Štvrtok 19. septembra, 2024
Rudolf Huliak na proteste pred prezidentským palácom (Screenshot YT / Tu a teraz)

SNS zmenila nominanta na ministra životného prostredia

Stovky občanov sa v pondelok podvečer zišli pred Prezidentským palácom na bratislavskom Hodžovom námestí, aby vyjadrili svoj nesúhlas s postojom prezidentky Zuzany Čaputovej. Protestovali proti jej rozhodnutiu nevymenovať Rudolfa Huliaka na post ministra životného prostredia.

Protestujúci tvrdili, že prezidentka nepostupuje v súlade s výsledkami parlamentných volieb a obvinili ju z ohýbania zákona. Ich hlasné skandovanie a heslá podporovali Huliaka a vyjadrovali nesúhlas s postojom prezidentky.

Medzi rečníkmi na proteste sa objavil aj Štefan Harabin, ktorý avizoval možnú novú kandidatúru na prezidenta.

Dnes však strana SNS na tlačovej konferencii oznámila zmeny v nominácii na post šéfa envirorezortu. Namiesto R. Huliaka bude nominovaný Tomáš Taraba.

Tomáš Taraba vyjadril svoje odhodlanie: „SNS bude zastávať post na ministerstve životného prostredia odborne, hrdinne a predovšetkým v duchu slušnosti… Dôležité je však, že zmena nominácie neznamená, že klub SNS neschvaľuje Rudolfa Huliaka.“

Rudolf Huliak zdôraznil, že aj naďalej zostáva aktívnym poslancom v parlamente a bude nominantom na pozíciu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Prezidentku Zuzanu Čaputovú za jej rozhodnutie nevymenovať ho za ministra životného prostredia otvorene kritizoval.

Prezidentka tvrdí, že jej úlohou je zabezpečovať riadny chod ústavných orgánov a na rozdiel od ďalších nominantov existujú v prípade Rudolfa Huliaka výrazné ústavno-právne dôvody na jeho neschopnosť zastávať túto funkciu. Huliakove vymenovanie by podľa nej nedávalo záruku riadneho chodu rezortu.

Prečítajte si aj