Štvrtok 19. septembra, 2024
Na výklade realitnej kancelárie v Platja d'Aro v Španielsku sú nápisy na predaj v ruštine 18. marca 2013. (Josep Lago/AFP via Getty Images)
»

Španielsko ruší program „zlatých víz“, chce obmedziť špekulácie s nehnuteľnosťami

Španielsky premiér Pedro Sánchez uviedol, že programy investičného bývania vyvíjajú na miestne trhy s bývaním „obrovský tlak“.

Po Spojenom kráľovstve, Portugalsku a Írsku zruší aj Španielsko svoj systém „zlatých víz“, ktorý umožňuje zrýchlený pobyt pre zahraničných investorov.

Španielski ministri sa na zasadnutí vlády 9. apríla dohodli na zrušení vízového programu.

Premiér Pedro Sánchez 8. apríla počas návštevy sevillskej obce Dos Hermanas novinárom povedal, že cieľom tohto kroku je zabrániť špekulatívnym investíciám do bývania, keďže väčšina príjemcov víz sa sústreďovala v Madride, Barcelone a ďalších turistických mestách, čo spôsobovalo, že miestny trh s bývaním bol „pod obrovským tlakom“. P. Sánchez dodal, že „pre ľudí, ktorí žijú a pracujú na týchto miestach a každý deň platia dane, je takmer nemožné nájsť si cenovo dostupné bývanie“.

Zlaté víza umožňujú občanom krajín mimo EÚ, ktorí si kúpia nehnuteľnosť v hodnote najmenej 500 000 eur, získať povolenie na pobyt a žiť a pracovať v Španielsku počas troch rokov.

Tento program udeľuje pobyt aj tým, ktorí investujú do rozvíjajúcich sa španielskych spoločností alebo 2 milióny eur do štátnych dlhopisov.

Španielsko vyhlásilo vízový systém v roku 2013, keď juhozápadnú európsku krajinu tvrdo zasiahla kríza eurozóny.

Z údajov Transparency International vyplýva, že do roku 2023 bolo v Španielsku vydaných 6 200 zlatých víz. Príjemcami 2 712 z týchto víz sú Číňania, nasledujú Rusi (1 159), Iránci (203), Američania (179) a britskí občania (177).

Lai Jianping, bývalý pekinský právnik a kanadský predseda Demokratického frontu, sa 11. apríla vyjadril pre denník The Epoch Times a uviedol, že „vstup zahraničných investorov do štátov EÚ môže viesť k rozšíreniu špekulatívneho správania a k prehlbovaniu nerovnosti medzi strednou a nižšou vrstvou miestnych obyvateľov“.

Navyše, veľký počet príjemcov  sú podľa neho ľudia s peniazmi a mocou z komunistickej Číny a totalitného Ruska, čo predstavuje potenciálnu hrozbu politickej infiltrácie a bezpečnostných problémov.

Viac krajín EÚ ruší zlaté víza 

Španielsko je poslednou európskou krajinou, ktorá postupne ruší svoj program investičného pobytu. Spojené kráľovstvo ukončilo svoj program zlatých víz vo februári 2022. Portugalsko revidovalo svoj program v októbri 2023 a odstránilo investície do nehnuteľností ako základ pre žiadosti o zlaté víza, aby sa obmedzili špekulácie s nehnuteľnosťami. 

V tom istom mesiaci Holandsko oznámilo, že svoj program ukončí v januári 2024.

Vo februári 2023 Írsko tiež oznámilo ukončenie svojho programu pre prisťahovaleckých investorov. Program ponúkal pobyt v Írsku pod podmienkou daru vo výške 500 000 eur alebo investície vo výške 1 milión eur ročne počas troch rokov.

Riziká pobytových investičných programov

„Zlaté pasy“ sa od zlatých víz líšia tým, že sú cestou k získaniu občianstva, a nie iba k dočasnému pobytu. Oba systémy však umožňujú získať výhody pobytu alebo občianstva na základe investícií.

EÚ varovala pred rizikami spojenými s pobytom prostredníctvom investičných schém, či už ide o zlaté víza alebo zlaté pasy.

V roku 2022 Európska komisia vyzvala členov EÚ, aby prestali predávať občianstvo investorom. Táto výzva bola motivovaná predovšetkým obavami o bezpečnosť, najmä po rusko-ukrajinskej vojne. Brusel tiež vyzval členské krajiny, aby dvakrát skontrolovali, či osoby sankcionované v dôsledku vojny majú zlaté pasy alebo víza.

V tlačovej správe vydanej v marci 2022 Európska komisia varovala: „Systémy pobytu pre investorov, hoci sa od systémov občianstva líšia právami, ktoré poskytujú, predstavujú rovnako vážne bezpečnostné riziká pre členské štáty a EÚ ako celok.“

V októbri 2022 Európska komisia vyzvala Albánsko, aby „upustilo od vypracovania systému občianstva pre investorov (zlaté pasy)“. V správe EÚ varovala, že takýto systém by „predstavoval riziká týkajúce sa bezpečnosti, prania špinavých peňazí, daňových únikov, financovania terorizmu, korupcie a infiltrácie organizovaného zločinu“. Albánsko následne pozastavilo plány na zavedenie zlatých víz.

Hoci viaceré krajiny stále ponúkajú zlaté víza, v celej Európe sa postupne rušia.

Obľúbené destinácie pre investorov so zlatými vízami

Medzi krajinami, ktoré stále ponúkajú zlaté víza, je obľúbenou destináciou Taliansko. Taliansky program zlatých víz, ktorý bol spustený v roku 2017, umožňuje občanom krajín mimo EÚ získať dvojročné povolenie na pobyt investovaním v Taliansku. Investori musia investovať 500 000 eur do talianskej spoločnosti s ručením obmedzeným. Keď investor žije v Taliansku najmenej desať rokov, môže získať talianske občianstvo.

Grécko, ďalšia populárna destinácia, odoláva tlaku na zrušenie svojho programu zlatých víz. Zlaté víza sú jedným z najrýchlejších spôsobov, ako získať pobyt v krajine, pričom kvalifikovaní cudzinci dostanú povolenie do 60 dní od podania žiadosti. Okrem toho držitelia zlatých víz nemusia žiť v Grécku, aby si zachovali svoj pobytový status.

Keďže ostatné krajiny svoje programy zlatých víz zrušili, záujem o grécke zlaté víza sa výrzane zvýšil, a za posledný rok sa zvýšil štvornásobne.

Grécko malo jednu z najnižších prahových hodnôt na získanie zlatého víza prostredníctvom investícií do nehnuteľností – iba 250 000 EUR.  V roku 2023 však grécka vláda zvýšila túto sumu na 500 000 eur na kúpu domu v určitých oblastiach s vysokým dopytom.

Minulý mesiac ministerstvo financií krajiny oznámilo nové predpisy, ktoré vyžadujú minimálnu investíciu 800 000 eur vo vysoko žiadaných oblastiach. Nové pravidlá tiež zvýšia zlatý vízový prah na 400 000 eur (približne 425 000 USD) pre zvyšok krajiny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj