Piatok 18. októbra, 2024
Poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková. (Foto: FB / Vladimíra Marcinková)

Šokujúce zistenia: poslankyňa Marcinková odhaľuje neetické praktiky a skrytý biznis pri odbere pupočníkovej krvi na Slovensku

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) poukázala na niekoľko znepokojivých praktík v oblasti odberu pupočníkovej krvi na Slovensku. Medzi zisteniami uviedla provízie pre zdravotníkov za vykonané odbery a prepojenie firmy stojacej za bankou pupočníkovej krvi so slovenskými politickými kruhmi a jej monopol v danej oblasti. Taktiež upozornila na transfery pupočníkovej krvi zo slovenskej darcovskej banky do privátnej kliniky v Holandsku, kde sú ponúkané experimentálne terapie za desiatky tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva podnet eviduje a verejnosť uistilo, že sa ním bude zaoberať.

Pupočníková krv ako zdroj kmeňových buniek

Každá matka chce pre svoje dieťa len to najlepšie. Najdôležitejšie je zdravie a keď sa vás ako budúceho rodičia opýtajú, či nemáte záujem o odber pupočníkovej krvi ako vzácneho zdroja kmeňových buniek, ktorá môže pomôcť vášmu dieťaťu pri liečbe hematologických a onkologických ochorení, ako sú leukémie, lymfómy, nádorové ochorenia orgánov, získané či vybrané dedičné poruchy krvotvorby, určite nad tým budete premýšľať a možno sa pre odber aj rozhodnete.

Cord Blood Center je banka pupočníkovej krvi. Na Slovensku zabezpečuje odber, spracovanie a skladovanie pupočníkovej krvi, tkaniva pupočníka a placenty – spoločne označené ako perinatálne tkanivá. „Tieto perinatálne tkanivá obsahujú rôzne typy buniek, ktoré sú kľúčové pri bunkovej terapii, od ktorej sa očakáva, že umožní úspešnejšiu liečbu širokého spektra chorôb. Patria sem napríklad niektoré formy rakoviny, rôzne neurologické ochorenia, ochorenia srdca, pľúc a pečene či metabolické poruchy,” píše sa na stránke banky pupočníkovej krvi.

Hoci pri zdraví cena často nie je podstatná, za službu si celkom priplatíte. Celková suma za odber tkanív podľa cenníka služieb závisí od typu služieb, ktoré si vyberiete ako aj od typov tkanív, ktoré si budete želať odobrať. Cenovka za odber sa tak pohybuje od najlacnejšieho štandard odberu za 690 eur až po prémium odber všetkých tkanív v sume 1 490 eur. Spoločnosť vám umožní aj platbu na splátky. Ešte je však potrebné zarátať ročný poplatok za skladovanie pohybujúci sa od 78,5 po 191,66 eur. 

Finančne motivovaní zdravotníci 

Pokiaľ budúcich rodičov na odber tkanív presvedči zdravotník, dostane províziu v priemere 100 eur od CBC. Informovala o tom na svojom blogu opozičná poslankyňa za stranu SaS Vladimíra Marcinková. „Provízie za tieto odbery sa do legislatívy dostali za ministra zdravotníctva Uhliarika, čo výrazne dopomohlo jedinej spoločnosti, ktorá tieto služby na Slovensku poskytovala, Cord Blood Center. Predtým bola za odbery honorovaná výlučne nemocnica, kde k odberom dochádzalo,” poznamenala.

Poslankyňa si myslí, že predtým, ako sa tehotná žena rozhodne pre odber pupočníkovej krvi či iných perinatálnych tkanív, mala by byť oboznámená s tým, že zdravotný pracovník, ktorý jej odber ponúka na zvážanie, má uzavretú dohodu s bankou pupočníkovej krvi a že zo zrealizovaného odberu bude finančne profitovať.

Minimálny význam pre vlastné použitie

Marcinkovej sa tiež nepáči, že budúce matky nie sú o celej záležitosti dostatočne informované. Nevedia o tom, že odber kmeňových buniek nie je možný iba raz za život. Počas života ich je totiž možné získať odberom z kostnej drene. Podľa jej slov spoločnosti profitujúce z odberov týchto tkanív nikde neuvádzajú, že pravdepodobnosť využitia pupočníkovej krvi pre vlastné dieťa je maximálne 0,04 %. Na liečenie závažných ochorení kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi im teda dávajú falošnú nádej.

„Nízka pravdepodobnosť použitia pupočníkovej krvi pre vlastné využitie vyplýva z toho, že ju nemožno použiť pri vrodených ochoreniach (metabolické ochorenia, vrodené poruchy imunitného systému) a tiež pri niektorých leukémiách, vzniknutých kvôli vrodeným dispozíciám. Na ústupe je aj použitie vlastných kmeňových buniek (vrátane pupočníkovej krvi) v liečbe malígnych ochorení krvotvorby (leukémia), pretože vlastné bunky nevedia zničiť zvyškové nádorové bunky,” zdôraznila. 

Pri svojej argumentácii sa Marcinková odvoláva aj na dokument Európskej komisie, ktorá v tejto súvislosti vydala k odberom negatívne stanovisko. Česká hematologická spoločnosť zas zverejnila odporúčanie, že odber pupočníkovej krvi pre účely budúceho použitia nepodporuje. Marcinková poukazuje na to, že zatiaľ čo naprieč západnými krajinami EÚ je postoj rovnaký a väčšina hematológov odbery pupočníkovej krvi pre vlastné (tzv. autológne) použitie nepodporuje, Slovenská hematologická spoločnosť mlčí.

Rovnako aj docent MUDr. Martin Mistrík, bývalý zástupca prednostu Kliniky hematológie v Bratislave zastáva názor, že informácie poskytované budúcim rodičom, ktorí žiadajú uskladniť pupočníkovú krv, nie sú exaktné a podložené dôkazmi. „Pupočníková krv je buď autológna alebo alogénna. Takže keby vy ste mali odložený pupočník a ja by som potreboval transplantáciu, vtedy je to prínosom. Ale keby ste mali vy odložený pupočník a dostanete leukémiu, tak vám to nijako nepomôže. Keby vám podali správne informácie o tom, aký to nemá význam pre vlastné použitie, tak si to nikto nedá urobiť,“ skonštatoval.

Darcovský odber je ešte väčší biznis

Pupočníková krv sa dá odobrať aj pre súrodenca, ak trpí ochorením, ktoré sa lieči v niektorých situáciách transplantáciou kmeňových buniek krvotvorby. Ďalšou možnosťou je ešte darcovský odber, keď matka súhlasí s bezplatným darovaním krvi pre kohokoľvek (tzv. alogénne použitie). To v našich podmienkach zabezpečuje Slovenský register placentárnych krvotvorných buniek, avšak ide zase o súkromnú spoločnosť Cord Blood Center Group.

Opozičná poslankyňa poukazuje na rozpor medzi súčasným stavom u nás a stavom vo väčšine európskych krajín, kde darcovské odbery spravujú výlučne verejné zdravotné inštitúcie. „EÚ dokonca vo svojej smernici explicitne požaduje, aby členské štáty prijali opatrenia na podporu výraznej zaangažovanosti verejného a neziskového sektoru na zabezpečovaní služieb použitia tkanív a buniek,” pripomenula Marcinková.

Slovenský rezort zdravotníctva už v roku 2011 deklaroval nutnosť zriadenia nekomerčnej národnej darcovskej banky pupočníkovej krvi, ktorá by mala neziskový charakter. Naďalej však u nás v tejto oblasti pretrváva monopol súkromnej skupiny Cord Blood Center Group.

Súkromná klinika v holandskom Eindhovene (CBC health AG) ponúka experimentálne terapie kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi. Lieči rozličné diagnózy, ktoré si hradia samoplatcovia. Jedna taká terapia stojí 44-tisíc eur. V závislosti od konkrétnej diagnózy môže počet terapií vzrásť.

Marcinková uviedla, že hoci darcovská banka nikde nespomína spoluprácu s klinikou, pokiaľ tam zavoláte a spýtate sa, odkiaľ získavajú kmeňové bunky, uistia vás, že pochádzajú výhradne z ich vlastnej darcovskej banky na Slovensku.

