Piatok 13. septembra, 2024
Tlačová konferencia SNS, uprostred predseda strany Andrej Danko. (Zdroj: FB / Slovenská národná strana)

SNS nesúhlasí so schváleným návrhom vlády o zvýšení mýta pre nákladné autá. V parlamente zákon nepodporí 

Vláda v stredu (21. 8.) schválila novelu zákona o výbere mýta, ktorou sa majiteľom nákladných vozidiel zvýšia poplatky za využívanie diaľnic až o 40 %. Koaličný partner SNS avizoval, že v parlamente túto novelu nepodporí. 

Novelou by sa mala implementovať európska smernica Eurovignette. Zavedú sa ňou nové poplatky za emisie oxidu uhličitého (CO2) a externé náklady spojené so znečisťovaním ovzdušia, ktoré budú súčasťou mýtnej sadzby. Návrh však zahŕňa aj zníženie dane z motorových vozidiel pre ťažké nákladné vozidlá nad 12 ton, čo má podporiť autodopravcov pri výmene tachografov. Zníženie sadzieb sa má týkať aj vozidiel nad 3,5 tony. 

Účinnosť zákona je navrhnutá od 1. januára 2025, pričom ustanovenia o zmene výberu mýta by mali nadobudnúť platnosť až od 1. júla 2025.

„Zvýšenie o túto čiastku, 40 percent toho mýta, má zmysel a má dôsledok, že Slovensko sa nestane takzvanou tranzitnou krajinou. Vybalansovali sme to, aby zvýšenie v zmysle povinnej transpozície európskej smernice nemalo dosah taký, aby sa cez Slovensko presmerovala doprava EÚ,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD) na brífingu po rokovaní.

Dodal tiež, že ako kompenzácia by mala byť znížená daň z motorových vozidiel na najnižšiu možnú úroveň podľa európskej smernice. To by malo stáť štátny rozpočet približne 32 miliónov eur, zatiaľ čo zvýšený výber mýta by mal priniesť takmer 100 miliónov eur navyše do rozpočtu Národnej diaľničnej spoločnosti. Novelou si tak majitelia nákladných áut priplatia za cesty celkovo takmer 70 miliónov eur. 

Ráž však neočakáva zásadné konflikty s prepravcami, keďže s nimi už údajne prebehla diskusia. „Treba povedať, že sme dosiahli konsenzus so stavovskými organizáciami prepravcov,” zhodnotil minister dopravy. 

Koaličná strana SNS so zvýšením mýta nesúhlasí a avizovala, že v parlamente zákon nepodporí. Na svoje facebookovom profile strana uviedla: „SNS nesúhlasí s tým, aby dochádzalo k nárastu cien mýta a dialničných známok bez toho, aby došlo k dobudovaniu cestnej infraštruktúry na Slovensku.” Zároveň dodala, že o svojom stanovisku už informovala premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a považuje ho za nemenné.

Prečítajte si aj