Štvrtok 19. septembra, 2024
Pohľad na fregatu ruského námorníctva triedy Admirál Gorškov zakotvenú v prístave Kapského mesta, 13. februára 2023 (AFP via Getty Images)

Spoločné vojenské cvičenie s Čínou a Ruskom ukázalo, na ktorej strane stojí JAR

Komentár

Kombinované vojenské a námorné cvičenie medzi Juhoafrickou republikou, Ruskom a Čínou sa začalo 22. februára. Desaťdňové vojnové hry sa konali pri príležitosti ročného výročia vojny na Ukrajine. Pred začiatkom cvičenia zakotvili v Juhoafrickej republike ruské vojnové lode označené písmenami „Z“ a „V“. Tie sa stali prokremeľsko-putinovskými symbolmi ruskej vojny na Ukrajine.

Povolenie ruským plavidlám zakotviť v Južnej Afrike – a najmä plavidlám s takýmito symbolmi – je politickým signálom, že Juhoafrická republika skĺzava do čínsko-ruského tábora.

Cvičenia tiež potvrdzujú vojenské záväzky Číny voči Rusku, čo vyvoláva otázky týkajúce sa vojny na Ukrajine a budúcnosti globálnej politiky. Počas cvičení navštívil Moskvu najvyšší čínsky diplomat Wang I. To poslúžilo na potvrdenie podpory Kremľa zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS) a zároveň na napomenutie Spojených štátov za vytvorenie bloku proti Rusku a Číne.

Tieto námorné vojnové hry sú jasným dôkazom toho, ako Čína tiež vytvára blok proti Spojeným štátom, NATO a Západu. Juhoafrická vláda odôvodnila cvičenie tým, že bolo naplánované dlho pred ruskou inváziou na Ukrajinu. To však zároveň vyvoláva otázku, prečo Juhoafrická republika vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu spoločné cvičenia nezrušila.

Juhoafrická republika bola jednou z 35 krajín, ktoré sa zdržali hlasovania pri odsúdení invázie na Ukrajinu v OSN. Krajina predtým povolila jachte vo vlastníctve sankcionovanej ruskej osoby a ruskému vojenskému plavidlu zakotviť vo svojich prístavoch.

Juhoafrická vládnuca strana Africký národný kongres (ANC) má väzby na Moskvu siahajúce do obdobia studenej vojny, keď ZSSR poskytoval školiteľov a materiálnu podporu jej ozbrojenému krídlu. Mnohé kádre ANC získali vzdelanie a odbornú prípravu v bývalom Sovietskom zväze.

Juhoafrická republika je spolu s ďalšími 119 krajinami členom Hnutia nezúčastnených krajín, fóra krajín, ktoré sa počas studenej vojny odmietli postaviť na jednu zo strán. Spolu s Čínou, Indiou a Brazíliou sú Juhoafrická republika a Rusko tiež členmi skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS.

Pre Kremeľ tieto cvičenia dodávajú určitú dôveryhodnosť úlohy Ruska v geopolitike a ukazujú, že má niektorých potenciálnych spojencov. Je to tiež signál pre ostatné africké krajiny, že Rusko môže byť alternatíva k vojenskej spolupráci s USA. Vzhľadom na históriu európskej kolonizácie v Afrike sa Čína aj Rusko radi prezentujú ako protikoloniálni partneri predtým utláčaných krajín.

Rusko zároveň neúnavne pracuje na podkopávaní demokracie v Afrike. Moskva sa postavila proti Arabskej jari a farebným revolúciám v severnej Afrike. Podporovala aj pokusy Chalífu Haftara dosadiť sa na post vládcu Líbye. V roku 2013 Rusko podporilo puč generála Abdela Fattaha El-Sisiho, ktorý mal zvrhnúť demokratickú vládu v Egypte. Moskva podporovala aj vojenské vlády a prevraty v Sudáne, Mali, Guinei a Burkine Faso. Okrem toho ruská armáda poskytuje ochranu lídrom v Stredoafrickej republike, kde Kremeľ pravdepodobne zasahoval do volieb v roku 2020.

Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa sa zdraví s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas fotografovania na summite G20 v japonskej Osake 28. júna 2019 (Tomohiro Ohsumi/Getty Images)

John Steenhuisen, líder hlavnej juhoafrickej opozičnej strany Demokratická aliancia, povedal juhoafrickému parlamentu, že odmietnutím odsúdiť vojnu sa Juhoafrická republika už postavila na stranu Ruska. Spoločné cvičenie odsúdila aj Nadácia odkazu Desmonda a Leah Tutuových.

Skupina zverejnila správu, kde sa uvádza: „Keď Rusko minulý rok napadlo Ukrajinu a Juhoafrická republika oznámila zachovávanie politiky neutrality, pripomenuli sme vláde múdrosť arcibiskupa Tutua, že ak ste v situáciách bezprávia neutrálni, vybrali ste si stranu utláčateľa.“

Hoci sa Čína a Rusko snažili vykresliť Západ ako nepriateľa demokracie v Afrike, Spojené štáty boli jedným z najsilnejších odporcov apartheidu, keďže stáli na čele medzinárodných sankcií proti bielej juhoafrickej vláde. Okrem toho je EÚ pre JAR oveľa dôležitejším obchodným partnerom ako Rusko. Bilaterálny obchod medzi touto africkou krajinou a EÚ dosiahol v minulom roku 53 miliárd USD, zatiaľ čo obchod s Ruskom predstavoval len 750 miliónov USD.

Pre námorníctvo Čínskej ľudovej oslobodeneckej armády (ČĽOA) sú tieto cvičenia príležitosťou na nácvik operácií ďaleko od domova. Cvičenia tiež posilňujú pozíciu Číny v Indickom oceáne. ČĽOA už má základňu v Džibuti a buduje možné námorné zariadenia s dvojakým využitím v Mjanmarsku a na Srí Lanke. Okrem toho iniciatíva Nová hodvábna cesta zahŕňa projekty v Afrike a tieto cvičenia pripomínajú účastníkom, že Čína môže byť otvorená podobným cvičeniam s inými africkými krajinami. Peking by nepochybne privítal príležitosť získať ďalšie základne na kontinente.

Z čisto vojenského hľadiska chce Rusko na týchto cvičeniach predviesť svoje hypersonické rakety, ktoré podľa Putina nemajú vo svete obdobu. Ruská štátna tlačová agentúra TASS potvrdila skúšobný štart hypersonických rakiet Tsirkon ako súčasť cvičení. Neskôr TASS uviedla, že hoci tieto zbrane budú prítomné, nebudú skúšobne odpálené.

V marci ruské ministerstvo obrany spomenulo použitie hypersonickej rakety Kinžal na zničenie muničného skladu v Karpatoch na západnej Ukrajine a tiež na odpálenie skladu pohonných hmôt v Kosťantynivke pri Mykolajive. Ak sú tieto tvrdenia pravdivé, išlo by o vôbec prvé bojové nasadenie hypersonických rakiet.

Tieto cvičenia prichádzajú po tom, ako Putin pozastavil platnosť poslednej zostávajúcej zmluvy o obmedzení jadrových zbraní so Spojenými štátmi. Čínsky minister zahraničných vecí Wang I zároveň navštívil Moskvu a prisľúbil užšie vzťahy „bez obmedzení“. Okrem toho minister zahraničných vecí USA Antony Blinken varoval Peking pred poskytovaním zbraní Rusku. Si Ťin-pching má čoskoro navštíviť Moskvu a očakáva sa, že napätie medzi Západom a čínsko-ruským spojenectvom sa zvýši.


Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory denníka The Epoch Times.


Z anglického originálu preložili Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj