Nedeľa 8. septembra, 2024
Spor o rozsah ochranného účinku očkovania vakcínou covid-19 sa točí okolo Healthy vaccine effect (Pixabay / VGC-Group)

Spor o rozsah ochranného účinku vakcín proti covidu-19 sa točí okolo tzv. efektu zdravého očkovaného

Tomáš Pavlík z českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky (ÚZIŠ) na nedávnom stretnutí za zatvorenými dverami predstavil zástupcom zdravotníckych výborov Senátu a Snemovne reprezentantov výsledky analýzy ochranného účinku vakcíny covid-19.

„V reálnej populácii bolo podľa údajov ISINu (Informačného systému infekčnej choroby, pozn. prekl.) na začiatku roka 2021 zníženie rizika pozitivity na covid-19 u vakcinovaných bez predchádzajúcej pozitivity na úrovni 66 %,“ uviedol Pavlík.

U potenciálne zraniteľných osôb bol podľa Pavlíka ochranný efekt vakcín pre varianty alfa a delta 70 % až 90 %. Podľa ÚZIŠ malo vďaka vakcinácii dôjsť k 3,5-násobnému zníženiu počtu úmrtí na covid-19.

O presnosti týchto údajov sa však dlho diskutovalo. Prekladateľ a editor odborných vedeckých prác RNDr. Jaroslav Janošek, Ph.D. nedávno uverejnil článok, v ktorom zhrnul podstatu diskusie.

V skratke ide o tzv. Healthy Vaccine Effect (HVE) teda „efekt zdravého očkovaného“.

Čo je to HVE

Výskumnú prácu o tomto efekte prvýkrát publikovala skupina českých odborníkov v medzinárodnom odbornom časopise Journal of Infectious Diseases. Hodnotila sa v nej účinnosť a bezpečnosť mRNA vakcín proti ochoreniu covid-19 v českej populácii. Dokument analyzuje nové populačné údaje očkovacieho programu v Českej republike, zhromaždené z 2,2 milióna individuálnych zdravotných záznamov.

Českí odborníci (Tomáš Fürst, Angelika Bazalová, Tadeáš Fryčák a Jaroslav Janošek) v štúdii dospeli k záveru, že účinnosť vakcíny proti covidu-19 je v observačných štúdiách „nadhodnotená“ kvôli tzv. efektu zdravého očkovaného.

Efekt zdravého očkovaného jednoducho znamená, že „ľudia, ktorí sa nechali očkovať, boli vo všeobecnosti zdravší ako tí, ktorí očkovaní neboli, preto i v dobe, keď covid nebol, ľudia v neočkovanej skupine zomierali viac,“ vysvetľuje spoluautor Jaroslav Janošek v inej analýze na webovej stránke SMIS (Združenie mikrobilógov, imunológov a štatistikov).

Podrobnosti o problematike HVE nájdete tu.

Diskusia: Existuje alebo neexistuje HVE?

Podľa spoluautora odborného článku uverejneného na webovej stránke časopisu Journal of Infectious Diseases „priebežné observačné údaje neposkytujú odpoveď, pretože sú zaťažené obrovským HVE, ktorý neumožňuje jednoducho odhadnúť skutočnú účinnosť.“

O ochrannom účinku akýchkoľvek vakcín proti covidu-19 nevieme podľa doktora Fürsta „od začiatku očkovacej kampane v januári 2021 vôbec nič“. Skutočná účinnosť môže byť podľa Fürsta „kladná, nulová alebo dokonca záporná“, čo ale nie je možné z dostupných údajov spoľahlivo určiť.

Objavujú sa tiež protinázory týkajúce sa HVE. Proti odbornému článku sa ohradili členovia Iniciatívy Sneh, ktorí kontaktovali priamo redakciu časopisu Journal of Infectious Diseases. Imunológ Zdeněk Hel poslal tiež redakcii list, v ktorom žiadal zrušenie snemovného seminára, na ktorom sa hodnotila účinnosť a bezpečnosť covidových vakcín a epidemických opatrení.

Pokiaľ máte záujem o odborné podrobnosti námietok a odpovedí, nájdete ich tu.

V skratke ide o diskusiu nad ďalšími možnými skresleniami – tzv. bias by indication (skreslenie na základe indikácie), vysoké riziko úmrtia, dlhý covid alebo Deyo-Charlsonov index komorbidity. Autori článku diskutujú o jednotlivých výhradách, ktoré podľa nich zohľadnili už v dobe vytvárania práce uverejnenej v časopise Journal of Infectious Diseases.

Skupina autorov pôvodného článku dodáva, že ich článok „nedokazuje, že vakcíny nemajú žiadnu účinnosť – ale ukazuje, že výpočet efektivity vakcín bez zohľadnenia HVE dáva výrazne nadhodnotené výsledky“.

„Ukazuje, že celková úmrtnosť očkovaných je výrazne nižšia ako neočkovaných aj v dobe, keď žiadny covid nebol, ukazuje, že úmrtnosť ľudí bezprostredne po vakcinácii je vždy minimálna, a ukazuje, že tento vzorec možno v plnej miere vysvetliť efektom zdravého očkovaného,“ dodávajú autori pôvodného článku.

„Poskytli sme všetky surové údaje, na ktorých bol článok založený, a ponúkli sme aj nespracované údaje na vyvrátenie hypotéz v listoch redakcii zaslanými združením Sneh,“ dodávajú autori pôvodného článku.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj