Štvrtok 19. septembra, 2024
Fotografia obchodu (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)

Spoznajte najkrajší obchod s mliečnymi výrobkami na svete 

Na ulici v Drážďanoch, ktorá sa od roku 1700 takmer nezmenila, sa v malom zákutí nachádza najkrajší obchod mliečnych výrobkov na svete. V roku 1997 bol zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov. Tento obchod sa nazýva Pfunds Molkerei.

Jeho krása prešla peklom – prežil dve svetové vojny, sovietsku okupáciu, zatvorenie a bol takmer zničený. Ale prežil. A má čo rozprávať.

Pri vstupe dovnútra sa vám budú podlamovať kolená ešte aj dnes. Pfunds Molkerei je známy nielen vďaka kvalitným mliečnym výrobkom, ale aj vďaka svojmu interiéru. Zdobia ho krásne farebné obklady stien a stropov v neorenesančnom štýle odspoločnosti Villeroy & Boch.

Foto obchodu (Thaler Tamas/CC BY-SA 4.0)
Foto obchodu (verejná doména)
Fotky nástenných malieb (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)

Keramiku zdobia anjelici, hrajúce sa deti, klasické girlandy, venčeky, lesné zvieratká, a typické pre obchod s mliečnymi výrobkami sú tiež kravy. To všetko dopĺňa krásny pult s mosadzným a kachličkovým obložením.

Môžete tu ochutnať lahodné syry, dať si chutnú zmrzlinu alebo pohár zdravého čerstvého mlieka. V obchode nájdete aj nespočetné množstvo ďalších produktov, ako je  neďaleký špecializovaný obchod s klobásami, polievkami a výdatnou, korenistou nemeckou horčicou.

Okrem svojej krásy má však tento zdobený obchod aj pútavú históriu.

Foto obchodu (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)

Je skutočným dôkazom podnikateľského ducha zakladateľov, rodiny Pfundovcov, ktorí ho založili v roku 1880 počas industrializácie Drážďan.

Mestá sa rozrastali a zakladateľ Paul Pfund zistil, že sa nedodržiavajú ani tie najjednoduchšie hygienické pravidlá. Mlieko prichádzalo znečistené, kyslé alebo dokonca rozmočené.

Aby zlepšil život obyvateľov Drážďan, založil sanatórium na výrobu mlieka, ktoré poskytovalo kvalitné mlieko. Spoločnosť prosperovala a otvorila si hlavný obchod na Bautznerovej ulici, kde sídli dodnes.

Foto ozdobného stropu (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)

Paul Pfund, vzdelaním ekonóm, bol v tom čase farmárom a jeho brat Friedrich Pfund, známy herec, sa postaral o zvýšenie prestíže podniku.

Podnik rozšíril svoje aktivity, zahustil distribučné siete, a tak diverzifikoval svoj sortiment výrobkov, získal lis na maslo a separátor mlieka. Výroba kondenzovaného mlieka znamenala začiatok úspechu spoločnosti Pfunds v zahraničí.

Spočiatku sa dodávalo len 500 litrov denne, ale do roku 1895 sa množstvo zvýšilo na 40 000 litrov.

Aby sa spoločnosť nemusela spoliehať na iné obchody, chovala vlastný dobytok. Zriadili si vlastnú továreň na výrobu kartónov, tlačiareň, lakovňu, krajčírstvo a práčovňu na uniformy zamestnancov.

Spoločnosť sa stala priekopníkom v starostlivosti o svojich zamestnancov. Zaviedla vlastné zdravotné a materské poistenie a dotácie pre zamestnancov. Zabezpečila vyplácanie doživotných dávok zamestnancom, ktorí odpracovali 25 rokov a odišli do dôchodku v 65 rokoch.

Neskôr však mesto Drážďany postretla katastrofa. Najmä druhá svetová vojna ich takmer zrovnala so zemou. Najväčším prekvapením bolo, že Pfunds Molkerei prežil letecké bombardovanie a peklo vo februári 1945.

Hlavný obchod s novorenesančnými keramickými obkladmi zostal akýmsi zázrakom „nedotknutý“, píše sa na webovej stránke obchodu.

Foto obchodu a nástennej maľby (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)
Foto obchodu (Jerzy Strzelecki/CC BY-SA 3.0)

V povojnovom období, keď sa východné Nemecko dostalo do sovietskych rúk, čelila spoločnosť Pfunds Molkerei komunistickému vojenskému režimu, ktorý sa vyhrážal, že obchod skonfiškuje.

Majitelia obchodu istý čas odolávali režimu, až kým ho v roku 1972 nevyvlastnili a v roku 1978 nezatvorili. Krásne, klasické obklady nezapadali do socialistickej estetiky.

Foto obchodu (verejná doména)
Foto obchodu (s láskavým dovolením Pfunds Molkerei)

Nedostatočná údržba viedla k demolácii veľkej časti obchodu. Zachovala sa však pekná predajná miestnosť s mýtickými bytosťami, anjelmi a dekoráciami.

Majitelia sa obrátili na pamiatkový úrad, na základe čoho bol vydaný príkaz na ochranu obchodu.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1990 sa dediči spoločnosti stali opäť jeho vlastníkmi. Hoci sa museli vzdať vedenia v prospech drážďanského podnikateľa, spoločnosť Pfunds Molkerei je aj po takmer 150 rokoch stále v prevádzke.

Prekvapivo sa muselo obnoviť len 5 % obkladu. Zvyšok je pôvodný. Spoločnosť Villeroy & Boch, ktorá stále pôsobí na trhu, dodala nové obklady, aby zodpovedali pôvodnému dekoru.

Mliekarenská spoločnosť, ktorá kedysi prevádzkovala veľký reťazec a výrobné zariadenia, teraz uzatvára zmluvy s regionálnymi farmami.

Kedykoľvek môžete vstúpiť dovnútra a obdivovať farebné obkladačky zdobené pôvabnými renesančnými vzormi a popíjať pritom pohár zdravého čerstvého mlieka.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj