Štvrtok 19. septembra, 2024
Ľudia protestujúci proti postoju spoločnosti Walt Disney Company voči floridskému školskému zákonu. Burbank, Kalifornia, 6. apríla 2022 (Jill McLaughlin/The Epoch Times)
, »

Spoločnosť Disney priznáva, že „woke“ agenda v jej filmoch a reklamných produktoch spôsobila prepad v príjmoch 

Propagácia ideológie „woke“ (snaha byť uvedomelým, najmä pokiaľ ide o nerovnosť týkajúcu sa etnických, rasových alebo sexuálnych menšín (LGBTQ), pozn. editora) v hraných filmoch a seriáloch mohla ovplyvniť zisky spoločnosti The Walt Disney Co. Mediálny gigant to priznal v dokumentoch predložených federálnej vláde USA.

V správe pre Komisiu pre cenné papiere a burzy (SEC) predloženej 21. novembra spoločnosť uviedla, že dopyt po jej zábavných parkoch sa doposiaľ nevrátil na predpandemickú úroveň a že tiež klesla sledovanosť jej filmov a televíznych programov.

„Vnímanie spotrebiteľov ohľadom nášho postoja k otázkam verejného záujmu vrátane našich environmentálnych a sociálnych cieľov sa často značne líši a predstavuje riziko pre našu povesť a značku,“ oznámila v správe spoločnosť Disney.

Spoločnosť Disney sa stretla minulý rok s odporom verejnosti potom, ako sa v marci 2022 postavila proti prijatiu floridského zákona o rodičovských právach vo vzdelávaní s odôvodnením, že zákon je nespravodlivo zameraný na LGBT komunitu. Zákon zakazuje učiteľom verejných škôl vyučovať o sexuálnej orientácii alebo rodovej identite deťom v materských a základných škôl do tretieho ročníka.

Zamestnanci floridskej firmy zorganizovali na protest proti zákonu štrajk. V reakcii na to štát upravil podmienky samosprávy floridského parku Disney World, vymenil jeho predstavenstvo a následne zrušil jeho programy pre diverzitu, rovnosť a inklúziu.

Na zmeny v niektorých celovečerných filmoch spoločnosti Disney reagovali aj samotní fanúšikovia. Rozhodnutie nahradiť Ariel černošskou herečkou vo filme Malá morská víla viedlo k veľkým stratám v porovnaní s predpokladaným ziskom v Číne a Južnej Kórei.

Najnovšiu kontroverziu vyvolalo oznámenie Rachel Zeglerovej, herečky, ktorá sa predstaví v novej verzii Snehulienky, keď povedala, že princ vo verzii z 30. rokov 20. storočia „doslova prenasleduje“ Snehulienku a že tento film vôbec nie je príbehom lásky, ale cestou pre Snehulienku, aby „našla svoje pravé ja”.

Svetlým bodom pre spoločnosť bolo dlho očakávané pokračovanie hitu Jamesa Camerona z roku 2009 „Avatar: Cesta vody“, ktoré v pokladniciach kín zarobilo viac ako dve miliardy dolárov.

Známy právnik Jonathan Turley vo svojom názorovom článku pre The Hill napísal, že „mnohí konzervatívci teraz považujú produkty spoločnosti Disney za nekonečné pokusy o indoktrináciu detí. Navyše, keď spoločnosť verejne deklaruje svoj nesúhlas s populárnym floridským zákonom o rodičovských právach, prechádza od komerčného k politickému zameraniu.“

„Čelíme rizikám súvisiacim s nesúladom s preferenciami verejnosti a spotrebiteľov v oblasti zábavy, cestovania a spotrebných produktov, čo ovplyvňuje dopyt po našich ponukách zábavy a produktoch, ako aj ziskovosť každého z našich podnikov,“ uviedla v správe spoločnosť Disney.

Koncern má v súčasnosti hodnotu 171,50 miliardy USD, čo je takmer o 10 % viac ako v roku 2022, ale výrazne menej ako jeho najvyššia hodnota z marca 2021, ktorá bola 341 miliárd USD.

Spoločnosť Disney prevádzkuje 12 zábavných parkov v šiestich strediskách v Severnej Amerike, Európe a Ázii.

Okrem toho 1. januára 2024 vypršia autorské práva spoločnosti na pôvodnú verziu Mickey Mouse a stanú sa verejnými.

„Keďže autorské práva stratia platnosť, očakávame, že príjmy generované z tohto (duševného vlastníctva) budú do určitej miery negatívne ovplyvnené,“ uviedla spoločnosť Disney v správe.

Medvedík Pú, Prasiatko a Krištof Robin sa stali verejnou doménou v januári 2022 potom, čo spoločnosti Disney vypršali autorské práva na román od A. A. Milnea z roku 1926.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj