Štvrtok 19. septembra, 2024
Maďarský minister zahraničných vecí (Foto: FB / Péter Szijjártó)

Slovensko tlmočilo sťažnosti maďarskému veľvyslancovi za vyjadrenia ministra Szijjártóa

V stredu 27. septembra si Ministerstvo zahraničných vecí SR predvolalo maďarského veľvyslanca na Slovensku Csabu Balogha kvôli vyjadreniam maďarského ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa. Na utorkových a stredajších zhromaždeniach v obciach na juhu Slovenska hovoril Szijjártó o dôležitosti podpory „jednotnej maďarskej strany“ a na akciách podporoval stranu Aliancia – Szövetség. Tiež vyzýval maďarských voličov, aby za túto maďarskú stranu hlasovali.

Veľvyslanec Balogh bol požiadaný tlmočiť výhrady Slovenska voči maďarskému ministrovi a jeho zasahovaniu do predvolebnej kampane tým, že podporoval konkrétne politické subjekty na Slovensku.

Ministerstvo zahraničných vecí považuje takéto konanie za vymykajúce sa štandardom diplomatickej komunikácie,“ skonštatoval rezort a zároveň dodal, že Slovensko má záujem budovať normálne vzťahy s Maďarskom stavajúc na tom, čo nás spája a pozerať sa do budúcnosti.

Péter Szijjártó sa na svojom facebookovom účte 26. septembra vyjadril, že na Slovensku je takmer pol milióna Maďarov, takže majú takmer pol milióna dôvodov k tomu, aby neustále pracovali na rozvíjaní maďarsko-slovenských vzťahov. Tiež dodal: „Predsedníctvo Aliancie si môže byť isté, že materská krajina bude aj v budúcnosti poskytovať všetku možnú podporu k tomu, aby maďarská komunita na Slovensku bola úspešnou komunitou a prispela tak k spoločnému úspechu slovensko-maďarských vzťahov.“

Prečítajte si aj