Piatok 20. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Thirdman / pexels)

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska: Zvýšenie DPH zasiahne aj ambulancie, výsledkom budú poplatky pre pacientov

Spoločnosť všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) upozorňuje, že avizované zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 percent zasiahne aj zdravotníctvo. Výsledkom skokovitého zvýšenia cien v ambulantnom sektora podľa nej budú doplatky a poplatky pre pacientov. Všeobecní lekári varujú, že ak vláda ambulantnú sféru nezastabilizuje, dôjde k výraznému obmedzeniu dostupnosti ambulantnej starostlivosti.

„Vláda SR predstavila tzv. konsolidačný balíček, ktorým mimo iných opatrení chce na drvivú väčšinu tovarov a služieb uvaliť 23-percentnú DPH. Treba počítať s tým, že už aj tak katastrofálne podvyživené slovenské ambulancie a ich pacienti budú výrazným zvýšením cien veľmi výrazne zasiahnutí. Navyše, nikto z vlády SR skokovité zvýšenie cien v zdravotníctve so slovenskými zdravotníkmi a zamestnávateľmi vopred neprerokoval,“ skonštatovala prezidentka SVLS Monika Palušková. Dodala, že platby zdravotných poisťovní už teraz nepokrývajú ani bazálne náklady na prevádzku ambulancií.

SVLS podotkla, že po schválení navrhnutých konsolidačných opatrení sa v ambulanciách zvýšia takmer všetky náklady. „Ambulancie sú aj zamestnávateľmi, ktoré zamestnávajú desiatky tisíc občanov Slovenska. Zvýšia sa ceny nájomného, energií, zdravotníckeho materiálu, kancelárskych potrieb, pohonných látok, diaľničných známok, vzdelávania, cien zdravotníckych prístrojov, lízingov, väčšiny potravín a ďalších vstupov a má pribudnúť daň z každého pohybu na účte, z ktorého ambulancia platí všetky svoje platby a na ktorý prichádzajú aj úhrady za zdravotnú starostlivosť zo zdravotných poisťovní,“ priblížila Palušková. Dodala, že tiež bude nevyhnutné valorizovať platy zamestnancov ambulancií, na ktoré sa nevzťahuje tzv. platový automat.

Výsledkom skokovito zvýšených cien v zdravotníctve podľa nej budú poplatky a doplatky. „Je zrejmé, že zdravotné poisťovne nebudú schopné vykryť výrazné zvýšenie cien v roku 2025 v zdravotníctve, a tak sa napĺňa konštatovanie SVLS z augusta 2024, že Ministerstvom zdravotníctva SR deklarovaný audit doplatkov a poplatkov v zdravotníctve nemá žiadny význam, a to nielen v roku 2024, ale bude úplne bezcenný aj v roku 2025,“ skonštatovala SVLS.

Upozornila, že ak rezort nepredstaví relevantnú, odbornú a vykonateľnú stabilizáciu fungovania ambulancií, dôjde k výraznému zhoršeniu dostupnosti ambulantnej, predovšetkým všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre občanov SR.

Navrhnuté konsolidačné opatrenia v zdravotníckom sektore kritizuje aj Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, Lekárske odborové združenie či Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED. Rovnako opozícia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) v reakcii na kritiku uviedla, že konsolidácia verejných financií sa vôbec nemala dotknúť už dnes dosť skúšaného zdravotníctva. Zároveň deklarovala, že ministerstvo robí opatrenia na zefektívnenie manažmentu.

SK MTP: Konsolidácia premenila sľuby o zlepšení postavenia zdravotníkov na hmlu

Predstavené konsolidačné opatrenia premenili sľuby vlády o zlepšení postavenia zdravotníckych pracovníkov na hmlu. Poukázala na to Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP). Pripája sa k výhradám Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA), podľa ktorej opatrenia ešte viac prehĺbia súčasný nedostatok zdravotníckeho personálu.

„Čelní predstavitelia štátu po nástupe do vlády v medializovaných vyjadreniach verbalizovali vôľu zlepšovať postavenie zdravotníckych pracovníkov pre ich stabilizáciu. Táto verejne prezentovaná snaha je v rozpore s aktuálnym postupom Ministerstva financií SR a vlády SR, o čom svedčí aj opatrenie, ktorým sa má zdravotníctvu vziať takmer 260 miliónov eur,“ skonštatovala prezidentka komory Iveta Šluchová. Sklamanie zdravotníkov je podľa jej slov o to väčšie, že sa financie zo štátneho rozpočtu míňajú okrem iného na „finančné zvýhodňovanie čelných predstaviteľov štátu“.

Komora upozornila, že zdravotníctvo neustále zápasí s nedostatkom kvalifikovaného personálu i so stále sa zvyšujúcim priemerným vekom zdravotníkov. „Vláda si zakrýva pred týmto problémom oči. Automaticky hrozí odchod slovenských zdravotníkov do zahraničia. Stúpnu aj čakacie lehoty a zvýši sa poplatkové zaťaženie pacientov. Nedávna pandémia nastavila zrkadlo tejto skutočnosti a zdravotníci boli potrební a oslavovaní. Bohužiaľ, po odznení kritického stavu sme sa ocitli tam, kde predtým,“ poznamenala Šluchová.

Prečítajte si aj