Štvrtok 19. septembra, 2024
Peter Pellegrini ako predseda vlády SR na tlačovej konferencii na Úrade vlády SR 15. mája 2018 v Bratislave. (Foto: VLADIMÍR ŠIMÍČEK/AFP cez Getty Images)
»

Smer alebo PS: Čo by koalícia s týmito stranami mohla pre Hlas-SD znamenať?

Peter Pellegrini uviedol, že jeho strana Hlas má myšlienkovo bližšie k Smeru ako k Progresívnemu Slovensku (PS). Hlas si vyberie, do ktorej koalície po voľbách pôjde na základe najlepšej ideologickej zhody s ostatnými spolupracujúcimi stranami.

„Neviem, či sa dokážeme s Progresívnym Slovenskom vôbec zhodnúť na nejakých programových a hodnotových otázkach,“ uviedol P. Pellegrini.

Členovia PS sa nakoniec odmietli kategoricky vyjadriť, či by s Hlasom do budúcej koalície išli, aj keď dlhodobo deklarovali, že to pred voľbami spravia.

V piatok sa líder PS M. Šimečka vyjadril v Rádiu Express: „Nikto, kto pozná Progresívne Slovensko a zároveň pozná Hlas a jeho minulosť, si nemôže myslieť, že je to náš preferovaný partner. Mimochodom, rovnako to platí pre Sme rodina a OĽaNO,“ povedal a dodal, že PS explicitne vylučuje zo spolupráce Smer a fašistické strany. Hlas teda nevylúčil.

Líder OĽaNO Igor Matovič na sociálnej sieti obvinil PS, že sa koordinuje so stranami Smer a Hlas. Podľa neho sa mali spoločne dohodnúť na neúčasti predvolebnej debaty na Markíze, kde mal s nimi diskutovať aj samotný predseda OĽaNO, čím sa sa musela diskusia zrušiť. 

„Dnes ráno nám z TV Markíza oznámili, že vzhľadom na to, že predsedovia strán PS, SMER a HLAS – Michal Šimečka, Robert Fico a Peter Pellegrini sa odmietli zúčastniť debaty s Igorom Matovičom, finálovú debatu na TV Markíza rušia Čítate dobre – Progresívne Slovensko sa v snahe vyhnúť debate s Matovičom, radšej dohodlo s mafiou a dosiahli úplné zrušenie finálovej debaty – pre naše hnutie úplne najkľúčovejšej debaty kampane,“ rozhorčene informoval I. Matovič.

Líder Hlasu Peter Pellegrini ešte koncom marca zverejnil video, v ktorom údajnú spoluprácu medzi Hlasom, Sas a PS označil za klamstvo a dodal: „Ak niekto nájde v histórii výrok, v ktorom ja alebo Hlas tvrdí, že chystá vytvoriť povolebnú koalíciu so stranami SaS a PS, tak dostane výhru, v ktorej sa ja zaväzujem prísť mu pokosiť mojou vyžínačkou záhradu bez ohľadu na to, aká je veľká.“

Vo videu na sociálnej sieti spred pár dní sa predseda Hlasu predovšetkým vyjadroval ku konfrontačným výrokom lídra Smeru Roberta Fica. Taktiež však spomenul 3 podmienky strany Hlas pre vstup do vlády a vysvetlil, že si nevie predstaviť, ako by ich dokázal presadiť v spolupráci s progresívnymi alebo liberálnymi stranami. Štvrtou podmienkou však je, že členstvo Slovenska v EÚ a NATO taktiež nesmie byť ohrozené, čo sa môže ľahko stať spoluprácou s Republikou.

Zložitá situácia pre Hlas-SD

Podľa najnovších predvolebných prieskumoch sa na prvých troch miestach už stabilne umiestňuje Smer (20,3 %), Progresívne Slovensko (17,2 %) a Hlas (13,1 %). Ak by všetci lídri strán dodržali svoje predvolebné vyjadrenia, vládu by za týchto podmienok nedokázal zostaviť ani Smer, ani Progresívne Slovensko. Tým povestným jazýčkom na váhach by sa stala strana Hlas, ktorá by mohla rozhodnúť, ku komu sa prikloní a ako by budúca koalícia vyzerala.

Podľa riaditeľa Ústavu politických vied Slovenskej akadémie vied Juraja Marušiaka je Strana Hlas-SD v nezávideniahodnej polohe. Nech si vyberie akokoľvek, vždy to môže dopadnúť  zle. 

V relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko povedal: „V prípade, ak Hlas-SD vstúpi do koalície so Smerom, tak bude veľmi ťažko zdôvodňovať zmysel svojej existencie ako strany, keďže vznikol odchodom skupiny okolo Petra Pellegriniho zo Smeru.“

Spojenie Hlasu so Smerom v koalícii by mohlo byť pre stranu P. Pellegriniho zničujúce. „Museli by vysvetliť, prečo z toho Smeru odišli. Keď si pozrieme silu oboch strán, tak momentálne to nevyzerá tak, že by bol Pellegrini ten, kto bude určovať politiku vládnej koalície,“ myslí si politológ.

Avšak rovnako otázna je aj druhá možnosť, že by sa Hlas po voľbách spojil s liberálnymi stranami. „Riskuje tak stratu podstatnej časti svojich voličov. Jedna aj druhá voľba bude pre Hlas v podstate katastrofou,“ povedal J. Marušiak.

Niektorí členovia Hlasu by sa potom potenciálne mohli vrátiť naspäť do „rodného“ Smeru. „V politike sa deje všeličo. Takéto návraty boli a predpokladám, že aj budú,“ zhodnotil situáciu politológ.

Prečítajte si aj