aby zrušili predstavenia tohto umeleckého súboru.

Ministerstvo zahraničných vecí USA sa zameralo na pokračujúce snahy Pekingu cenzurovať newyorský umelecký súbor Shen Yun Performing Arts, ktorý vystupuje po celom svete a prezentuje tradičnú čínsku kultúru, pričom upozorňuje na pokračujúce porušovanie ľudských práv v Číne.

Výročná správa ministerstva o slobode náboženského vyznania zverejnená 26. júna dokumentuje taktiku Čínskej komunistickej strany (ČKS), ktorá vyvíja nátlak na miesta konania predstavení v mnohých krajinách, aby následne „odmietli hostiť alebo zrušili už naplánované predstavenia“ súboru Shen Yun.

„Mnohí z účinkujúcich súboru sú praktizujúci Falun Gongu,“ uvádza sa v správe pri opise Shen Yun, a „okrem tradičných čínskych tancov, niektoré tance zobrazujú súčasné náboženské prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu v Číne.“

Falun Gong je duchovná prax zahŕňajúca meditačné cvičenia a učenie založené na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie. V roku 1999 ČKS vyhlásila praktizujúcich Falun Gongu za svojich „úhlavných nepriateľov“ a v snahe vykoreniť túto vieru nasadila po celej Číne rozsiahlu kampaň na zatýkanie a mučenie jej prívržencov.

Shen Yun, ktorého poslaním je prezentovať „Čínu pred komunizmom“, je od svojho založenia v roku 2006 terčom útokov režimu. Počas svojich celosvetových turné vo viac ako 20 krajinách na 5 kontinentoch sa spoločnosť niekoľkokrát stala obeťou sabotáže svojich zájazdových autobusov. Na poslednú chvíľu sa jej tiež stalo, že niektoré miesta konania odriekli vystúpenia po tom, ako dostali listy od čínskych úradníkov s vyhrážkami o ekonomických dôsledkoch.

Tento tlak bol relatívne účinný v Južnej Kórei, ktorá považuje Čínu za jedného zo svojich najväčších obchodných partnerov.

Ministerstvo zahraničných vecí sa odvoláva na vyšetrovanie denníka Epoch Times, ktorý získal nahrávku úradníka čínskeho veľvyslanectva v Južnej Kórei, kde uvádza, že „čínske veľvyslanectvo informovalo kórejskú stranu o svojom postoji voči predstaveniam Shen Yun“.

Pred americko-čínskym samitom v San Franciscu v novembri 2023 označil vysoký predstaviteľ Bidenovej administratívy „ekonomický tlak“ zo strany ČKS za „veľmi škodlivý“.

„Myslím si, že je to znepokojujúci rys čínskej diplomacie,“ povedal pre NTD, sesterskú redakciu Epoch Times.

Správa o náboženskej slobode vyšla len deň po tom, čo Snemovňa reprezentantov schválila zákon o ochrane Falun Gongu, ktorého cieľom je potrestať páchateľov zločinov násilného odoberania orgánov praktizujúcim Falun Gongu zo strany čínskeho komunistického režimu.

Praktizujúci Falun Gongu Zhang Yuhua hovorí po stretnutí s predstaviteľmi ministerstva zahraničných vecí na prezentácii správy o náboženskej slobode vo Washingtone 26. júna 2024 (Alex Martin / NTD)

Predstavenia správy sa zúčastnila praktizujúca Falun Gongu Zhang Yuhua, bývalá dekanka katedry ruského jazyka na jednej z kľúčových čínskych univerzít, ktorá strávila celkovo sedem a pol roka v čínskych väzniciach a opakovane znášala policajné prenasledovanie za svoju vieru, až kým z komunistickej krajiny neutiekla. Väzenskí dozorcovia ju nútili stáť celé dni a týždne a odopierali jej spánok, kým jej nohy – a potom aj zvyšok tela – neopuchli a nemala problémy s dýchaním.

Rashad Hussain, veľvyslanec pre medzinárodnú náboženskú slobodu, pri oznámení zverejnenia správy nazval pani Zhang „odvážnou vodkyňou“.

Manžel pani Zhang je stále v Číne a je pod prísnym dohľadom čínskej polície; bol odsúdený na viac ako desať rokov väzenia, odkedy ČKS začala kampaň na prenasledovanie tejto duchovnej praxe.

Rashad Hussain (vľavo), veľvyslanec pre medzinárodnú náboženskú slobodu, a praktizujúca Falun Gongu Zhang Yuhua na predstavovaní správy o náboženskej slobode ministerstva zahraničných vecí USA vo Washingtone 26. júna 2024 (S láskavým dovolením Zhang Yuhua)

Zhang povedala, že je vďačná za prijatie zákona a podporu amerických úradníkov.

Pre obyvateľov Číny je takéto úsilie „ako svetlo“, povedala pre NTD. „ČKS hovorí, že ju nezaujímajú kroky vlády USA. V skutočnosti sa ich bojí.“

Republikánsky kongresman Scott Perry, hlavný predkladateľ dvojstranového návrhu zákona, povedal, že dúfa v zachovanie nádeje pre ľudí stále čeliacich prenasledovaniu v Číne.

„Nádej si treba udržať,“ povedal pre NTD. „Nedeje sa to dosť rýchlo, ale časom sa to stane.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj