Nedeľa 8. septembra, 2024
Tlačová konferencia SNS, uprostred predseda strany Andrej Danko. (Zdroj: FB / Slovenská národná strana)

SNS chce oslobodiť prepitné od daní: má to motivovať zamestnancov, aby ostali pracovať v SR

Slovenská národná strana (SNS) plánuje na septembrovej schôdzi predložiť návrh zákona o dani z príjmu, ktorý by oslobodil prepitné do výšky 10 % od dane z príjmu. Tento krok má za cieľ podporiť sektor cestovného ruchu a zlepšenie služieb v oblasti gastronómie a ubytovania. SNS uviedla, že zvýšiť kvalitu služieb bez toho, aby na Slovensku ostal kvalitný personál, nie je možné.

Motivácia na skvalitnenie služieb

Navrhovaná úprava zákona by umožnila podnikateľom, aby platby (prepitné), ktoré sa uskutočnia v hotovosti alebo cez platobný terminál, boli oslobodené od daní a odvodov a mohli ich vyplácať svojim zamestnancom pri najbližšom výplatnom termíne. Tým by sa podľa hovorkyne SNS Zuzany Škopcovej zvýšila motivácia čašníkov, kuchárov a ďalších zamestnancov poskytovať kvalitné služby, keďže si budú môcť takto privyrobiť. „Spokojný klient veľmi rád odmení dotknuté osoby. Motiváciou má byť, že sa z tejto sumy nebudú platiť odvody a dane,“ vysvetlila.

Zároveň to pomôže aj podnikateľom, keďže mzda čašníkov a ďalšieho personálu bude môcť byť vyššia, pričom podnikateľ nebude musieť vyplácať vyššie odvody a dane.

“Veríme, že kuchári, čašníci a zamestnanci hotelov, ako aj majitelia ocenia takýto spôsob oslobodenia tringeltu od odvodov i daní. Súčasne na druhej strane bude narastať spokojnosť návštevníkov a zákazníkov reštauračných a ubytovacích zariadení,” napísal na sociálnej sieti predseda strany Andrej Danko.

Podpora podnikateľov na udržanie solidného personálu

Podľa poslanca SNS Roman Michelka ide o štandardný postup, ktorý sa používa aj v iných štátoch. Poukazuje na stúpajúci trend platenia kartou, kvôli ktorému musí byť zárobok cez prepitné pri súčasnom nastavení zdanený. Práve mzdy pracovníkov v gastropriemysle sú postavené na možnosti privyrobiť si vďaka spokojnému zákazníkovi a od výšky prepitného sú takpovediac závislé. 

“Je všeobecne známe, že sú tam veľmi nízke platy. Prepitné sa predtým často dávalo v hotovosti. Nikto to neriešil. Teraz, keď sa to často dáva kartou, tak aby tí ľudia mali plus-mínus rovnaké, ako to bolo predtým,“ ozrejmil pre STVR zámer návrhu Michelko.

Bežná prax v krajinách západnej Európy ako Veľká Británia, Nemecko, Dánsko alebo Švédsko je nechávať desaťpercentné prepitné. V krajinách južnej Európy ako Francúzsko, Taliansko alebo Španielsko zákazníci nechávajú päťpercentné tringelty. Američania obvykle dávajú až 20 % z celkovej sumy. Po pandémii a následnej inflácii Slováci začali viac šetriť, čo sa odzrkadľuje aj na výške súčasných tringeltov. Pri platbe kartou dokonca tringelty nie sú samozrejmosťou vôbec.

Pri súčasných pravidlách, ak čašník na Slovensku prijme tringelt v hotovosti a zostane mu – má platiť aj daň, ak tento príjem prizná. Ak čašník prijme tringelt v hotovosti a odovzdáva ho zamestnávateľovi – daň z príjmu platí zamestnávateľ. Ak sa o tringelt podelí so zamestnancom, zdaniť ho musia obaja. Ak zákazník platí kartou vrátane tringeltu – daň z príjmu platí zamestnávateľ. Ak sa o tringelt podelí so zamestnancom, zdaniť ho musia obaja.

Návrh o dani z príjmu kvituje aj Jozef Ďureje, predseda Občianskeho združenia Gastro help SR, ktoré zastrešuje čašníkov, kuchárov a majiteľov gastroprevádzok. Vidí v ňom výhody nielen pre zamestnancov, ale aj pre zamestnávateľov, keďže zvýšenie miezd bez dodatočného daňového zaťaženia im môže pomôcť prilákať a udržať si kvalitný personál. To by prispelo k celkovému zlepšeniu úrovne služieb v slovenskom cestovnom ruchu a gastronómii. “Podľa môjho názoru toto skvalitní služby a dostane na rajón ľudí, ktorí sú zbehlí v profesii. Sú to vyučení čašníci, odborníci, ktorí nám všetci ušli,” vysvetlil Ďureje.

Kritické ohlasy

Ekonóm Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť nevidí dôvod, prečo by prepitné nemalo byť zdanené. „Povedal by som, že v súčasnosti väčšina tringeltov nie je priznávaných. Keď sa pozeráme na to, ako by sa veci mali správne riešiť, tak to je odmena za prácu, ako každá iná. Nevidím dôvod, prečo by nemala byť zdanená,“ vyjadril sa pre Nový čas.

Realizovanie oslobodenia prepitného od daní by mohlo priniesť aj určité technické výzvy. Daňová poradkyňa Mária Sameková upozornila, že táto zmena môže zaťažiť mzdové softvéry a e-kasy, ktoré budú musieť byť novým pravidlám prispôsobené. „Stačí, že si dáte kávu za 2,50 a necháte tam tri eurá, tak už tých 50 centov je 20 percent tringeltu, nie 10. A tam bude problém, bude treba nejaké softvéry, aby sa už priamo v tých e-kasách delili do tých 10 percent,“ ozrejmila pre STVR.

Prečítajte si aj