Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračný obrázok (Foto: Worldspectrum / pexels)

Slovensko zavádza prísnejšie pravidlá pre obchodovanie s kryptomenami. Čo prináša nová EÚ regulácia?

Na septembrovej schôdzi poslanci Národnej rady schválili zákon, ktorý upraví obchodovanie s kryptoaktívami v súlade s európskym nariadením MiCA. Legislatíva prináša jednotné pravidlá pre celý sektor kryptoaktív, pričom jej cieľom je zabezpečiť právnu istotu, finančnú stabilitu, ochranu spotrebiteľov, investorov a podporu transformácie trhu s kryptoaktívami v rámci celej EÚ. Nový predpis zavádza povinné licencie pre poskytovateľov služieb kryptoaktív a stanovuje dohľad nad trhom. Národná banka Slovenska bude zodpovedná za reguláciu a udeľovanie licencií.

Poskytovatelia služieb budú potrebovať licenciu

Minulý týždeň (12. 9.) poslanci Národnej rady odsúhlasili zákon, ktorý bude regulovať obchodovanie s kryptoaktívami. Ide o reakciu na nariadenie Európskej únie (EÚ) tzv. MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation) harmonizujúce pravidlá pre obchodovanie s digitálnou menou. Nariadenie predstavuje orientačný rámec vytvorený Európskou komisiou (EK), ktorý sa zameriava na udržanie finančnej stability. Je tiež navrhnutý tak, aby chránil investorov a podporoval rozsiahlu transformáciu v sektore kryptoaktív v krajinách EÚ, informuje Investopedia.

Portál openiazoch.sk zjednodušene definuje kryptoaktívum ako digitálne vyjadrenie hodnoty alebo práva. Takéto aktíva možno prevádzať alebo uchovávať elektronicky použitím technológie distribuovaných záznamov transakcií (DLT) alebo podobnej technológie. Kryptoaktíva je možné využívať ako platobný či výmenný prostriedok (tzv. kryptomena). Môžu byť príležitosťou pre lacnejšie, rýchlejšie a efektívnejšie cezhraničné platby bez sprostredkovateľov. Využiť sa môžu tiež na investičné účely (získanie vlastnických práv), na prístup k tovaru alebo službe v podobe poukážok, alebo ako kombinácia všetkých uvedených spôsobov.

„Nariadenie MiCA je prvým európskym komplexným harmonizovaným rámcom pre trhy s kryptoaktívami, ktorým sa upravuje ponúkanie kryptoaktív verejnosti, stanovujú sa osobitné pravidlá pre kryptoaktíva a súvisiace služby a činnosti. Poskytovatelia služieb súvisiacich s kryptoaktívami budú po novom licencovanými subjektmi,“ píše sa v dôvodovej správe k návrhu zákona.

Ako uviedla EK, digitalizácia sa dotýka aj oblastí finančných prostriedkov, ktoré transformuje. To môže viesť k vzniku nových produktov, službieb, aplikácií či obchodných modelov.

Dozornú činnosť bude vykonávať NBS

Hoci je nariadenie EÚ priamo účinné aj v našom právnom poriadku, zákonom sa prijali ustanovenia, ktoré sú nevyhnutné pre zosúladenie našej legislatívy s európskou. Bolo potrebné ustanoviť orgán dohľadu, ktorý by kontroloval dodržiavanie povinností stanovených v nariadení. Bude ním Národná banka Slovenska (NBS), ktorej pripadne právomoc udeľovať povolenia pre emitentov tokenov naviazaných na aktíva a poskytovateľom služieb kryptoaktív. V prípade porušení povinností vyplývajúcich z nariadenia MiCA bude NBS oprávnená dané subjekty sankcionovať.

Zjednodušene povedané, NBS bude oprávnená vydávať povolenia, verejne ponúkať tokeny kryté aktívami a žiadať o ich zaradenie do obchodovania.

Portál openiazoch.sk vysvetľuje, že v praxi dôjde k zavedeniu dvoch nových kategórií autorizovaných subjektov. Budú nimi emitent tokenov naviazaných na aktíva a poskytovateľ služieb kryptoaktív. Poskytovatelia služieb kryptoaktív budú povinní zabezpečiť odbornú prípravu osôb, ktoré budú poskytovať poradenstvo či informácie o kryptoaktívach v mene licencovaných subjektov.

