Pondelok 16. septembra, 2024
Obrovský lesný požiar pustošiaci španielsky dovolenkový ostrov Tenerife. Spálil viac ako 2 600 hektárov územia a je „najkomplikovanejším“ požiarom, ktorý Kanárske ostrovy zasiahol za posledné štyri desaťročia, uviedla dnes regionálna vláda. (Photo by DESIREE MARTIN/AFP via Getty Images)
»

Španielsky ostrov Tenerife je v plameňoch

Na najväčšom ostrove Kanárskych ostrovov, Tenerife, bojuje s nekontrolovateľným lesným požiarom približne 350 hasičov, 258 vojakov a 17 lietadiel, vrátame troch hydroplánov. Z tohto dôvodu museli úrady evakuovať už päť obcí a uzavrieť niekoľko ciest.

„Požiar sa vymkol spod kontroly. Jeho vývoj nie je práve najlepší… Bol to ťažký deň,“ upresnil v stredu večer líder regionálnej vlády Kanárskych ostrovov Fernando Clavijo.

Ilustračné video z Twitteru:

Požiarom zasiahnuté, ťažko dostupné horské územie dosiahlo podľa Reuters už plochu 2600 hektárov. Oheň sa začal šíriť v utorok a šíri sa v lesoch a roklinách po oboch stranách sopky Pico de Teide, najvyššej hory v Španielsku dosahujúcej výšku 3718 m.

Evakuované sú od stredy obce Arafo, La Victoria, Candelaria, Santa Úrsula a La Orotava vrátane cca 7600 ľudí. Uzavreté sú aj cesty vedúce do hôr na severovýchode ostrova.

Prečítajte si aj