Štvrtok 19. septembra, 2024
https://www.epochtimes.sk/wp-content/uploads/2024/01/pexels-narcisa-aciko-1292464-2.jpg

Španielsko demontuje 7 500 veterných turbín

Aj na veterných elektrárňach sa podpisuje zub času. Podľa prognózy španielskej asociácie pre veternú energiu sa životnosť viac ako tretiny všetkých veterných turbín v prevádzke blíži ku koncu. To spôsobuje problémy.

Veterné turbíny nevydržia večne. Po 20 až 25 rokoch ich prevádzkovatelia zvyčajne demontujú, pretože sú zastarané. Presne to sa čoskoro stane s približne 7 500 turbínami v Španielsku.

Okrem dostatku slnečného svitu je v tejto juhoeurópskej krajine aj dostatok vetra, a preto vláda rýchlo podporila rozšírenie „obnoviteľných“ zdrojov energie. V roku 1997 vstúpil do platnosti „zákon o elektrickej energii“, ktorý vytvoril nové podmienky pre elektroenergetiku. Od tej doby sa podľa španielskeho spravodajského portálu o veternej energii REVE inštalovaný výkon rýchlo zvyšuje.

Napríklad v roku 2022 malo Španielsko približne 21 000 veterných turbín, ako uvádza švajčiarsky denník NZZ. Španielska asociácia pre veternú energiu AEE však v súčasnosti predpovedá, že približne 36 % všetkých existujúcich veterných turbín v Španielsku bude musieť byť v nasledujúcich piatich rokoch vyradených z prevádzky kvôli ich veku. Informoval o tom poľský verejnoprávny spravodajský kanál TVP.

To znamená, že približne 7 500 veterných turbín a celkovo viac ako 21 000 rotorových lopatiek sa má demontovať. Tie sa potom musia odstrániť a spracovať, čo predstavuje veľký logistický problém. Podľa priemyselného združenia bola každá tretia veterná turbína v Španielsku uvedená do prevádzky pred rokom 2005.

Problém s recykláciou 15 % zariadení

Väčšinu materiálov, ako je oceľ, meď, elektronika a generátory, možno bez problémov recyklovať. Problém s likvidáciou predstavujú lopatky rotora turbíny vystužené sklenými vláknami, ktoré tvoria približne 15 % systému. Len niektoré skládky ich vôbec prijímajú.

Plastové kompozity vystužené sklenými vláknami, ako napríklad sklolaminát, sa obtiažne recyklujú, pretože pozostávajú z kombinácie materiálov, ktoré sa nedajú ľahko oddeliť. Na rozdiel od termoplastických materiálov (napr. PET fliaš), ktoré sa dajú roztaviť a opätovne použiť, kompozity sa často skladajú z termosetov, ktoré sa nedajú roztaviť. Podľa Univerzity aplikovaných vied v severozápadnom Švajčiarsku si ich recyklácia preto vyžaduje špeciálne procesy, ako je pyrolýza alebo solvolýza. Až potom je možné materiály oddeliť a teoreticky recyklovať.

V praxi zatiaľ žiadna z týchto metód nepriniesla želaný výsledok. Namiesto toho sa objavili iné problémy s materiálom a energiou, ktoré takmer znemožňujú ekonomické využitie. V dôsledku toho dosiaľ neexistuje postup recyklácie rotorových lopatiek vo veľkom priemyselnom meradle.

Podľa spoločnosti BaustoffWissen sa 40 metrov dlhá lopatka rotora skladá z 24 ton plastu vystuženého sklenými vláknami, 1,3 tony balzového dreva a 0,5 tony kovu.

Španielsko plánuje nahradiť staré veterné turbíny modernejšími a účinnejšími, ale presné podrobnosti o rozsahu výmeny zatiaľ nie sú známe, uviedla spoločnosť Kettner Edelmetalle. Problém s recykláciou sa však neobmedzuje len na Španielsko, ale existuje na celom svete.

Rast – a zároveň miliardové straty

Výstavba nových veterných elektrární má aj minimálne jeden pozitívny aspekt: Španielsko dúfa, že len nové veterné turbíny na mori vytvoria v najbližších rokoch viac ako 7 000 nových pracovných miest, uvádza spravodajský portál o veternom priemysle Windfair.

Európska komisia plánuje zdvojnásobiť rozpočet na tzv. čisté technológie na 1,4 miliardy eur a urýchliť povoľovacie procesy. EÚ plánuje zaistiť, aby do roku 2030 pochádzalo 45 % energie z „obnoviteľných“ zdrojov.

Napriek rastu čelí európsky veterný priemysel vrátane Španielska miliardovým stratám. Dôvodom je i konkurencia zo strany Číny, ktorá má lepší prístup k zdrojom a vďaka vysokým dotáciám a lacnej pracovnej sile ponúka nižšie ceny.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj