Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračná fotografia Freepik

Spoločnosti v EÚ čelia novým pravidlám ESG. V USA po rokoch rastie odpor

„Ideológia“ ESG, ktorá hodnotí kolektívnu zodpovednosť organizácií a spoločností, sa už dostala do európskych noriem. Zaväzuje spoločnosti podávať správy o svojich vplyvoch na životné prostredie, sociálnu oblasť a o tom, ako sú spravované.

30. júna 2022 Rada EÚ a Európsky parlament schválili smernicu o podávaní správ o udržateľnosti podnikov (ESG).

V súvislosti s podávaním správ o ESG prijala Európska komisia v júli 2023 aj európske štandardy pre podávanie správ o udržateľnosti.

Od roku 2024 sú teda členské štáty EÚ povinné zaviesť ESG do praxe.

V Spojených štátoch má ESG aj po toľkých rokoch mnoho kritikov a niektoré štáty (najmä tie, ktoré sú pod kontrolou republikánov) sú dokonca proti nemu.

Subjektívny nástroj s negatívnymi dôsledkami pre spoločnosť

„ESG sa skrýva za sofistikovanú, holistickú a osvietenú metódu, ktorá má akcionárom zvýšiť ich podiely. Je to však nebezpečný investičný nástroj. ESG je nekontrolovateľný impulz, ktorý núti korporácie riešiť komplexné globálne problémy,“ hovorí Marlo Oaks, pokladník (štátna obdoba ministra financií) amerického štátu Utah.

Podľa Oaksa je nesprávne uplatňovať ESG napríklad na klimatickú krízu. Odborníci sa zatiaľ nezhodli na tom, či klimatická kríza skutočne nastáva, a ak áno, aké sú jej príčiny.

Vlády a globálne investičné spoločnosti ako napríklad BlackRock zároveň využívajú rôzne politické alebo ekonomické nástroje na vyvíjanie tlaku na spoločnosti, aby zaviedli ESG. Tým sa centralizujú rozhodovacie právomoci a narúša sa fungovanie trhovej ekonomiky, tvrdí pokladník z Utahu.

Oaks tiež spochybňuje subjektívne hodnotenie pravidiel ESG.

„Pozrite sa napríklad na nedávne hodnotenie ESG pre Bank of America. Ratingová spoločnosť RepRisk ohodnotila túto banku ako podpriemernú a iná ratingová spoločnosť s názvom SustainAlytics ju ohodnotila ako nadpriemernú,“ demonštruje Oaks.

Niektoré kritériá ESG, ako napríklad podmienky zamestnancov spoločnosti, skutočne nie je ľahké obodovať. Snaha získať čo najviac „bodov“ tak môže viesť ku korupcii a falošnému verejnému obrazu a vnímaniu spoločností.

ESG je hrozbou pre Ameriku, tvrdí aliancia 18 štátov USA

V roku 2023 vytvorilo 18 guvernérov USA alianciu s cieľom obmedziť ESG v týchto štátoch.

Jedným z lídrov tejto iniciatívy bol floridský guvernér Ron DeSantis, ktorý povedal: ,,V súčasnosti sa v tejto oblasti koná viacero diskusií: „Rozširovanie ESG v Amerike je priamou hrozbou pre americké hospodárstvo, pre osobnú ekonomickú slobodu, pre náš spôsob života. ESG dáva investičné rozhodnutia do rúk woke davu, ktorý sa snaží obísť demokratické voľby a vnášať politickú ideológiu do investičných rozhodnutí, riadenia podnikov a každodenného fungovania hospodárstva.“

Prekvapivo to nie sú len pravicoví lídri, ktorí kritizujú pravidlá ESG. Lynna Forester de Rothschild, riaditeľka Rady pre inkluzívny kapitalizmus, uviedla, že by „názov ESG hodila do koša“.

Podľa Rothschildovej sa ESG stal prázdnym pojmom, pretože sa často zneužíva a manipuluje s cieľom vytvoriť falošný verejný obraz spoločností. Často išlo napríklad o „greenwashing“, formu marketingu, ktorá sa používala na presvedčenie verejnosti, že produkty, ciele a politiky organizácie sú šetrné k životnému prostrediu.

Požiadavky na dodržiavanie ESG sa budú zavádzať postupne

Podľa internetovej stránky Rady EÚ sa požiadavky ESG budú implementovať v štyroch hlavných etapách:

V roku 2025 bude vykazovanie za finančný rok 2024 povinné pre spoločnosti, na ktoré sa už vzťahuje smernica o vykazovaní nefinančných informácií;

v roku 2026 bude vykazovanie za finančný rok 2025 povinné aj pre veľké spoločnosti, na ktoré sa v súčasnosti nevzťahuje smernica o nefinančných informáciách;

v roku 2027 bude vykazovanie za finančný rok 2026 povinné aj pre kótované malé a stredné podniky (okrem mikropodnikov), malé a nie veľmi zložité úverové inštitúcie a kaptívne poisťovne;

v roku 2029 bude vykazovanie za finančný rok 2028 povinné aj pre spoločnosti mimo EÚ s čistým obratom v EÚ vyšším ako 150 miliónov eur a s aspoň jednou dcérskou spoločnosťou alebo pobočkou v EÚ nad určitými prahovými hodnotami.

Čo znamená skratka ESG?

  1. Environmental: životné prostredie a klíma

Táto oblasť sa zaoberá najmä týmito kritériami: 

  • vplyv na zmenu klímy (emisie skleníkových plynov alebo energetická účinnosť)
  •  znečistenie a produkcia odpadu (odpadové hospodárstvo, využívanie obnoviteľných alebo recyklovaných materiálov, zhodnocovanie odpadu, emisie škodlivých látok)
  •  Biodiverzita
  • vodné zdroje
  • spôsob, akým spoločnosť pristupuje k inováciám a udržateľným technológiám (elektromobilita atď.).

2. Sociálna spoločenská zodpovednosť

Táto oblasť zahŕňa nasledujúce kritériá:

  • Ľudské zdroje (starostlivosť o zamestnancov, bezpečnosť a ochrana zdravia, rovnaké odmeňovanie, pomer medzi odmenou manažmentu a priemernou mzdou zamestnancov, prístup k rozmanitosti zamestnancov, začlenenie znevýhodnených osôb na trhu práce alebo GDPR). 
  • Firemná kultúra a reputácia spoločnosti, najmä v oblasti filantropie a dobrovoľníctva.
  • Hodnotí sa aj prístup spoločnosti k spotrebiteľom a bezpečnosť výrobkov. 
  • Dôležitá je aj právna alebo reputačná integrita spoločnosti vo všetkých oblastiach.

3. Governance: Správa a riadenie – správa a riadenie obchodných činností a operácií spoločnosti interne aj externe.

V tejto oblasti sú dôležité najmä tieto kritériá:

  •  Správa a riadenie, práva akcionárov, nezávislosť a bezúhonnosť manažmentu a jeho odmeňovanie. 
  • Nastavenie kľúčových procesov a podnikateľskej etiky, etický kódex spoločnosti, riadenie rizík a dodržiavanie predpisov. 
  • Transparentnosť vlastníckej štruktúry spoločnosti je podstatnou súčasťou imidžu spoločnosti a konečné sídlo vlastníckej štruktúry v daňovom raji môže byť vnímané negatívne.

Prečítajte si aj