Sobota 6. júla, 2024
Poradca prezidenta pre kultúru a médiá spisovateľ Jozef Banáš (Foto: FB / Jozef Banáš)

Spisovateľ Banáš: Ak Pellegrini splní tieto 3 body, bude najlepší prezident, akého sme mali

Nový prezident SR Peter Pellegrini po inaugurácii informoval o menách svojich poradcov v jednotlivých oblastiach. Zahraničné otázky by mal konzultovať s dlhoročným slovenským diplomatom Jánom Kubišom. Oblasti ústavného práva sa ujme právnik a univerzitný profesor Miroslav Slašťan. V otázkach týkajúcich sa kultúry a médií sa prezident bude radiť s Jozefom Banášom. Posledne menovaný, úspešný slovenský spisovateľ, návrh z prezidentskej kancelárie prijal s tým, že takáto ponuka sa neodmieta. O novom prezidentovi sa vyjadril, že v dnešnej polarizovanej dobe “je geneticky nastavený, aby dával ľudí dohromady”.

Tri základné predpoklady

Po inaugurácii, na ktorú bol osobne pozvaný, napísal na sociálnu sieť, že bol zo slávnostného príhovoru milo prekvapený. „Počúval som pozorne slová nového prezidenta a neraz sa mi dlane dvíhali k potlesku. Bol to prejav štátnika, prejav nádeje, viery, odhodlania a dôvery,“ napísal

Podľa neho, ak Pellegrini splní tri základné predpoklady, bude najlepším slovenským prezidentom, akého sme doposiaľ mali. „Sú to: vniesť do spoločnosti pokoj a rešpekt k inému názoru, nezavliecť Slovensko do vojny a zlepšiť obraz, ktorý má naša krajina v zahraničí,“ vysvetlil.

Banáš podporil Pellegriniho, keď tesne pred druhým prezidentských volieb moderoval diskusiu s českým expremiérom Andrejom Babišom, ktorá slúžila ako Pellegriniho predvolebná kampaň. Celú akciu otvoril konštatovaním, že moderuje zadarmo a robí to preto, lebo si myslí, že podporuje správnu vec. Podľa neho sa Ivan Korčok dlhodobo pohybuje iba v prostredí ambasád v zahraničí a je od slovenských ľudí a slovenskej reality odrezaný. Pôsobil na neho veľmi neautenticky a to Banáša vyprovokovalo verejne podporiť Pellegriniho.

Ísť osobným príkladom

Rovnako pred voľbami uviedol, že sa s Petrom Pellegrinim pozná len zbežne. Náhodou sa mali zoznámiť na akcii na pomníku Milana Rastislava Štefánika na Bradle.

Hovorí, že dôstojná reprezentácia krajiny znamená mať názor. „Ja som sa stal viceprezidentom Parlamentného zhromaždenia NATO, čo žiadny Slovák doteraz v takej vysokej funkcii nebol a podľa mňa ani dlho nebude. A zvolili ma tam aj hlasy amerických senátorov v 2004 v Benátkach, a to ma veľmi prekvapilo, pretože ja som bol jeden z mála, čo sme s tými Američanmi polemizovali.“

Keď sa pýtal, prečo dali hlas práve jemu, mali odpovedať: „My s tebou polemizujeme, ale si ťa vážime, pretože máš názor. My nepotrebujeme tých, ktorí donekonečna opakujú naše názory. My vieme, aký my máme názor.“

Slováci podľa neho potrebujú prezidenta, ktorý pôjde ľuďom osobným príkladom. „Ja som napísal knihu o Štefánikovi, o Baťovi, teraz vyjde o Stodolovi. To sú všetko ľudia… ten Tomáš Baťa, to je človek, ktorý hovoril: Keď chceš vybudovať firmu, najprv vybuduj seba. On bol líder.“

Líder je pre Banáša človek, ktorý je tvrdý a nekompromisný, ale ľudia si ho vážia a idú za ním, lebo im ide osobným príkladom. „On nepresviedčal ľudí slovami a nejakými rečami na nejakých mítingoch, on s tými ľuďmi bol. Proste ich presviedčal činmi.“

Extrém je na oboch stranách rovnaký

V súčasnosti vidí silne polarizované politické tábory, z ktorých oba nesú na situácii svoj podiel zodpovednosti. „Ten extrém je na oboch rovnaký – na jednej aj na druhej strane. Ja som aj povedal Ľubovi Blahovi, že to, čo on hovorí a najmä ako to hovorí, naozaj býva až za hranicou istej agresivity.“

Považuje za chybu, ak politici nechodia aj do médií, ktoré im podľa ich pocitov nežičia. Naopak mali by tam podľa neho ísť a využiť šancu svoje postoje vysvetliť. „Tiež by som ocenil, keby novinári nehľadali len negatívne správy, keby občas napísali aj o tých poslancoch, ktorí si v tichosti zodpovedne plnia svoje úlohy a nielen o tých, ktorí v parlamente hulákajú. Mám skúsenosť zo strany poslanca aj publicistu, skúsim to využiť pre dobro veci,“ uviedol.

Tiež skonštatoval, že politické relácie a diskusie na hlavných médiách nesleduje. Podľa neho stvoril alternatívne médiá mainstream a momentálne sú alternatívne médiá sledovanejšie, keďže voľby opakovane vyhrali strany, ktoré mainstream nepodporuje.

jeden z najpredávanejších slovenských autorov je viacerými zdrojmi označovaný za konšpirátora. On si z toho ťažkú hlavu nerobí, práve naopak, túto nálepku víta. „Pre mňa konšpirátor sa rovná človek, ktorý rozmýšľa. To znamená, nie je pripravený prijať každú hotovú pravdu od majiteľov pravdy,“ povedal. Osobne čerpá informácie z rakúskej tlačovej agentúry APA alebo Al Jazeery, tiež vyzdvihol indické médiá ako India post a Hindustan post, ktoré sú podľa neho ohľadom svetových udalostí neutrálne.

Banáš si myslí, že pokoj v krajine zavládne vtedy, keď sa každý občan bude starať o seba, o svoje povznesenie, o svoj rozvoj a nebude sa spoliehať na to, že politici to urobia za neho. Podľa neho naša západná materialistická liberálno-demokratická civilizácia narazila na svoje limity, preto tu máme hodnotové problémy. „Mne je v podstate úplne jedno ako občanovi Jozefovi Banášovi, ktorý na sebe robí, či tam je jeden, druhý, tretí, či tam je Pellegrini, Korčok, či matka Tereza, pretože tí, môj život nejako úplne zásadne neovplyvnia,“ skonštatoval v relácii Na telo.

Tiež sa vyjadril, že jeho spoludiskutujúci Milan Kňažko bol lepším ministrom kultúry ako súčasná ministerka Martina Šimkovičová (nom. SNS). Poukázal hlavne na nedostatočnú komunikáciu SNS smerom ku koaličným partnerom predtým, než vyjdú s návrhmi na verejnosť. Podľa neho by však kultúra ani svojho ministra v podstate nepotrebovala.

Prečítajte si aj