„Táto odborná príprava musí byť v rozsahu kritérií ustanovených v opatrení NBS najmenej raz ročne a vždy predtým, ako takáto fyzická osoba začne poskytovať poradenstvo alebo informácie o kryptoaktívach alebo o službách kryptoaktív v mene tohto poskytovateľa služieb kryptoaktív,“ objasnilo ministerstvo financií.

Časť zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív nadobudne účinnosť už 15. októbra, zvyšok ustanovení bude platiť od 30. decembra. Ustanovenia zákona o účtovníctve a zákona o dani z príjmov, ktoré boli v tejto súvislosti novelizované, budú účinné od nového roka.

Dôsledky novej úpravy

Ponuka a obchod s kryptoaktívami v súčasnom slovenskom právnom systéme nie sú nijako špecificky regulované. Rovnako aj poskytovanie služieb spojených s kryptoaktívami je zatiaľ regulované len minimálne.

„Podľa súčasnej slovenskej právnej úpravy je na poskytovanie časti služieb súvisiacich s kryptoaktívami potrebná viazaná živnosť (poskytovanie služieb peňaženky virtuálnej meny a poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny),“ informuje NBS. 

Potom, čo MiCa vstúpi do platnosti 30. decembra, poskytovatelia služieb s kryptoaktívami budú potrebovať na svoju činnosť povolenie od NBS. Poslanci stanovili prechodné obdobie pre doterajších poskytovateľov služieb na 12 mesiacov s viazanou živnosťou. Pôvodne sa rátalo s 18-mesačným prechodným obdobím, ktoré bolo skrátené pozmeňujúcim návrhom.

Dôvodová správa počíta aj so zápornými dopadmi predmetného zákona na štátnu pokladňu. „Prijatie navrhovaného zákona bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy, bude mať pozitívne aj negatívne vplyvy na podnikateľské prostredie a pozitívne vplyvy na informatizáciu spoločnosti.“

Zmeny sa prijatým zákonom nedotknú len našej centrálnej banky, ale aj ďalších bánk a pobočiek zahraničných bánk na Slovensku, inštitúcií elektronických peňazí, ako aj ďalších subjektov oprávnených poskytovať služby kryptoaktív, osôb oprávnených poskytovať služby zmenárne virtuálnej meny alebo služby peňaženky virtuálnej meny, vymenúva ministerstvo financií.

Výhodou regulácie pre trh s kryptoaktívami je vytvorenie právnej istoty a zjednotenie pravidiel naprieč všetkými poskytovateľmi. Nevýhodou však môže byť to, že prísnejšie predpisy odradia menších hráčov – investorov a spoločnosti, ktoré by inak neváhali vstúpiť na trh.

Agentúra SITA uviedla odhad, podľa ktorého bude potrebné upraviť informačné systémy Finančného riaditeľstva SR, čo bude stáť viac ako 198-tisíc eur. Podstata zdaňovania kryptoaktív sa nezmení. Aj naďalej sa budú zdaňovať ako virtuálne meny. Z tohto dôvodu rezort financií neočakáva ďalšie vplyvy na ministerstvo či správu daní.

Nová vláda zvýšila zdanenie kryptomien

Minulý rok sa plánovalo prudké zníženie dane z kapitálových príjmov fyzických osôb z kryptomien. Nová vláda v závere minulého roka 2023 napokon zmenu stopla. Vládny kabinet zdanil kryptomeny 19 %-nou alebo 25%-nou sadzbou v závislosti od výšky príjmov, a k tomu pribalil aj odvody vo výške 15 %. Niektorí investorovi teda štátu odvedú až 40 % z príjmov. Vládny kabinet svoj krok odôvodnil tým, že zvýšená daň je súčasťou konsolidačného balíčka.

Ešte pol roka predtým poslanci NR SR odobrili novelu zákona o dani z príjmu, ktorá zdanenie kryptomien podstatne znížila. Pri predaji kryptoaktív po roku držania sa tento príjem mal zdaňovať sadzbou iba 7 %, uvádza FinReport. Vlastníci kryptomien sa však zníženého zdanenia v praxi nedočkali.

Prečítajte si aj