Firma spoluzakladateľa Smeru

Za spoločnosťou Cord Blood Center (CBC Holding AG) stojí doktor Martin Zohdy Hamid. Tento má podľa aktuality.sk prepojenie na súčasného premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Hamida podľa portálu v lete 1999 oslovil Robert Fico a navrhol mu spolupodieľať sa na založení politickej strany Smer. Spoznať sa mali prostredníctvom Igora Federiča, neskoršieho poslanca Smeru a vedúceho Úradu vlády SR. V tom čase Hamid založil neziskovú organizáciu – verejný register pupočníkovej krvi, no narazil na odpor ministerstva zdravotníctva, ktoré sa pokúsilo túto neziskovú organizáciu zrušiť.

Prepojenie Fica a Zohdyho Hamida opisuje aj šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy vo svojej najnovšej knihe Fico – posadnutý mocou. V súvislosti s fotografiou na obálke publikácie podal premiér na Bárdyho trestné oznámenie.

Šéfredaktor v predmetnej knihe cituje Hamida: „Federič vybavil stretnutie s Robertom Ficom. Ten si vypočul naše problémy, ktoré máme. Stretli sme sa trikrát. Naposledy na jeseň po voľbách roku 1998. Vtedy som spomenul, že by bolo potrebné založiť novú politickú stranu. Ľudia boli sklamaní, ako sa nová vláda postavila k náprave privatizácie z predošlých rokov.“ 

Aktuálne má Cord Blood Center sídlo vo Švajčiarsku (CBC Holding AG). Marcinková uviedla, že podľa švajčiarskeho obchodného registra nahradil v spoločnostiach od roku 2023 Zohdyho Hamida jeho syn Oliver Hamid. Spolu s ním je v záznamoch vedený aj ďalší slovenský občan, Martin Kollár. 

Poslankyňa tiež zistila, že rovnaké osoby sú prepojené aj na kliniku so sídlom v holandskom Eindhovene (CBC Health AG), kde poskytujú experimentálne terapie s kmeňovými bunkami z pupočníkovej krvi pre samoplatcov pre rozličné diagnózy. Zisky z experimentálnej liečby, ktorá nie je založená na dôkazoch, teda podľa jej zistení končia u tých istých osôb, ktoré províziami motivujú zdravotníkov, aby odoberali pupočníkovú krv od detí na Slovensku. Tú Slováci darujú bezplatne.

Dotepanie pupočníkovej krvi verzus jej odber

Pupočníková krv dieťaťa je naozaj vzácnosť a je pravda, že obsahuje jedinečné kmeňové bunky, ktoré majú množstvo výhod. Marcinková však pripomenula, že dôležitá je najmä pre dieťa samo. Dieťaťu by sa táto krv mala dostať tzv. dotepaním pupočníka po jeho narodení.

„Odber pupočníkovej krvi znamená, že pupočník musí byť prerušený skôr než sa táto krv dostane do tela novorodenca, a následne je odobratá z pupočníka. Zatiaľ čo o benefitoch využitia odobratej pupočníkovej krvi na vlastné využitie nie sú presvedčivé dáta, o benefitoch dotepania pupočníka na zdravie dieťaťa presvedčivé dáta sú,” ozrejmila poslankyňa. Dodala, že dotepaním preukázateľne rastú zásoby železa, kyslíka a kmeňových buniek bábätka, čo priaznivo ovplyvňuje jeho ďalší vývoj.

Podľa Marcinkovej nemôže slovenský pacient profitovať z darcovskej banky v takej miere, ako by mohol, keby bola banka verejná. Vyzvala ministerstvo zdravotníctva, aby sa aktívne zapojilo a proti neetickému biznisu zakročilo. „Mojím cieľom je, aby ministerstvo zdravotníctva vykonalo kontrolu a prispelo k tomu, aby na Slovensku vznikla verejná banka darovanej pupočníkovej krvi. Rovnako mi záleží na tom, aby sme boli ako krajina schopní naozaj zodpovedne skladovať a riešiť darovaný materiál,“ uzavrela.

Komunikačný odbor rezortu zdravotníctva reagoval, že sa podnetom poslankyne bude zaoberať.

Prečítajte si aj