Štvrtok 19. septembra, 2024
Vojaci pomáhajú s odstraňovaním protipovodňových bariér z brehu rieky Morava pri meste Holíč v okrese Skalica 17. septembra 2024. (FOTO TASR - Ondrej Hercegh)

Slovensko spúšťa nový systém varovania: Povodne či požiare? SK-Alert vás upozorní SMS správou

Slovensko pripravuje spustenie nového systému varovania obyvateľstva. Ten má slúžiť na rýchle informovanie o hroziacich nebezpečenstvách, ako sú prírodné katastrofy, povodne či požiare. Cieľom je, aby obyvatelia dostávali upozornenia prostredníctvom SMS správ priamo na svoje mobilné telefóny.

Podľa ministerstva vnútra podobné systémy výrazne znižujú počet obetí prírodných katastrof a využíva ich približne polovica krajín sveta. „Technológia umožní zobrazenie správy v mobilných telefónoch, ktoré sa nachádzajú v ohrozenej oblasti,“ informoval hovorca ministerstva Matej Neumann.

Náklady na zavedenie projektu SK-Alert odhaduje ministerstvo na 3,24 milióna eur. Viac ako 95 % sumy bude pokryté z európskych fondov v rámci programu Slovensko 2021 – 2027. SK-Alert, predtým známy ako Reverse 112, by mal prejsť testovacou fázou už na prelome rokov 2024/2025. Pôvodný plán ministerstva mal systém spustiť ešte v roku 2022, avšak celý proces sa posunul.

„Verejné obstarávanie varovného systému obyvateľstva plánujeme do konca septembra tohto roku,“ upresnil Neumann.

Na zavedení Európskeho systému varovania verejnosti spolupracuje ministerstvo vnútra s ministerstvom dopravy a Výskumným ústavom spojov v Banskej Bystrici. Ich úlohou je zabezpečiť technické štandardy, ktoré umožnia, aby varovania zasielané prostredníctvom SK-Alertu fungovali na všetkých mobilných zariadeniach bez ohľadu na operačný systém.

Systém nemá za cieľ nahradiť aktuálne existujúce metódy varovania. Má ich doplniť, čím sa zvýši ich účinnosť. Slovensko v súčasnosti využíva varovné sirény, ktoré sú aktivované v prípade mimoriadnych udalostí. Svetová meteorologická organizácia uvádza, že v 70. rokoch minulého storočia zomrelo pri extrémoch počasia viac ako pol milióna ľudí. Vďaka novým technológiám, ako sú systémy včasného varovania, sa v posledných desaťročiach podarilo počet obetí výrazne znížiť – na menej ako 200-tisíc.

„Tento systém bude fungovať ako doplnkový spôsob varovania obyvateľstva popri hlavných spôsoboch varovania, ako je sieť sirén, varovanie cez miestne rozhlasy či televízne a rozhlasové vysielanie,“ doplnil hovorca ministerstva.

Prečítajte si aj