Piatok 13. septembra, 2024
Občiansky preukaz bez podoby tváre. Ilustračná fotografia (Foto: Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky)

Slovensko zavádza nové špeciálne občianske preukazy: už ich má 920-tisíc ľudí a ďalšie sú na ceste

Slovensko postupne zavádza nové špeciálne občianske preukazy, ktoré sú už v rukách takmer 920-tisíc obyvateľov. Ministerstvo vnútra má v pláne do konca roka distribuovať ešte približne 270 000 kusov. Od roku 2021 vynaložil štát na ich rozosielanie zhruba 1,6 milióna eur.

O zmene podoby e-občianskych preukazov a o ďalších detailoch informoval na júnovej konferencii ITAPA s názvom Nové priority slovenského E-governmentu štátny tajomník rezortu vnútra Patrik Krauspe (Hlas-SD).

„Od nového roka budú nové – verím, že krajšie – občianske preukazy. Aj so slovenským znakom, aj s nejakou štátnou identitou,“ uviedol Krauspe.

Nové preukazy, vydávané od roku 2021, sú bez podoby tváre a ich hlavným účelom je poskytnúť širšiemu okruhu občanov prístup k elektronickým službám štátu, vrátane portálu eZdravie. Doklady nie sú použiteľné na cestovanie, ich platnosť je 15 rokov, pričom pre deti platia až do vydania štandardného preukazu.

„Ten FNC čip funguje – už to majú implementované aj komerčné aplikácie, že si jednoducho viete z toho občianskeho preukazu prečítať všetky informácie, ktoré obsahuje. To znamená viete si odtiaľ bezkontaktne vytiahnuť fotografiu, všetky údaje vrátane rodného čísla, adresy, atď,“ poznamenal Krauspe.

„Nový občiansky preukaz sa dá využiť v zdravotníctve, v bankovníctve a finančných službách, v elektronických službách verejnej správy všeobecne, vo vzdelávaní, v prístupe k vzdelávacím platformám, v súčasnosti už máme dokonca aj online prepojenie s mnohými bankami, ktoré využívajú prístup do registra fyzických osôb na overovanie identity občanov. Pri zakladaní účtu už nemusíte zadávať vaše osobné údaje, ale systém si to stiahne priamo zo serverov ministerstva vnútra. Je naozaj veľké množstvo oblastí, kde sa dá využiť,“ doplnil.

Proces vydávania a distribúcie e-občianskych preukazov začal v auguste 2021 s tým, že dokončený mal byť na konci roka 2022. Kvôli pandémii Covid-19 a kvôli potrebe presunúť kapacity na výrobu klasických občianskych preukazov bol niekoľkokrát odložený. 

„Občiansky preukaz bez podoby tváre vyrábame a distribuujeme od augusta 2021. Pôvodne mali byť doručené do konca roku 2022. Novelami zákona o občianskych preukazoch bol však tento termín opakovane predĺžený do konca tohto roka,“ vysvetlil hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Nové doklady sú prioritne určené pre občanov bez preukazov s čipom, najmä pre deti do 15 rokov a seniorov so staršími typmi dokladov. Zaujímavosťou je, že maloletí môžu vlastniť oba typy dokladov – preukaz bez podoby tváre a štandardný občiansky preukaz s fotografiou, ktorý môžu použiť na cestovanie.

V súčasnosti sa už pripravuje ďalšia fáza zmien. Na prelome rokov uzavrel štát nové rámcové zmluvy, ktoré určujú, že doklady bude dodávať hlavne firma Mühlbauer ID Services, s možnosťou zapojenia ďalších dvoch spoločností (Idemia a ANY Biztonsági Nyomda Nyrt) ako zálohy v prípade problémov. Zmluvy sú platné na sedem rokov a počítajú s dodaním 4,9 milióna občianskych preukazov.

Zmeny nezasiahnu len občianske preukazy. Krauspe na konferencii informoval, že od polovice septembra tohto roka sa na Slovensku začnú vydávať aj nové cestovné pasy, ktoré v oblasti osobných dokladov prinesú ďalšie inovácie.

Prečítajte si aj