Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke historická budova Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí. (Zdroj: Maros M r a z (Maros) / wikipedia)

Slovenské národné divadlo odmieta obvinenia z porušenia predpisov a nehospodárnosti

Slovenské národné divadlo (SND) pri riešení dočasného sídla Umelecko-dekoračných dielní (UDD) neporušilo predpis Ministerstva kultúry (MK) SR. Uviedlo to vedenie SND v reakcii na kritiku rezortu. Odmieta takisto obvinenia z nehospodárneho využívania verejných prostriedkov v súvislosti s nájmom priestorov.

PR manažérka SND Jana Alexová upozornila, že UDD sú nenahraditeľnou zložkou divadla, zabezpečenie ich vyhovujúcich priestorov je preto nevyhnutné pre prevádzkovú činnosť celej inštitúcie. „SND preto nijakým spôsobom neporušilo predpis MK, ktorý štatutárom organizácií v pôsobnosti rezortu prikazuje, aby sa zdržali uskutočňovania všetkých právnych úkonov, ktorých následkom by bol vznik, zmena alebo zánik zmluvných, ako aj mimozmluvných vzťahov, ktoré nie sú nevyhnutné na zabezpečenie bežnej prevádzkovej činnosti organizácie,“ zdôraznila. Pripomenula, že výroba scénických a kostýmových výprav patrí medzi základné predmety činnosti SND, ktoré upravuje zákon. „SND informuje ministerstvo o všetkých úkonoch a procesoch spojených s rekonštrukciou UDD priebežne od roku 2022,“ dodala.

V súvislosti s ekonomickou stránkou prenájmu priestorov v bývalom obchodnom centre (OC) v bratislavskom Lamači J. Alexová negovala vyjadrenia rezortu o tom, že SND platí za priestory, ktoré vzhľadom na potrebné úpravy v súčasnosti nemôže reálne využívať. „SND využíva priestory odo dňa nadobudnutia účinnosti zmluvy o nájme,“ zdôraznila. „Aktuálne je tam uskladnené všetko technologické a nástrojové vybavenie UDD,“ dodala. V priestoroch bývalého OC v súčasnosti podľa jej slov realizujú nevyhnutné úpravy a opravy, ktorých cieľom je zabezpečiť bezpečné a hygienicky vyhovujúce pracovné prostredie.

Zástupkyňa SND taktiež poukázala na to, že kritizovanú sumu nájmu zo strany MK vo výške 82.000 eur, ktorú SND uhradilo po podpise zmluvy, tvoria tri zložky – vratná zábezpeka vo výške 54.000 eur, 10.200 eur ako alikvótny nájom za mesiac jún a 18.000 eur ako mesačné nájomné za júl. „SND teda do dnešného dňa nenávratne uhradilo prenajímateľovi alikvotné nájomné odo dňa, keď začalo priestory reálne využívať,“ dodala J. Alexová.

Pripomenula, že zabezpečenie vyhovujúcich bezpečnostných, hygienických a prevádzkových priestorov UDD považuje súčasné vedenie za jednu zo svojich priorít. „Je to vôbec prvé vedenie divadla, ktoré spúšťa komplexnú rekonštrukciu budovy UDD na Mliekárenskej ulici, na ktorú získalo finančné prostriedky z plánu obnovy a odolnosti,“ dodala Jana Alexová. Do zrekonštruovaných priestorov by sa dekoračné dielne mali vrátiť na začiatku roka 2026.

Vedenie MK v utorok (23. 7.) skritizovalo manažment SND za riešenie dočasného sídla UDD v bratislavskom Lamači. Naznačilo ekonomickú nevýhodnosť nájmu, a tým aj nehospodárne využitie verejných prostriedkov, šéf SND Matej Drlička mal kontrahovaním zmluvy podľa rezortu takisto porušiť smernicu MK a prekročiť svoje právomoci. O svojich krokoch podľa MK vedenie ministerstva neinformoval.

Ministerstvo kultúry vyjadruje obavy v súvislosti s uzatvorením zmluvy medzi Slovenským národným divadlom a OC Karpatia

Prečítajte si aj