Piatok 20. septembra, 2024
Podpredseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko (Foto: facebook / Andrej Danko - predseda SNS)

SNS navrhuje zaviesť tzv. právo na opravu aj nové pravidlá pre diskutérov

SNS chce opätovne zaviesť inštitút práva na opravu, presadiť chce aj nové povinnosti pre prevádzkovateľov spravodajských portálov v súvislosti s diskutérmi. Poslanci Národnej rady (NR) SR za SNS zmeny navrhujú v novele zákona o vydavateľoch publikácií a o registri v oblasti médií a audiovízie, ktorú predložili do parlamentu. Informovala o tom hovorkyňa SNS Zuzana Škopcová.

Podľa SNS má novela posilniť ochranu osobnostných práv a zvýšiť transparentnosť médií. Inštitút tzv. práva na opravu má nahradiť súčasné právo na vyjadrenie. „Právo na opravu umožňuje fyzickým a právnickým osobám žiadať o uverejnenie opravy nepravdivých alebo neúplných skutkových tvrdení, ktoré zasahujú do ich cti, dôstojnosti alebo dobrej povesti,“ ozrejmila Z. Škopcová.

Podľa návrhu SNS by bolo možné požiadať o opravu do ôsmich dní od uverejnenia tvrdenia. Žiadosť by musela obsahovať návrh znenia opravy, identifikáciu vydania, popis skutkového tvrdenia a uvedenie pravdivého tvrdenia. Oprava by musela byť uverejnená do troch dní od doručenia žiadosti alebo v inej primeranej lehote, ktorá by nesmela presiahnuť 60 dní.

SNS tiež navrhuje zavedenie osobitných povinností pre prevádzkovateľov spravodajských webových portálov umožňujúcich diskusiu k článkom. Prevádzkovatelia by mali vopred získať a overiť identifikačné údaje fyzických osôb, ktoré sa zúčastňujú diskusií. Údaje by boli uchovávané na účely preukázania totožnosti diskutujúcich v prípade potreby. Zmenou chcú reagovať na nedávne prípady obvinenia osôb za schvaľovanie konania útočníka v Handlovej. „Nedávne udalosti ukázali potrebu efektívneho riadenia a kontroly nenávistných prejavov na internete,“ uviedla hovorkyňa strany.

SNS verí, že opatrenia prispejú k ochrane práv jednotlivcov a k zvýšeniu transparentnosti a zodpovednosti médií. Poslanci navrhujú účinnosť novely dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov.

Prečítajte si aj